کاربرد رژیم درمانی برای مبتلایان به دیسفاژی چگونه است این افراد غالبا با مشکل در تغذیه مواجه هستند موارد کاربردی این رژیم را در این مطلب توضیح خواهیم داد با ما در ادامه این بخش همراه باشید پیشگیری از برگشت غذا از مری به طرف مجرای تنفسی با استفاده از برخی روش های درمانی خانگی امکانپذیر خواهد بود .
دیسفاژی یا اختلال در بلع عارضه ای است که در اثر بیماری های دستگاه عصبی، برخی جراحی ها یا بعضی روش های درمان سرطان رخ می دهد. این عارضه با علایمی مانند: سرفه یا خفگی (پریدن غذا در حلق) هنگام یا پس از غذا خوردن، ناتوانی در مکیدن مایعات با نی و ماندن غذا در حفره دهان همراه است.
♦ هدف از رژیم درمانی در این بیماران
- تامین انرژی، مواد مغذی و مایعات به مقدار کافی و با غلظتی که برای بیمار قابل تحمل و مصرف باشد.
- پیشگیری از سوء تغذیه و کمبود آب بدن
- پیشگیری از خفگی و ذات الریه ناشی از برگشت غذا از مری به طرف مجرای تنفسی
♦ موارد کاربرد این رژیم در:
- آسیب های عروق مغزی
- آسیب های سکته
- پارکینسون
- آلزایمر
- M.S
- میاستنی گراویس
♦ مشخصات رژیم غذایی
رژیم دیسفاژی از ۴ مرحله تشکیل شده است و با توجه به شرایط بلع بیمار یکی از این مراحل مورد استفاده قرار می گیرد.
⇐ در این مطلب با توضیح مرحله اول در خدمتتان هستیم.
Θ مرحله اول: رژیم غذایی پوره
در بیمارانی که دچار مشکلات زیر هستند کاربرد دارد:
- اختلال شدید در انجام مرحله آماده سازی در دهان (مرحله ای که غذا در دهان قرار می گیرد و برای بلع آماده می شود)
- اختلال در کنترل لب ها و زبان
- تاخیر در رفلکس بلع
- کاهش حرکات دودی در ناحیه حلق
◊ مشخصات عمومی رژیم:
- حاوی مواد غذایی غلیظ، نرم و یکدست است.
- انواع مغزها، میوه ها و سبزی های خام غیر مجاز است.
- داروها باید به صورت مایع یا خرد شده همراه با میوه پوره شده به بیمار داده شود.
- مایعات و آب باید همراه با محصولات تجارتی مخصوص تغلیظ مایعات، پیش از مصرف غلیظ شوند.
◊ مواد غذایی مجاز در رژیم غذایی پوره:
- حلیم ساده پوره شده، نان سفید بدون قسمت خشک اطراف آن، ماکارونی و برنج پوره شده
- تخم مرغ آب پز پوره شده
- شیر و ماست ساده
- پوره میوه های پخته، بدون پوست و تخم و آب میوه ها (مخلوط با سایر مواد غذایی مجاز پوره شده)
- پوره سبزی های پخته، بدون پوست و تخم و آب سبزی ها (مخلوط با سایر مواد غذایی مجاز پوره شده)
- انواع آب گوشت (مخلوط با سایر مواد غذایی مجاز پوره شده)، گوشت و حبوبات پوره شده
- انواع سوپ پوره شده و غلیظ
- فرنی و بستنی
- عسل و شکر
- مارگارین، کره و انواع سس ساده
⊕ نمونه رژیم غذایی پوره
صبحانه:
- پوره میوه بدون پوست یا تخم، پوره حلیم، پوره تخم مرغ آب پز، کره یا مارگارین
ناهار:
- پوره غلیظ سوپ سبزی، پوره مرغ همراه با سس غلیظ تهیه شده با آب مرغ، پوره هویج، فرنی، پوره میوه بدون پوست یا تخم
شام:
- پوره غلیظ سوپ مرغ و ورمیشل، پوره گوشت چرخ کرده با سس غلیظ شده با آب گوشت، پوره سیب زمینی، پوره لوبیا سبز، ماست
ادامه مطالب در لینک های زیر:
تهیه و تنظیم: ساناز مطلبی خامنه کارشناس تغذیه و رژیم درمانی
منبع: دکتر سلام