نکته درباره عسل
۱- عسل شامل ترشحاتی از زنبور عسل است که در اثر استفاده از شهد انواع گلها و تغییرات آن در بدن زنبور عسل ایجاد میشود. در حقیقت قندهای موجود در عسل به عنوان ذخیره غذایی در کندو برای زنبور عسل میباشد
۲- عسل معمولا به عنوان شیرینکننده و در مواردی به عنوان ضدزخمهای پوستی مورد استفاده بود است.
۳- همچنین در زمان جنگها و در مصر قدیم به عنوان ضدعفونی کننده مصرف میشده است. در هندوستان چهارهزار سال قبل، از عسل در درمان بیماریها در طب آیورودا استفاده میکردهاند
۴- در قرآن کریم سورهای به نام نحل یا زنبور عسل آمده و عسل را به عنوان یک ماده مغذی معرفی کرده که برای سلامتی توصیه شده است. همچنین طبق احادیث، حضرت محمد (ص) استفاده از عسل را به عنوان مادهای شفابخش تأکید فرمودهاند.
۵- ترکیبات عسلهای مختلف تا حدی با هم تفاوت دارد و مزه و بوی هر عسل به شهد استفاده شده گلها توسط زنبور عسل مرتبط است. حتی بعضی عسلها ممکن است سمی باشند و این در صورتی است که زنبور از شهد گیاهان سمی استفاده کرده باشد.
۶- باتوجه به اینکه عسل دارای خواص ضدمیکروبی و ضدقارچی است، بعضی آن را به غلظت زیاد قندها نسبت میدهند؛ اما پژوهشها نشان دادهاند که ترکیبات ضدمیکروب و ضدقارچ مربوط به مواد دیگر است که در اثر تقطیر جدا شدهاند. ۷- از گذشتههای دور از عسل به عنوان رفع سرفه، خوابآور، درمان اسهال و درمان آسم استفاده میشده است.
۸- بررسی مقالات ۲۰۰۱-۱۹۸۴ نشان میدهد، دست کم ۲۵ پژوهش کلینیکی در زمینه اثرات ضدزخم و زخمهای سطحی عسل انجام شده است.
۹- اثر دیگر عسل نیز ضدهلیکوباکترپیلوری (عامل زخمهای گوارشی) است. ۱۰- همچنین عسل در درمان آبمروارید مؤثر است. افزون بر آن، اثر ضدسرطانی ضعیف عسل در موشها به اثبات رسیده و از آن پپتیدهای ضدمیکروب جدا شده است. ۱۱- با اینکه عسل یک ماده کاملا خوراکی است، در موارد نادر ممکن است به اسپورکلستریدیوم بوتولینوم آلوده بوده و در آن سم بوتولیسم ایجاد شود که میتواند موجب مسمومیت گردد.
۱۲- عسلهای حاصل از شهد گیاهان سمی نیز ممکن است سمی باشند. بعضی هم ممکن است نسبت به گردههای موجود در عسل حساسیت داشته باشند.
۱۳-رنگهای مختلف که از شهد گیاهان مختلف تغذیه شدهاند، ممکن است در مواد مؤثر و اثرات درمانی با یکدیگر تفاوت داشته باشند.
۱۴- عسل نواحی مختلف که از شهد گیاهان مختلف تغذیه شدهاند، ممکن است در مواد مؤثر و اثرات درمانی با یکدیگر تفاوت داشته باشند
۱۵- بوی عسلهای مختلف بیشتر مربوط به رایحه گلهایی است که زنبور از آنها استفاده کرده است که این مسأله میتواند در اثرات درمانی تأثیر بگذارد. مثلا عسل زنبورهایی که از شهد درختان اوکالیپتوس استفاده میکنند، بوی همان اسانس را میدهد.
۱۶- تبلیغات بعضی از فروشندگان عسل، در مورد عسلهای متفاوت در ایران و آثار درمانی مختلف آنها نباید باعث گمراهی خریداران شود؛ چون برای این منظور باید کندوهای عسل در مناطق خاص گیاهانی با وسعت زیاد و کنترل شده قرار گرفته تا زنبور از آنها تغذیه کند، در حالی که در بیشتر نقاط ایران زنبورها از شهد گلهای متفاوت و در هم استفاده میکنند و ادعاهای اغراقآمیز آنها اصولا صحت ندارد
۱۷- ماندگاری عسل طبیعی بسیار زیاد و گاه دهها سال یا حتی قرنهاست. عسل در اثر ماندگاری ممکن است به صورت کریستال درآید که با گرم کردن حل میشود.
سلامتیسم