اتیکت های غذا برای خرید غذا درست شده است آنها همه جنبه های مثبت را زیاد میکنند و بسیاری جنبه های منفی رابیان نمی کنند برخلاف دیدگاه متداولی که وجود دارد اتیکت غذاها نمی تواند به شما دروغ بگوید ولی شاید کمی غلط باشد با وجود این انها می توانند بر احساس شما تاثیر گذارند و واژه ها احساس بهتری درباره فراورده ایجاد خواهند کرد برای مثال اگر شما روی برچسب واژه ی (کباب شده) و (سرخ شده) را ببینید احساستان خواهد گفت که چربی این فراورده کمتر است واژه ی سرخ شده برای فروش مناسب نیست به هیمن دلیل است که مرغ کنتاکی سرخ شده از سال ۱۹۹۰ به بعد KFC نامیده شد
بیش تر غذاهای کنسرو شده مدعی اند که مواد افزودنی نگهدارنده ندارند بنابراین هنگام خرید انها احساس بدی ندارید انچه که این غذاها به شما نمی گویند این است که غذاهای کنسرو شده به مواد نگهدارنده نیاز دارند زیراکنسرو به معنی غذای نگهداری شده است و نزدیک به ۲۰۰ سال است که انها به این شکل تهیه می شوند هرچند نمک و شکر نگهدارند ه اند اما ممکن است در قوانین غذا کمتر شامل تعریف نگهدارنده شوند برای مثال همه ی غذا های کنسرو شده ی جامد در استرالیا و زلاندنو بدون نگه دارنده اند اما ممکن است حاوی شکر و نمک باشند .
چه چیزی باید در برچسب غذا وجود داشته باشد ؟
هربرچسبی باید شامل فهرست ترکیب نام و ادرس شرکت تولیدی توزیع و حمل کننده وزن یا حجم و روش مصرف غذا باشد (میتواند داخل بسته باشد و الزاما روس برچسب نباشد در جدول ۱ ببینید )
طبق قانون فهرست ترکیب ها در برچسب باید حالت نزولی داشته باشد و این بدان معنا است که نخستین ترکیب بالاترین سهم را در غذا دارد برخی غذاها مانند چای و قهوه فهرست ترکیب ندارند تنها ترکیبی که می تواند در فهرست نزولی جای نداشته باشد اب است عبارت (آب افزوده شده) می تواند در انتهای فهرست قرار گیرد
سرانجام امروزه همه ی برچسب ها ی غذایی شامل فهرست اطلاعات تغذیه ای (NIP) یا جدول ارزش غذایی هستند در این خصوص استثناهایی نیز وجود دارد : برای مثال نان تازه ی خریداری شده از نان وایی می تواند بدون بسته بندی به فروش برسد (اغلب نانوایی های فرانسه اطلاعات تغذیه ای را در دامنه ی وسیعی از فراورده های خود درج می کنند )
برای تبدیل کیلوژول به کیلوکاری باید عدد مورد نظر را برچهار تقسیم کرد اگرقصد دارید عدد دقیق تری به دست اورید باید عدد مورد نظر را بر ۱۸/۴ تقسیم کنید ممکن است بخشهای اطلاعاتی گوناگونی روی برچسب غذا وجود داشته باشد که به طور خلاصه در جدول ۱ توضیح داده شده اند در خصوص ادعاهای تغذیه ای مانند کم نمک یا کم چرب تفاوت بسیار کمی بین کشورها وجود دارد این موارد در جدول ۲ ارایه شده است
جدول شماره ۱ : موارد موجود در برچسب غذاها
در برچسب غذاها |
تفسیر |
ترکیبات |
ترکیبات از نزولی فهرست می شوند (از بیشترین به کمترین)
|
سازنده یا توزیع کننده |
اطلاعات مربوط به تماس با سازنده یا توزیع کننده در کشوری که فراورده به فروش می رسد باید ارایه شود تا اگر کسی قصد جست وجو یا شکایت داشت به راحتی بتواند این کار را انجام دهد .
|
فهرست تغذیه ای |
همه ی برچسب های تغذیه ای یک فهرست اطلاعات تغذیه ای (جدول ارزش غذایی) دارند که کالری یا کیلوژول پروتئین چربی (برای مثال چربی اشباع) کربوهیدرات (برای مثال قند)و سدیم در ان مشخص است در برخی کشورها مقدار کلسترول و فیبر درج می شود فهرست باید جزئیات مواد غذایی و مغذی ادعا شده را نیز در بگیرد برای مثال اگر غذایی با کلسیم غنی شده است باید مقدار کلیم مشخص باشد در انگلستان استرالیا زلاندنو اطلاعات برای هروعده و برای ۱۰۰ گرم (۱۰۰۰میلی گرم) ارایه و در ایالات متحده و کانادا تنها اندازه ی وعده درج میشود.
