بیماران سرطانی به دلیل پرتو درمانی و شیمی درمانی دچار عارضه ها و مشکلات فراوانی خواهند شد ضعف بدنی این افراد بشدت افزایش خواهد یافت بهتر است برای کمک به بهبود این افراد غذاهای مقوی و سالم تهیه کنید هرچند این روش های درمانی باعث بی اشتهایی این افرا نیز خواهد شد می خواهیم دستور تهیه نوعی سوپ مغذی خانگی را درادامه به شما آموزش دهیم با ما همراه باشید .
دستور آشپزی امروز ما به طرز تهیه سوپی مغذی و خوش طعم برای بیماران مبتلا به سرطان اختصاص دارد که نیاز به مصرف غذاهایی سبک و سرشار از آنتیاکسیدان در فواصل بین شیمیدرمانی دارند. این غذا، لطیف است و هضم سادهای دارد. از طرف دیگر، بوی مطبوع آن هم میتواند اشتهای بیماران مبتلا به سرطان را افزایش دهد و میل آنها به خوردن غذا را بیشتر کند. مواد لازم برای ۱۲ نفر حدود ۱ کیلو و ۸۰۰ گرم کدو حلوایی یا کدوتنبل پوستکنده و نگینی خردشده ۴ عدد سیب متوسط ترش و شیرین پوستکنده و نگینی خردشده یکچهارم فنجان روغن زیتون فرابکر یک و یکچهارم قاشق چایخوری نمک یکچهارم قاشق چایخوری پودر فلفل ۱ قاشق غذاخوری مریمگلی خردشده ۶ فنجان آب مرغ کمنمک یکسوم فنجان فندق بدون پوست و بوداده ۲ قاشق غذاخوری روغن فندق یا گردو زمان آماده شدن غذا حدود ۱ ساعت و ۴۰ دقیقه طرز تهیه برای آماده کردن این غذا باید ابتدا کدو حلواییها، سیبها، روغن زیتون، ۱ قاشق چایخوری از نمک و فلفل را در ظرف گود و بزرگی با هم ترکیب کنید. این ترکیب را روی کاغذ روغنی یا تابه نچسبی پخش کنید و حدود ۳۰ دقیقه داخل فر با دمای ۲۲۰ درجه آنها را حرارت دهید. سپس، مریمگلی را به سایر مواد بیفزایید و ۱۵ تا ۲۰ دقیقه دیگر به حرارت دادن مواد در فر ادامه دهید. این کار باعث منسجم ماندن بافت سیب و کدو در سوپ میشود.
حالا یک سوم از کدو حلوایی و سیب حرارتدیده را همراه با ۲ فنجان آب مرغ در مخلوطکن بریزید و تا تبدیل شدن آنها به پوره، به همزدنشان ادامه دهید. این پوره را همراه با باقی مواد حرارتدیده، آب مرغ، باقی نمک و روغن فندق یا گردو داخل قابلمه بریزید و اجازه بدهید که آنها حدود ۵۰ دقیقه با حرارت ملایم بجوشند. ۵ دقیقه قبل از سرو سوپ، فندقهای خردشده را به آن اضافه کنید. شما میتوانید مقداری از فندقها را برای تزئین روی سوپ هم نگه دارید. پیشنهاد این غذا این غذا میتواند با مقداری جعفری و یک تکه نان سبوسدار سرو شود. اگر میخواهید برای افزایش کالری غذا، حجم بیشتری از مغزها را داخل آن بریزید، بهتر است مغزها را کمی تفت دهید و آسیاب کنید تا مصرف و هضم آنها برای بیمار شما سادهتر شود. برای طبخ این غذا میتوان از بِه هم به جای سیب کمک گرفت. از آنجایی که کلسترول این غذا ۰ است، میتوان کمی گوشت سینه مرغ، بوقلمون یا شترمرغ را هم به ترکیبات آن اضافه کرد. ارزش تغذیهای هر وعده از این غذا حاوی ۱۸۰ کیلوکالری انرژی، ۹ گرم چربی (۱ گرم چربی اشباع)، ۶ گرم فیبر، ۲۵ گرم کربوهیدرات، ۳ گرم پروتئین، ۳۴ میکروگرم فولات، ۰ میلیگرم کلسترول، ۱۱ گرم قند، ۱۴۳۸۱ واحد بینالمللی ویتامین A، ۲۴ میلیگرم ویتامین C، ۶۲ میلیگرم کلسیم، ۱ میلیگرم آهن، ۵۲۵ میلیگرم سدیم، ۵۷۰ میلیگرم پتاسیم است. ضمن اینکه مصرف هر وعده از این غذا میتواند ۲۲۰ درصد از نیاز روزانه بدن به ویتامین A و ۴۰ درصد به ویتامین C را هم تامین کند. همراهان این غذا از آنجایی که معمولا بیشتر مبتلایان به سرطان که تحت شیمیدرمانی قرار میگیرند، مبتلا به یبوست هم میشوند، بنابراین این غذا میتواند با مقدار بیشتری از روغن زیتون ترکیب شود تا شانس ابتلا به یبوست در این بیماران را کمتر کند. اگر بیمار شما در اثر شیمیدرمانی با عوارضی مانند اسهال یا حالت تهوع روبرو شد، میتوانید روغن زیتون را حذف و مقداری زنجبیل تازه به سوپ او اضافه کنید. اگر بیمارِ تحت شیمیدرمانی شما با آفت دهانی مواجه شده بود هم ادویههای غذا را حذف کنید و غذا را بعد از کمی خنک شدن به او بدهید. دکتر محمدحسین صالحی سورمقی، متخصص فارماکوگنوزی، استاد دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی تهران خواص کدو حلوایی از دانه تا میوه یکی از توصیههای تغذیهای که همواره برای پیشگیری از ابتلا به سرطان مطرح میشود، استفاده از انواع میوهها و سبزیها در برنامه غذایی است. هرچه که این میوهها و سبزیها دارای رنگهای متنوعتر و تیرهتری باشند، خاصیت آنتیاکسیدانی بالاتری هم دارند. یکی از خوراکیهای مفیدی که در گروه میوهها و سبزیها قرار میگیرد اما کمتر در برنامه غذایی ما ایرانیها به کار میرود، کدو حلوایی یا کدو تنبل است.
