از خواب بیدار می شوید و به جلوی آینه می روید ، با تعجب به صورت و زیر چشمتان نگاه می کنید که پف کرده است ، این وضعیت برای هیچ کس خوشایند نیست ، اگر به دنبال علت این مسئله می گردید ، تا پایان این مطلب را بخوانید.
آیا تا به حال برایتان پیش آمده که یک روز صبح از خواب بلند شوید و خود را در آینه ببینید و ناگهان با صورتی پف آلود مواجه شوید یا هنگام وارد کردن انگشتر یا حلقه به داخل انگشتان متوجه تنگی آن شوید.
یا این که هنگام پوشیدن کفش، فشردگی در ناحیه قوزک پا احساس کنید؟ برخی افراد وقتی با این علائم مواجه می شوند آن را نشانه هایی از کم خوابی یا پرخوابی دانسته و بی خیال آن می شوند؛ اما در مقابل کسانی هم هستند که موشکافانه این علائم را بررسی کرده و علت اصلی آن را می یابند.
التهاب بینی و گونه ها، پف آلودگی و سیاهی دور چشم و تورم سایر نقاط بدن، همگی نشان دهنده احتباس آب و مواد زائد در بافت های نرم بدن است. متهم ردیف اول آن هم سدیم موجود در نمک سفره است. سدیم و پتاسیم؛ همزمان نقش مهم و اساسی در حفظ تعادل آب بدن دارد. سدیم سبب جذب آب به درون سلول ها شده و پتاسیم به دفع مولکول های آب و مواد زائد از درون سلول ها کمک می کند. هنگامی که میزان دریافت سدیم بالا رود، آب و مواد زائد در بافت های نرم بدن بخصوص صورت و زیر چشم ها محبوس شده و ورم و پف آلودگی به وجود می آید. حال اگر به این علائم توجهی نشود پرفشاری خون، سرگیجه، منگی، تنگی نفس، گرفتگی ماهیچه ها و در موارد شدیدتر بروز بیماری های کلیوی و کبدی، نارسایی قلبی ـ عروقی، استئوپروز (پوکی استخوان)، اضافه وزن و مشکلات عصبی تظاهر می کند. به گفته کارشناسان تغذیه، مقدار مناسب نمک طعام دریافتی ۳ گرم (حدود یک قاشق چایخوری) در روز است. بر اساس تحقیقات انجام شده در ایران، این میزان ۳ تا ۴ برابر بیشتر از مقدار استاندارد آن گزارش شده است. خوب است بدانید غذاهایی که به طور طبیعی روزانه در ۳ وعده مصرف می شوند حاوی سدیم بوده و نیاز بدن به این عنصر را تامین خواهد کرد و دیگر به افزودن نمک به غذای در حال پخت یا استفاده از نمک سفره نیاز نیست.
مواد پروتئینی همچون انواع گوشت ها در مقایسه با سبزیجات، میوه ها و غلات از سدیم بیشتری برخوردار بوده که این میزان در فرآورده های گوشتی مانند سوسیس و کالباس چند برابر بیشتر خواهد بود. این را هم بدانید که برخی بیسکویت ها، غلات آماده صبحانه، کیک های حاوی جوش شیرین و برخی افزودنی ها و نگهدارنده های موجود در نوشابه ها و تنقلات حاوی مقدار زیادی نمک است که به دلیل اختلاط با ترکیباتی چون شکر، نشاسته و پودر ذرت مقدار زیاد نمک آنها مشخص نبوده و شور نیست. این محصولات در گروه مواد غذایی با نمک مخفی قرار دارد و برای افراد مبتلا به پرفشاری خون و بیماران کلیوی محدودیت مصرف دارد. محصولات صنعتی که در جدول تغذیه ای درج شده روی برچسب آنها در هر ۱۰۰ گرم حاوی ۵ / ۱ تا ۳ گرم نمک باشد، از گروه غذاهای پرنمک و آنهایی که در هر۱۰۰گرم تنها حاوی ۳ / ۰ گرم نمک باشد، از جمله غذاهای کم نمک به شمار می رود، اما این پرسش مطرح است، نمک هایی را که این روزها با عناوین نمک رژیمی، نمک دریا و نمک میوه در بازار عرضه می شود، می توان جایگزین نمک طعام کرد؟
