در این روزها افراد زیادی سفر با هواپیما را به سفر با ماشین و قطار ترجیح میدهند.علت انتخاب سفر هوایی میتواند دلایلی همچون کمتر وقت گرفتن،لذت سفر در هوا و … باشد.هواپیما در جابجا کردن مسافر بسیار راحت و سریع میباشد و اگر شما هم قصد دارید با هواپیما به سفر بروید پس باید مشکلاتی که به سفر هوایی مربوط هستند آشنا شوید.
گوشدرد در پرواز
مشکل گوش شایعترین شکایت پزشکی مسافران هواپیماست. اگر شما هم با هواپیما زیاد سفر کرده باشید احتمالاً آن حس گرفتگی عجیب گوش را موقع پرواز تجربه کردهاید . مشکلات گوش معمولاً ساده و جزئی است و با گرفتگی و درد موقتی همراه است. گوش میانی نسبت به تغییرات فشار محیط حساس و آسیبپذیر است و در هنگام مسافرت با هواپیما، تغییرات فشار هوا در آن، موجب درد میشود. این مشکل به خصوص زمانی رخ میدهد که به طور ناگهانی هواپیما فرود بیاید. به همین دلیل است که کودکان در زمان کاهش ارتفاع دچار بیقراری و گریه میشوند.
برای جلوگیری از مشکلات گوش چه باید کرد؟
1. در هنگام نشستوبرخاست هواپیما، کمی آدامس بجوید و یا آبنبات بمکید.
2. خمیازه بکشید. خمیازه از آدامس جویدن هم بهتر است.
3. مقادیر زیادی آب بنوشید و از نوشیدنیهای کافئیندار بپرهیزید.
4. با خوراندن شیر یا غذا نوزادان و کودکان کم سن و سال از بروز مشکلات گوش آنها جلوگیری کنید.
6. اگر دچار سرماخوردگی، عفونت سینوسها و حساسیت بینی هستید و یا به تازگی تحت عمل حراجی گوش قرار گرفتهاید بهتر است قبل از سفر با پزشک خود مشورت کنید.
سردرگمی زمانی (Jet lag)
وقتی شما به جای دیگری که با مبدأ حرکتان اختلاف زمانی دارد سفر میکنید ساعت خواب و بیداری شما به هم میریزد و شما را خسته و کلافه میکند که به آن Jet lag میگویند. این عارضه، یک اختلال موقتی است و موجب تغییرات بیولوژیکی در بدن میشود. نشانههای ابتلا به این اختلال در افراد مختلف متفاوت است؛ ولی به طور کلی باعث خستگی، سردرد، تحریکپذیری، ناراحتی معده، اسهال و اختلال در خواب میشود.
برای جلوگیری از سردرگمی زمانی چه باید کرد؟
1. لازم است سردرگمی زمانی را جدی بگیرید و قبل از پرواز و در هنگام پرواز تا میتوانید بخوابید.
2. روز اول رسیدن به مقصد نخوابید و در مکانهای باز فعالیت کنید، زیرا تابش نور خورشید به بدن شما نشان میدهد که اکنون زمان بیداری است و کمکم ساعت بیولوژیکی بدن شما بر اساس محیط جدید شکل میگیرد. لازمهی این کار این است که ساعت مبدأ خود را فراموش کنید و فعالیتهای خود را بر اساس ساعت مقصد تنظیم کنید.
3. ورزش کنید.
4. از خوردن و آشامیدن بیش از اندازه بپرهیزید.
5. با توجه به ساعت مقصد میتوانید قبل از سفر کمی ساعت خواب خود را تغییر دهید. به عنوان مثال از سه روز قبل از سفر یک ساعت زودتر یا دیرتر از همیشه به رختخواب بروید.
6. سعی کنید بدون استفاده از قرصهای خوابآور و آرامبخش بخوابید و از مصرف بدون نسخهی پزشک خودداری کنید.؛ چرا که این قرصها هم اعتیادآور است و هم بعد از قطع مصرف، خواب شما را بیش از گذشته دچار اختلال میکند.
ترومبوز سیاهرگی عمقی (DVT)
ترومبوز سیاهرگی (وریدی) در پروازهای طولانی به وجود میآید. در این عارضه در عروق عمقی بدن، به خصوص پاها لختهی خون تشکیل و باعث ورم آن عضو میشود. زنان باردار بیش از دیگران در خطر ابتلا به ترومبوز سیاهرگی هستند. از عواملی که سبب ایجاد این بیماری میشود، میتوان به کاهش فشارخون و تغییر در غلظت آن اشاره کرد. در این بیماری ناحیه مبتلا قرمز و حساس میشود و فرد مبتلا گر میگیرد و دچار انقباض عضلانی میشود که با افزایش ضربان قلب همراه است. در حالت شدیدتر فرد دچار آمبولی ریوی میشود که در آن ریهها بر اثر انتقال لختهی خون درگیر میشوند و میتواند عوارض خطرناکی داشته باشد.
برای جلوگیری از DVT در طی پرواز چه باید کرد؟
1. برای افزایش گردش خون کمی قدم بزنید و یا در حالت نشسته نرمش کنید. عدم فعالیت فیزیکی، بیحرکتی و نشستنهای طولانی احتمال وقوع این عارضه را افزایش میدهد؛ پس کمی تحرک داشته باشید تا فشار بر روی رگهای خونی کاهش یابد و از ایجاد لختهی خون جلوگیری شود.
2. آب کافی بنوشید. آب و نوشیدنیهای بدون الکل و کافئین در پیشگیری از DVT مفید هستند.
بیماری مسافرت (بیماری حرکت)
وقتی هواپیما به شدت حرکت کند و مکانیسم گوش داخلی تحت تأثیر قرار بگیرد این بیماری بروز میکند. این عارضه علائم نامطلوبی همچون افزایش ترشح بزاق، سرگیجه، تهوع، تعریق و استفراغ را به همراه دارد.
برای جلوگیری از بیماری حرکت چه باید کرد؟
1. در انتخاب صندلی سعی کنید تا حد امکان از بالهای هواپیما دور باشید. هر چقدر صندلی شما دورتر باشد، کمتر احساس حرکت خواهید کرد.
2. بر روی صندلی خود تکیه دهید و نفسهای عمیق و آهسته بکشید.
3. دستگاه تهویه بالای سر را روشن کنید تا هوا بهتر جریان پیدا کند.
4. از مطالعه در طول پرواز خودداری کنید، چرا که در حین مطالعه چشمها باید روی یک نقطه ثابت شود، در حالی که بدن شما در حرکت است و این میتواند موجب تشدید مشکل شود.
5. در طول پرواز میان وعدههای سبک بخورید.
6. در صورت تکرار این عارضه، قبل از مسافرت برای دریافت رواندرمانی یا مشاوره با متخصص مربوطه اقدام کنید و یا از داروهای پیشگیریکننده از بیماری مسافرت استفاده کنید.
سردرد در پرواز
هوای خشک، رطوبت پایین، خشکی مفرط و بو، به خصوص در افراد مبتلا به میگرن باعث سردرد میشود.
برای جلوگیری از سردرد چه باید کرد؟
1. بهتر است در اطراف کابین کمی قدم بزنید تا گردن خون افزایش یابد.
2. آب کافی بنوشید. از دست دادن آب بدن میتواند از دلایل ابتلا به سردرد باشد.
3. در موارد شدید از برخی مسکنهای خفیف استفاده کنید.
منبع : گردش