Dracocephalum نام علمی بادرشبی یا بادرنجبویه میباشد.بادرنجبویه گیاهی است که از تیره Lamiaceaes (نعناعیان) و از راسته Lamiales (نعناسانان) میباشد که میان 2 ماه مرداد و تیر گل میدهد.این گیاه ساقه هایی پوشیده از کرک دارد و ساقه هایش 4 گوش هستند.ابوعلی سینا به بادرنجبویه علاقه زیادی داشته است.
گیاه بادرنجبویه در طب سنتی دارای جایگاه ویژه ای است. این گیاه آرامش بخش است و برای مداوای ناراحتی های معده و روده ای به کار می رود.
متخصص طب سنتی گفت: بادرنجبویه گیاهی است با طبیعت گرم و خشک، علفی، پایا، با ساقه ای راست که مقطع آن چهارگوش وبرگ های متناوب آن بیضی شکل است. از بغل برگ ها، گل هایی با کاسبرگ های رنگی می رویند که در وهله اول زرد کم رنگ هستند و به سفید و سپس به بنفش تبدیل می شوند.
بهنام یوسفیان در مورد خواص گیاه بادرنجبویه گفت: برگ ها محتوی اسانس روغنی سیترال، رژانیولف لینالول، سیترونل ۹ و همچنین اسید رزمارینیک و اسید هیدروکسی ترپنیک و تانن، قند و یک ماده تلخ هستند.
وی افزود: اسانس موجود در برگ های این گیاه عطر خوشایند لیمو را از خود متصاعد می کند.از این گیاه برای تنظیم و مداوای ناراحتی های معده، روده ای و برای تحریک ترشحات صفراوی استفاده می شود.
این متخصص طب سنتی بیان داشت: همچنین ثابت شده است که روغن این گیاه اثر آرامبخش دارد و مانند بابونه آرام کننده و برای دفع نفخ بسیار موثر است.
وی افزود: دم کرده بادرنجبویه بهتر است با برگ های تازه تهیه شود. همچنین اثر تنتور این گیاه قوی تر از دم کرده است، به گونه ای که ۵ تا ۱۰ قطره ان برای اضطراب و افسردگی بسیار موثر است.
یوسفیان بیان داشت: پماد این گیاه را برای زخم ، نیش حشرات و به عنوان دافع حشرات می توان استفاده نمود.
وی در مورد موارد منع مصرف گیاه بادرنجبویه گفت: مصرف این گیاه در فعالیت پایین تیروئید به خاطر اثرات آنتی تیروتروپیک آن منع مصرف دارد. همچنین اگر اسانس بادرنجبویه زیاد مصرف شود مسمومیت و ناراحتی شدید، خستگی ، بی حسی و خواب عمیق وافت فشار خون ایجاد می کند.
این متخصص طب سنتی در مورد مصرف گیاه بادرنجبویه در دوران بارداری گفت: در بارداری به خاطر اثرات منقبض کننده رحم و همچنین به خاطر اثرات آنتی تیروتروپیک و آنتی گونادوتروپیک نباید گیاه بادرنجبویه مصرف شود.
منبع : ایمنا