|
درصد ترکیبان اصلی |
در استرالیا و زلاندنو برچسب باید درصد ترکیبات اصلی (برای مثال: درصد توت |
فرنگی در ماست توت فرنگی ) را نشان دهد در انگلستان اگر توت فرنگی طبیعی در ماست توت فرنگی استفاده شده باشد تنها وجود عکس توت فرنگی روی بسته ی ماست توت فرنگی کفایت میکند طعم دهنده های مصنوعی شامل این قانون نمی شوند
|
|
ذرصد مقادیر روزانه |
درایالات متحده درصد هرماده ی مغذی و نیز درصد نیاز روزانه به همه ی مواد مغذی با توجه به یک رژیم ۲۰۰۰ کالری یا ۲۵۰۰ کالری بیان می شود در انگلستان دستورالعمل مقادیر روزانه برحسب ۲۰۰۰ کالری برای زنان و ۲۵۰۰ کالری برای مردان بیان می شود در هر دو مورد نباید این مقادیر با دریافت توصیه شده ی مواد مغذی استباه گرفته شود در کانادا هر ویتامین یا ماده ی معدنی با توجه به درصد نیازهای روزانه ی توصیه شده فهرست می شوند.
|
توضیح فراورده |
خوب شما باید چیزی را می خرید بشناسید (هرچند شکل روی برچسب همواره شبیه فراورده نمی باشد)
|
تاریخ انقضاء یا بهترین تاریخ مصرف |
این تاریخ ها می توانند برای همه ی غذاها زیر دو سال باشند بیشتر غذاها دارای بهترین تاریخ مصرف هستند این بدان معنا نیست که یکی دو روز پس از گذشتن تاریخ مصرف این غذا قابیت مصرف ندارد (به طور معمول اگر غذا خوب نگهداری نشود ) تاریخ انقضا اغلب روی غذایهای درج می شود که به دلایل تندرستی نباید پس از این تاریخ مصرف شوند گاهی وقت ها ممکن است شما در برچشب غذا تا این تاریخ نمایش دهید راببینید این تاریخ برای کارمندان فروشگاه است و عمومی نمی باشد شما باید تاریخ انقضا یا بهترین تاریخ مصرف استفاده کنید
|
منبع-http://edcoan.ir
جدول شماره ۲ : خلاصه ای از واژه های موجود در برچسب غذاها
در برچسب غذا |
به چه معناست ؟
|
ترکیبات |
در همه ی گشورها ترکیبات به ترتیب نزولی فهرست می شوند (از بیشترین به کمترین) در برخی کشورها ویژگی های اصلی ترکیبات مانند درصد سیب در پای سیب بر حسب درصد ارائه می شود
|
ساخته شده در |
آدرس کارخانه یا محل توزیع اگر در کشور دیگر ساخته شده است
|
کم چرب شده |
دربرخی کشورها بدان معناست که مقدار چربی باید در مقایسه با غذای استاندارد دستکم یک چهارم (۲۵% ) کاهش یابد
|
کم چرب |
کمتر از ۳ گرم چربی در ۱۰۰ گرم غذای جامد و کمتر از ۵/۱ گرم چربی در غذای مایع (استرالیا و زلاندنو ) کمتر از ۳ گرم چربی در ۱۰۰ گرم غذا ( انگلستان ) کمتر از ۳ گرم چربی در هر واحد ( ایالات متحده و کانادا )
|
بدون چربی |
کمتر از ۰/۱۵ گرم چربی در ۱۰۰ گرم چربی در غذا (استرالیا و زلاندنو ) کمتر از ۰/۱۵ گرم چربی در ۱۰۰ گرم غذا ( انگلستان ) کمتر از ۰/۵ گرم چربی در هرواحد ( ایالات متحده و کانادا )
|
درصد بدون چربی |
تنها باید زمانی که غذا به صورت کم چرب طبقه بندی می شود استفاده شد برای مثال اگر غذایی ۹۷ درصد بدون چربی است نباید در ۱۰۰ گرم غذا بیش از ۳ گرم چربی داشته باشد ادعای درصد بدون چربی در انگلستان به کار نمی رود
|
دارای چربی اشباع کم |
