قلیان به مرور زمان به محبوب ترین وسیله دودزا تبدیل شد و اکنون در جامعه جزء عادی ترین وسایل کشیدنی حساب میشود.زمانی سیگار بر روی کار بود و حالا قلیان جای آن را گرفته است.تا کنون مضرات قلیان به مردم گوشزد شده است اما هنوز خیلی ها به آن ها اهمیتی نمیدهد،در حالیکه قلیان بدن انسان را به شدت مورد تهدید و خطر قرار میدهد.
بررسی های صورت گرفته از سوی محققان نشان می دهد که استعمال قلیان باعث بروز انواع بیماری ها نظیر سرطان دهان، ریه، گلو، مری و مثانه، بیماری های عفونی، بیماری های ریوی و …می شود و مضرات آن از کشیدن سیگار نیز بیشتر است.
بسیاری از مردم بر این باورند که استعمال قلیان خطر کمتری نسبت به سیگار دارد، اما با توجه به تحقیقاتی که محققان دانشگاه هاروارد در سال 2008 انجام دادند؛
نشان داده شد قلیان نه تنها به اندازه سیگار اعتیاد آور است؛ بلکه به دلیل شیوه استعمال، دود بیشتری را وارد ریه ها می کند و بسیار مضرتر از سیگار است. به گزارش livestrong در این میان مرکز پیشگیری و کنترل بیماری های آمریکا، مقدار دود استنشاق شده در هر مرتبه قلیان کشیدن را برابر با 100 الی 200 نخ سیگار تخمین زده است.
مضرات استعمال قلیان و ارتباط آن با انواع بیماری ها
اعتیاد؛ مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها تاکید کرده است که توتون، تنباکو و نیکوتین موجود در قلیان خاصیت اعتیاد آور دارد. نیکوتین تنها 10 ثانیه بعد از استنشاق به مغز می رسد و به همین دلیل اعتیاد به قلیان خیلی سریع اتفاق می افتد.
همچنین نیکوتین بر شیمی مغز تاثیر گذاشته و خلق و خوی انسان را تغییر می دهد. افزایش وابستگی روحی و جسمی به نیکوتین سیگار و قلیان باعث می شود نشانه هایی مانند هوس، تحریک پذیری، سردرد، خواب الودگی و عصبانیت، در صورت توقف مصرف در فرد بروز کند.
سرطان؛ دود تنباکو حاوی بسیاری از مواد سرطان زا است و مصرف کنندگان قلیان به اندازه افراد سیگاری در معرض ابتلا به سرطان دهان، ریه، گلو، مری و مثانه هستند.
برخی از افرادی که قلیان می کشند ادعا می کنند که دودی را فرو نمی دهند، اما بر اساس تحقیقات انجمن سرطان آمریکا، این افراد مستعد ابتلا به سرطان دهان هستند، چنانچه که تحریک مزمن لب ها، زبان و دهان، در نتیجه قرار گرفتن در معرض سموم تنباکو، خطر ابتلا به سرطان های دهانی را افزایش می دهد.
بیماری های عفونی؛ برخی از افراد با استفاده از سر لوله قلیان آلوده، شانس ابتلا به بیماری های عفونی را در خود افزایش می دهند. علاوه بر این ممکن است قلیان ها پس از هر بار مصرف شسته و تمیز نشوند و مورد استفاده گروه دیگری قرار گیرند و در نتیجه سبب شیوع بیماری های عفونی از قبیل هپاتیت، سل و مشکلات پوستی مانند تب خال شوند.
بیماری های ریوی؛ دود توتون می تواند آسیب های عروقی، خونی، انسداد شرایین و بیماری های قلبی را منجر شود. همچنین افراد سیگاری و افرادی که قلیان مصرف می کنند در معرض بیماری های ریوی نیز هستند. این در حالی است که بیماری های قلبی یکی از بزرگترین عوامل مرگ و میر در آمریکا شناخته شده اند و سیگار، عامل اصلی بروز این بیماری ها است.
خطرات دود برای زنان باردار زنان بارداری که قلیان مصرف می کنند خود و نوزاد خود را در معرض خطراتی همچون سقط جنین، زایمان زودرس و زایمان جنین مرده قرار می دهند. همچنین نوزادانی نیز که زنده به دنیا می آیند، به هنگام تولد با مشکلاتی مانند وزن کم، بیماری های تنفسی و سندرم مرگ ناگهانی، مواجه هستند.
به گفته انجمن سرطان آمریکا، شیر مادرانی که قلیان و سیگار مصرف می کنند، حاوی نیکوتین و سایر سموم این دودهای خطرناک است. وجود چنین سموم و مواد خطرناکی در شیر مادر، منجر به افزایش ضربان قلب، اسهال، استفراغ و بی خوابی نوزاد می شود.
پویش “قلیان ها را گلدان کنیم”؛ اقدامی مثبت در جهت سلامتی افراد
برخی از صاحبنظران معتقدند از طریق مباحث قهری نمی توان با مراکز عرضه قلیان برخورد کرد؛ اول باید ریشه یابی انجام شود تا بتوان معضلات موجود را رفع کرد، ضمن اینکه باید در رابطه با جایگزین کردن مشاغل مراکز عرضه قلیان اقداماتی انجام داد و بسترهای تغییر شغل آن ها را فراهم نمود.
