متاسفانه در چند سال اخیر شاهد سرقت های علمی فراوانی در سطح کشور بوده ایم که این کار به دور از اخلاق و شرع می باشد به همن دلیل رئیس پژوهشکده فناوری اطلاعات و ارتباطات جهاددانشگاهی اعلام کرد چهار سامانه و سیستم مشابهت یاب مقالات و محتواهای علمی در کشور به منظور عدم سو استفاده از مقالات ایجاد شده است.

به گزارش خبرنگار مهر، حبیب الله اصغری در نشست خبری برگزاری همایش راهکارهای پیشگیری از سرقتهای علمی با اشاره به اهداف برگزاری این همایش گفت: بررسی مبانی اخلاق علمی در فضای مجازی، بررسی سیاستگذاری در حقوق مالکیت فکری و کاربرد ابزارها و سامانه های فناوری اطلاعات در پیشگیری از سرقت علمی از جمله اهداف برگزاری این همایش است.

وی با بیان اینکه همایش بررسی راهکارهای پیشگیری از سرقتهای علمی روز ۶ بهمن ماه جاری در مرکز تحقیقات مخابرات ایران برگزار می شود، گفت: در این همایش معاونان فناوری اطلاعات وزارتخانه های علوم و بهداشت به همراه مسئولان وزارت ارتباطات و مرکز پژوهشهای مجلس، موضوع سرقت مقالات علمی را از منظرهای مختلفی چون اخلاق علمی، سوء رفتار علمی، جعل داده ها و اطلاعات و بازانتشار مقالات مورد بررسی قرار می دهند.

اصغری با اشاره به حضور دبیر شورای عالی فضای مجازی در این همایش با هدف بررسی مبانی اخلاق علمی در فضای مجازی، خاطرنشان کرد: قرار است نتایج مسابقه «شبیه سازی تشخیص سرقت علمی در زبان فارسی» که از بهمن ماه سال گذشته با حضور ۳۱ تیم از کشورهای مصر، اوکراین، آمریکا، امارات، انگلستان، آلمان، هلند و ایران برگزار شده است، در این همایش اعلام شود.

رئیس پژوهشکده فناوری اطلاعات و ارتباطات جهاددانشگاهی با بیان اینکه در این مسابقات ۲ تیم از اوکراین و انگلستان صاحب امتیاز شدند، هدف از اجرای این مسابقه را تولید کیفی مقالات و نیز ارائه روش و اصول اخلاقی تولید مقالات در فضای مجازی و جلوگیری از سرقت مالکیت فکری عنوان کرد.

وی گفت: در این طرح، با استفاده از الگوریتم های تشخیص و دقت در محتوا، امکان تشخیص سرقت علمی، شبیه سازی می شود. این اقدام سازوکاری برای پیشگیری از سرقت علمی و تشخیص تقلب خواهد بود.

اصغری از راه اندازی سامانه مشابهت یابی مقالات علمی در مرکز اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی (SID ) خبر داد و گفت: این مرکز کار مشابهت یابی مقالات را تحت عنوان «همتاجو» عهده دار است که در حاشیه این همایش رونمایی می شود.

رئیس پژوهشکده فناوری اطلاعات و ارتباطات جهاددانشگاهی خاطرنشان کرد: علاوه بر همتاجو ۳ سامانه مشابهت یابی محتوای علمی در دانشگاه شهیدبهشتی، مرکز کامپیوتری علوم اسلامی نور و پژوهشگاه ایرانداک وجود دارد.

منبع/مهر