کمتر از ۱/۵ گرم چربی اشباع در ۱۰۰ گرم غذای جامد و کمتر از ۷۵/۰ گرم چربی اشباع در غذای مایع همچنین باید شرایط کم چرب را نیز دارا باشد . (استرالیا و زلاندنو ) کمتر از ۱/۵ گرم چربی اشباع در ۱۰۰ گرم غذا و نباید بیش از ۱۰ درصد کیلوژول (کالری ) فراورده را تشکیل دهد ( انگلستان ) کمتر از ۰/۵ گرم چربی اشباع و کمتر از ۰/۵ گرم چربی ترانس در هر واحد (ایالات متحده و کانادا )
|
کم کلسترول
|
کمتر از ۲۰ میلی گرم کلسترول در ۱۰۰ گرم (استرالیا و زلاندنو ) یا هر واحد (ایالات متحده). در بیشتر کشورها ادعای کم کلسترول در مورد غذاهای دارای چربی اشباع کم مشاهده کرد برچسب را کنترل کنید زیرا مصرف غذاهای کم کلسترول دارای چربی اشباع کم مشاهده کرد برچسب را کنترل کنید زیرا مصرف غذاهای کم کلسترول دارای چربی اشباع زیاد مزیت های کمی دارند در انگلستان هیچ تعریفی از کم کلسترول وجود ندارد و ادعاهای کم کلسترول مدت هاست که استفاده نمی شود
|
بدون کلسترول |
کمتر از ۳ میلی گرم کلسترول در ۱۰۰ گرم و شرایط کم چرب و دارای چربی اشباع کم را کمتر از ۲۰ درصد چربی کل دارد . (استرالیا و زلاندنو ) کمتر از ۳ میلی گرم کلسترول و ۲گرم یا کمتر یا کمتر چربی اشباع در هر واحد کمتر از ۵ میلی گرم کلسترول در هر واحد هرچند ادعای بدون کلسترول مدت هاست که استفاده نمی شود ( انگلستان ) کمتر از ۲ میلی گرم کلسترول و ۲گرم یا کمتر چربی اشباع در هر واحد (ایالات متحده و کانادا )
|
فیبر |
یک غذای پر فیبر به شرح زیر است : دست کم ۳ گرم فیبر در هر واحد. (استرالیا و زلاندنو ) دست کم ۴ گرم فیبر در هر واحد (کانادا) دست کم ۴ گرم فیبر در ۱۰۰ گرم ( انگلستان ) دست کم ۵ گرم فیبر در هر واحد (ایالات متحده)
|
کم سدیم / نمک |
کمتر از ۱۲۰ میلی گرم سدیم در ۱۰۰ گرم (استرالیا و زلاندنو ) کمتر از ۴۰ میلی گرم سدیم در ۱۰۰ گرم ( انگلستان و کانادا ) کمتر از ۱۴۰ میلی گرم سدیم در ۱۰۰ گرم (ایالات متحده)
|
کم نمک شده |
در بیشتر کشورها بدان معناست که مقدار سدیم تا یک چهارم (۲۵درصد) کاهش می یابد
|
سبک /سبک شده |
این عبارت به شما می گوید که غذا سبک است در نمک سبک در رنگ ممکن است در انرژی سبک نباشد .
|
کم ژول / بدون کالری |
به طور مجازی بدون ژول یا کالری کمتر از ۸۰ کیلو ژول در ۱۰۰ میلی لیتر غذای مایع یا کمتر از ۱۷۰ کیلو ژول در غذای جامد یا نیمه جامد (استرالیا و زلاندنو ) کمتر از ۱ کالری در ۱۰۰ گرم (کانادا) کمتر از ۴۰ کالری در ۱۰۰ گرم و کمتر از ۴۰ کالری در هر واحد ( انگلستان ) کمتر از ۵ کالری در هر وعده (ایالات متحده)
|
بدون قند افزوده |
بدون قند های افزوده مانند سوکروز گلوکز دکستروز مالتوز فروکتوز عسل شیره ی قند
|
بدون قند |
کمتر از ۰/۲ گرم قند در ۱۰۰ گرم غذای جامد و کمتر از ۱/۰ گرم قند در غذای مایع (استرالیا و زلاندنو ) در کانادا از عبارت کم کربوهیدرات استفاده میشود و نشان دهندهی کمتر از ۱ کالری در ۱۰۰ گرم یا ۱ کالری در ۱۰۰ میلی لیتر است (کانادا) کمتر از ۰/۲ گرم قند در ۱۰۰ گرم غذا ( انگلستان ) کمتر از ۰/۵ گرم قند در هر واحد (ایالات متحده)
|
طبیعی |
تعریفی برای این واژه وجود ندارد بیشتر کارخانه ها این واژه را به معنای عدم وجود ماده افزودنی در فراورده استفاده می کنند |