در مصرف نمک رژیمی افراط نکنید
این روزها در اکثر فروشگاه ها و مغازه های مواد غذایی نمک هایی با نام نمک رژیمی عرضه می شود. افراد زیادی هم به این تصور که این نمک ها صد درصد رژیمی و فاقد سدیم هستند آن را به مقدار زیاد استفاده کرده و حتی به دیگران هم توصیه می کنند، اما باید بدانید این محصول فاقد سدیم نیست. نمک های رژیمی، نمک هایی کم سدیم هستند که تنها ۵۰ درصد از سدیم نمک طعام حذف و پتاسیم جایگزین آن شده است. پتاسیم همانند نمک شور بوده، اما پس طعم تلخی دارد و به همین دلیل نمی توان آن را کامل جایگزین سدیم کرد. بد نیست بدانید در انواعی از این محصول میزان سدیم کمتر یا بیشتر از ۵۰ درصد بوده که با مطالعه برچسب آن می توان به این میزان پی برد.
افراد دیابتی و کسانی که پرفشاری خون دارند، این محصول را باید تحت نظر پزشک مربوط مصرف کنند. مصرف این محصول برای مبتلایان به نارسایی کلیوی توصیه نمی شود؛ چراکه دفع سدیم و پتاسیم از طریق کلیه ها بوده و احتمال دارد اختلالاتی در عملکرد کلیه این بیماران ایجاد شود.
از ماهیت اصلی نمک میوه مطمئن شوید
میوه ها پتاسیم زیادی دارد. بنابراین اگر عصاره میوه یا پودر میوه خشک یا کلرید پتاسیم استخراج شده از میوه به عنوان نمک میوه عرضه شود، مصرف آن بلامانع است، چراکه فاقد سدیم بوده و مضرات آن را ندارد، اما به دلیل آن که این نمک هنوز به طور رایج در اختیار همگان قرار نگرفته و قیمت بالایی دارد، اغلب با نام نمک میوه، اما ماهیت نمک طعام عرضه می شود. بنابراین اول از ماهیت اصلی این نمک مطمئن شوید و سپس آن را خریداری کنید.
نمک دریا هم فشار خون را بالا می برد
مدتی است که از گوشه و کنار تبلیغاتی می شنویم که نمک دریایی خاصیت درمانی داشته و می تواند پرفشاری خون را بهبود بخشد، اما باید بدانید این تبلیغات حقیقت ندارد. گرچه نمک دریا در مقایسه با نمک سفره به دلیل آن که از اعماق دریا استخراج می شود، املاح معدنی بویژه ید زیادتری داشته و سالم تر و طعم دارتر از نمک سفره (معدن) است، اما از نظر میزان سدیم با نمک طعام برابری کرده و مصرف زیاد و مستمر آن باعث ازدیاد فشار خون و عوارض ناشی از آن شده و برای سلامتی دردسرساز است.
نمک معدن همان نمک سفره است
این نمک از معادن نمک به صورت خشک استخراج و تصفیه می شود و از نظر ید بسیار فقیر است. درصد ناخالصی هایی همچون گچ، منیزیم، شن و ماسه و همچنین فلزات سنگین مانند سرب، جیوه و ارسنیک آن در مقایسه با نمک دریا بسیار بالاست. جالب است بدانید نمک هایی که شوری کمتری دارد، اغلب حاوی مقدار بالایی گچ و املاح نامحلول بوده و می تواند باعث بروز ناراحتی های گوارشی، کلیوی و کبدی شود.
بهترین نمک محصولی است که دارای مشخصه تصفیه و تبلور مجدد باشد، رنگ آن سفید، دانه بندی آن کروی، یددار و دارای مهر استاندارد، مجوز بهداشت و تاریخ مصرف باشد.