کدو حلوایی که با نام کدو تنبل هم مشهور است، گیاهی است یکساله با ساقه علفی پیچکدار و گسترده بر روی زمین یا بالارونده که طول آن تا ۱۰ متر هم میرسد. میوه این گیاه که کدو تنبل نامیده میشود، کروی، حجیم و بزرگ است و در بیشتر موارد هم دو فرورفتگی در بالا و پایین آن وجود دارد. قسمت گوشتدار میوه، خوراکی و به به رنگ زرد یا نارنجی است. مغزهای کدو تنبل، حاوی روغن فراوانی هستند و مصرف خوراکی هم دارند. دانههای آن هم به رنگ سفید یا سفید مایل به زرد هستند. مغزدانههای انواع مختلف کدو تنبل برای قرنها در طب سنتی برای دفع کرمها و انگلهای رودهای از بدن به کار میرفته است. معمولا مصرف این دانهها به این صورت است که آنها را بعد از آسیاب کردن، مانند چای استفاده میکنند. در برخی از فرهنگها، خوردن مقدار کمی از دانه کدو به طور روزانه برای پیشگیری از ابتلا به عفونتهای کرمی توصیه میشود. از دانههای کدو تنبل برای درمان بیماریهای غده پروستات هم استفاده میشود. بد نیست بدانید که خاصیت مربوط به کاهش قند خون میوه کدو حلوایی در برخی از گونههای آن گزارش شده است. به علاوه، برخی از تحقیقات نشان میدهند که مصرف تخمه این کدو به دلیل داشتن ترکیبی به نام «کوکوربیسین» میتواند باعث کاهش تورم پروستات و در نتیجه، کاهش بروز مشکلاتی مانند تکرر ادرار، تاخیر در ادرار، باقی ماندن ادرار در مثانه و مجاری ادراری شود. خوشبختانه تاکنون هیچ سمیت و عارضهای از مصرف کدو حلوایی یا کدو تنبل گزارش نشده است. برخی از مطالعات پیرامون کدو تنبل یا کدو حلوایی، خواصی مانند خاصیت ضداِدِم، ضد تورم پروستات، آنتیاکسیدان، ضد تب، ضد کرم، مقوی اعصاب، ملین، ادرارآور و خلطآور را به آن نسبت دادهاند. ۷ نکته درباره پخت سوپ سیب و کدو حلوایی اگر میخواهید سوپ شما طعم مطلوبتری پیدا کند، بهتر است انواع بیضی یا کوزهای کدو حلوایی که طعم شیرینتر و جذابتری دارند را انتخاب کنید. کدو حلواییهای کاملا گرد که بیشتر در میوهآرایی به کار میروند، طعم شیرین و مطلوبی برای پخت خورش، مربا یا سوپ کدو ندارند. اگر میخواهید بافت کدو در خورش یا سوپ شما نمایان باشد، بیشتر از ۲۰ دقیقه به آن حرارت ندهید. برای ملس کردن طعم این سوپ میتوانید از حدود ۱۰ عدد آلو بخارایی که نزدیک به ۴ یا ۵ ساعت خیس خوردهاند هم استفاده کنید. اگر بیمار شما تمایل به مصرف غذایی کمی شیرین داشت، بهتر است مقداری عسل طبیعی یا شیره خرمای طبیعی به سوپ او اضافه کنید. اگر بیمار شما حالت تهوع داشت و نمیتوانست طعم غذا را تحمل کند، میتوانید سوپ او را با کمی آب نارنج یا آب لیموی تازه و طبیعی، مزهدار کنید. بهتر است از انواع سیبهای شیرین و دارای بافت سبک مانند سیبهای قرمز برای پخت این سوپ کمک بگیرید.
سلامتیسم
خیلی مفید بود سپاسگزارم