25

بسیاری از افراد هستند که خوردن نوشابه را به عنوان یک عادت می دانند. در سال های گذشته اطلاع رسانی های بسیاری در رابطه با مضرات خوردن نوشابه انجام شده است ، اما متاسفانه همچنان بسیاری از افراد به خوردن این نوشیدنی علاقه زیادی دارند.

دیروز وقتی از سرکار به خانه رسیدم، سراغ یخچال رفتم تا نوشیدنی خنکی بنوشم. یک بطری دوغ، کمی آبمیوه و یک قوطی نوشابه از شام روز قبل باقی مانده بود و به نظرم قوطی نوشابه از همه وسوسه برانگیزتر آمد…

وقتی نوشابه را برداشتم، به یاد صحبت های دوستم افتادم که از متخصصی شنیده بود نوشابه چقدر چاق کننده است. من هم که در حال رژیم بودم، مکثی کردم و آن را سرجایش قرار دادم. در نهایت تصمیم گرفتم به یک لیوان آب خنک بسنده کنم و تلخی های این نوشیدنی شیرین را به خاطر بیاورم.

مطالعه ها نشان داده اند مصرف سرانه نوشابه برای هر ایرانی ۴۲ لیتر است در حالی که این عدد در دنیا ۱۲ لیتر اعلام شده است و تقریبا

ایرانی ها ۴ برابر مردم دنیا نوشابه می خورند، بنابراین عوارض ناشی از خوردن این نوشیدنی ناسالم در میان مردم ایران دور از انتظار نیست. همین جا لازم است اضافه کنیم سرانه مصرف شیر در میان ایرانی ها نزدیک به ۸۹ لیتر گزارش شده درحالی که سرانه مصرف در دنیا ۲۴۰ لیتر است و هر بار علت آن از تولیدکنندگان صنایع شیر پرسیده می شود، می گویند ما اصلا ظرفیت تولید بیشتر را نداریم! البته امیدواریم که طرح مالیات بر مواد غذایی کم ارزش مانند نوشابه اجرا شود تا از این طریق میزان مصرف این نوشیدنی ارزان قیمت کاهش یابد و زمینه توسعه صنایع نوشیدنی های مغذی مانند شیر فراهم شود.

قبل از هر چیز بهتر است بدانید نوشابه با نام «کوکاکولا» به دنیا معرفی شد و این نام به وجود دو جزء اصلی این نوشیدنی یعنی «کولا» و «کافئین» برمی گردد. بزرگ ترین ایرادی که به نوشابه گرفته می شود، وجود شکر فراوان است. هیچ می دانید چرا این نوشیدنی شکر زیادی دارد؟ چون این نوشیدنی گازدار است و برای احساس طعم شیرینی باید شکر بیشتر از حد معمول به آن اضافه کرد. به همین دلیل وقتی گاز نوشابه از آن جدا می شود، این نوشیدنی آنقدر شیرین است که نمی توان آن را خورد. البته تولیدکنندگان برای این مشکل چاره ای اندیشیده اند و آن هم تولید نوشابه های رژیمی است که البته مصرف آنها را هم متخصصان تغذیه تایید نکرده اند.

عادت به خوردن نوشابه (آن هم هر روز) به علت وجود شکر در نوشابه ۶۰ درصد احتمال چاقی را به خصوص در بچه ها بالا می برد. بر اساس نتایج تحقیقات، با نوشیدن یک قوطی نوشابه معمولی (۳۵۵ میلی لیتری)، ۱۶۰ کیلوکالری انرژی، ۴۲ گرم قند، ۴۰ میلی گرم سدیم و ۳۴ میلی گرم کافئین به بدن می رسد.

خیلی ها تصور می کنند این مشکلات فقط در نوشابه های رنگی وجود دارد و اگر نوشابه بدون رنگ باشد، این عوارض را نخواهد داشت در حالی که همه نوشابه ها دارای شکر و اسید فسفریک هستند. البته در میان انواع رنگی، رنگ نارنجی بر رنگ سیاه ارجحیت دارد و رنگ بی?رنگ بر هر دو رنگ سیاه و نارنجی.

بررسی ها نشان داده اند خوردن یک لیوان نوشابه به مدت ۷ ساعت باعث کاهش فعالیت گلبول های سفید می شود و در این مدت احتمال ابتلا به برخی عفونت ها افزایش پیدا می کند.

مصرف حجم بالای نوشابه به دلیل کافئینی که دارد احتمال بی نظمی در ضربان قلب، تنگی عروق و تشدید فشار خون را افزایش می دهد بنابراین کسانی که سابقه این بیماری ها را دارند باید از مصرف نوشابه خودداری کنند.

مصرف بیش ازحد نوشابه وابستگی به کافئین، بی نظمی در خواب، نوسانات خلقی، افسردگی و تشدید بیش فعالی را به همراه خواهد داشت.

بررسی ها نشان داده اند کمبود کلسیمی که در پی مصرف مکرر نوشابه ایجاد خواهد شد، زمینه ساز ابتلا به بیماری فشارخون خواهد بود.

نوشابه خورهای قهار به شدت در معرض ابتلا به دو بیماری عروق کرونری و پوکی استخوان هستند و علت آن وجود فسفری است که در نوشابه وجود دارد و مانع جذب کلسیم و برداشت آن از استخوان ها می شود.

تحقیقات نشان داده اند درست ۲۰ دقیقه بعد از نوشیدن نوشابه، اسید موجود در آن می تواند باعث تخریب مینای دندان شود و پوسیدگی دندان ها را در پی داشته باشد.