این پویش که توسط دفتر آموزش و ارتقای سلامت وزارت بهداشت و با همکاری مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت و دبیرخانه ستاد کشوری کنترل دخانیات طراحی شده، با استقبال گسترده پزشکان، هنرمندان سینما و موسیقی، ورزشکاران و مردم روبرو شده و این همراهی از سوی چهرههای مطرح به شکل تحسین برانگیزی مضاعف شده است.
پویش ملی «قلیان ها را گلدان کنیم» در شرایطی مطرح شده است که استعمال دخانیات میان جوانان به یک اپیدمی تبدیل شده و حتی بعضا در رسانه ها از استعمال قلیان توسط مطرح ترین ورزشکاران کشور نوشته می شود. قلیان کشیدن میان جوانان، نوجوانان و زنان نیز بر همین اساس، هر روز بیش از روز پیش گسترده می شود.
در این شرایط است که پیوستن چهرههای مطرح و مرجع عرصههای مختلف، میتواند مضرات بسیار زیاد کشیدن قلیان را به سطح عمومی بکشاند و توجه خانوادهها را نیز به این موضوع مهم مرتبط با سلامتی فرزندانشان جلب کند.
قانون منع ارائه قلیان در چایخانه ها
طرح جمع آوری قلیان از چایخانه های اصفهان برای چندمین بار از دهم مردادماه امسال اجرا و بر اساس آن ۹۹ درصد از چایخانههای اصفهان به دلیل عرضه قلیان و نداشتن پروانه کسب پلمب شدند.
محسن فلاح رئیس اتحادیه چایخانهداران اصفهان در گفتوگو با “ایمنا”می گوید: ۹۹ درصد از چایخانههای اصفهان به دلیل عرضه قلیان و عدم داشتن پروانه کسب پلمب شده اند. ما موافق اجرای یکسان قانون در کل کشور هستیم نه اینکه طرح مبارزه با عرضه کنندگان قلیان و چایخانه داران فقط در اصفهان اجرایی شود و در سطح تهران، شیراز و کرج و نیز دیگر شهرها شاهد باز بودن چایخانهها باشیم.
وی با اشاره به اینکه در سطح شهر اصفهان هیچ چایخانهای وجود نداشت که لُژ خانوادگی داشته باشد، ادامه می دهد: به هیچ وجه عرضه قلیان به بانوان یا افراد زیر ۱۸ سال در چایخانه های اصفهان صورت نمی گرفت.
جغفر ایل بیگی، مدیر روابط عمومی بهداشت هم در گفت و گو با خبرنگار ایمنا در این خصوص می گوید: قانون منع ارائه قلیان در وهله اول برای چایخانه دارهایی که فاقد جواز کسب بوده اند و در وهله دوم افرادی که مدت جواز کسب انها به اتمام رسیده و اقدامی برای تمدید ان نکرده اند، اجرا شده است که اداره اماکن با این گونه افراد برخورد جدی داشته است.
وی در مورد افرادی که بعد از تصویب قانون منع عرضه قلیان ، مجوز می گیرند گفت: چای خانه دارانی که بعد ازاطلاع رسانی وسیع در خصوص مضرات قلیان بر سلامت بدن و همچنین قانون منع عرضه قلیان در اماکن عمومی، مجوز کسب دریافت کنند، حق ارائه هیچ گونه قلیانی را ندارند. در غیر این صورت با برخورد جدی اداره اماکن و بهداشت مواجه می شوند و مکان مورد تخلف پلمپ می شود.
وی جریمه خلاف قانون عمل کردن چای خانه دار ها را پلمپ عنوان کرد و افزود: با پلمپ کردن دائمی مکان مورد تخلف، فرد متخلف به مراجع قضایی معرفی می شود، اما در مواقعی که فرد متخلف به خلاف نکردن و عرضه نکردن قلیان تعهد بدهد، محل مورد نظر موقتا تا پیگیری قضایا پلمپ می شود.
مدیر روابط عمومی بهداشت دلیل اصلی تصویب این قانون را به خطر افتادن سلامت افراد جامعه دانست و اظهار داشت : ضرر قلیان بیش از سیگار کشیدن است. مصرف قلیان به خصوص در خانم ها آثار مخرب اعم از پیر شدن زود هنگام و مشکلات عفونی و ریوی به جای می گذارد
وی با اشاره به همکاری ارگان ها و مراکز مربوطه مانند بهداشت و نیروی انتظامی در نظارت بیشتر و پیگیری های مستمر تاکید کرد: نیروی انتظامی قصد دارد دایره حفاظت از جوانان و نوجوانان و همچنین نظارت خود را در اطراف مدارس بیشتر کند و با افرادی که دخانیات عرضه می کنند برخورد جدی داشته باشد.
وی از این پس موارد سلب مجوز را نداشتن کارت بهداشت و عرضه قلیان معرفی کرد و یاد آور شد: با پیگیری های مستمر و همچنین افزایش اگاهی مردم از عوارض قلیان کشیدن امیدواریم که اصفهان به عنوان شهری بدون دخانیات به جهانیان معرفی شود.
منبع : ایمنا