همیشه خوردن هر غذایی برای ما مفید نیست ، متاسفانه بسیاری از افراد بدون توجه داشتن به این مسائل از غذا استفاده می کنند و همین باعث بروز بیماری و آلرژی در آنها می شود ، در این مطلب غذاهای حساسیت زا را به شما معرفی می کنیم.
وقتی سرآسیمه وارد اتاقش شدیم، دیدیم به سختی نفس می کشد و تقریبا صورتش کبود شده است؛ انگار راه های تنفس اش بسته شده و فقط راه بسیار کوچکی باقی مانده بود. من که خیلی ترسیده بودم به همکاران پیشنهاد دادم او را به بیمارستان برسانیم. آقای رییس در بیمارستان با اقدام های پزشکی آرام گرفت و به نظر می رسید که خطر برطرف شده است. پزشک معالج می گفت علت این اتفاق ناپرهیزی و مصرف مواد غذایی آلرژی زا بوده است. من تا شب به صحنه ای که دیده بودم و بیمار آسمی ای که از حمله های تنفسی رنج می برد، فکر می کردم. پوستری که مشاهده می کنید، پاسخ هایی است به برخی سوال هایی که درباره آلرژی غذایی و آسم وجود دارد.
تعریف
آلرژی غذایی، همان پاسخ ناخواسته دستگاه ایمنی به پروتئین موادغذایی است. این واکنش ها ممکن است با یا بدون واسطه ایمونوگلوبولین E رخ دهند. واکنش های وابسته به ایمونوگلوبولین E ، معمولا پوست و مجاری گوارشی و تنفسی را با علایمی مانند کهیر، استفراغ، اسهال و آسم درگیر می کنند. خس خس سینه به عنوان یک تظاهر شایع آلرژی غذایی در همراهی با سایر علایم است اما به ندرت ممکن است تنها علامت باشد.
خوراکی های آلرژی زا مخصوصاً برای کودکان
ماهی ۱/۰ درصد
گندم حدود ۴/۰ درصد
سویاحدود۴/۰ درصد
بادام زمینی ۸/۰ درصد
تخم مرغ ۳/۱ درصد
غذاهای دریایی ?/۰ درصد
مغزها ۲/۰ درصد
شیر گاو ۲۵/۲ درصد
درمان
درمان آسم در بیماران مبتلا به آلرژی غذایی زمینه ای، اهمیت زیادی دارد زیرا این بیماران در معرض خطر حمله های آنافیلاکسی مرگبار هستند. تشخیص آلرژی غذا با گرفتن یک شرح حال دقیق و توجه به نکته های خاص مانند زمان شروع علایم و ارتباط آنها با خوردن غذا شروع می شود زیرا واکنش های حساسیتی چند ثانیه تا چند دقیقه پس از خوردن غذا آغاز می شوند و به ندرت ممکن است پس از ۲ ساعت از خوردن غذا رخ دهند. حمله های آسم غیرقابل توجیه هم که یک ماده غذایی ممکن است به عنوان آغازگر و تشدید کننده زمینه ای دخیل باشد، با توجه به جزئیات دقیق شرح حال و در نظر گرفتن سابقه رژیم غذایی در ارتباط با حمله های آسم باید تشخیص داده شوند. شناسایی آلرژن و حذف آن از رژیم غذایی در جلوگیری از تماس غیرعمدی با آلرژن مهم ترین راه حل است. در واقع باید ماده غذایی آلرژی زا مشخص و از برنامه غذایی بیمار حذف شود بنابراین آگاهی های تغذیه ای برای بیمار بسیار ضروری و موثر است.
خلاصه اینکه…
آلرژی غذایی و آسم ممکن است با هم همراهی داشته باشند بنابراین باید توجه ویژه ای به بیمارانی که هم مبتلا به آسم هستند و هم آلرژی غذایی داشت زیرا این بیماران در معرض خطر بالایی برای حمله های آنافیلاکسی مرگبار هستند. مداخله در رژیم غذایی برای اجتناب از آلرژی بسیار مهم است و آموزش به بیماران در مورد علایم بالینی حمله ها و نحوه استفاده از داروها بسیار اهمیت دارد. مهم ترین اصول درمان عبارتند از:
۱. حذف ماده غذایی آلرژن از برنامه غذایی بیمار
۲. استفاده از داروهای مناسب با شدت بیماری و عوارض جانبی کم و ایمنی بالا. البته از جمله این داروها، بلوکرها هستند که می توان به داروهای آنتی هیستامینی یا طبق توصیه های جدید، آنتی هیستامین های نسل دوم برای درمان آلرژی اشاره کرد. این آنتی هیستامین ها برخلاف آنتی هیستامین های نسل قدیم کمتر خواب آور هستند و ایمنی بالاتری دارند. مطالعه های بالینی متعددی بر خواب آور نبودن، شروع سریع اثر در کمتر از ۶۰ دقیقه پس از مصرف دارو و تداوم اثر این داروها به مدت ۲۴ ساعت در بدن حکایت دارند و همه این مزایا، داروهای آنتی هیستامینی نسل جدید را به عنوان یکی از بهترین انتخاب ها بین داروهای آنتی هیستامینی تبدیل کرده اند.
آلرژی به بادام زمینی، مغزها و غذاهای دریایی تقریبا در تمام عمر باقی می مانند. در بزرگسالان هم شایع ترین آلرژن ها شامل بادام زمینی۶/۰ درصد، مغزها ۵/۰ درصد و ماهی ۴/۰ درصد هستند.
معمولا آلرژی به سویا و گندم تا سنین مدرسه بهبود پیدامی کند.
براساس مطالعه های جدید، مشخص شده است آلرژی به شیر گاو در ۱۹ درصد کودکان تا ۴ سالگی، ۴۲ درصد تا ۸ سالگی و ۶۴ درصد تا ۱۲ سالگی و ۷۹ درصد تا ۱۶ سالگی برطرف می شود.
آ لرژی به تخم مرغ حدود ۴ درصد تا ۴ سالگی،۱۲ درصد تا ۶ سالگی،۳۷ درصد تا ۱۰ سالگی و ۶۸ درصد تا ۱۶ سالگی قابل درمان است.