سازمان بهداشت جهانی طب سنتی یا به عبارت دیگر پزشکی سنتی را اینگونه تعریف میکند:نظریه ها،مهارت ها،تجربه ها،دانسته ها و باورهای بومی در فرهنگ های گوناگون در زمینه پزشکی طب سنتی نام دارد.در نقاط مختلف دنیا از طب سنتی استفاده میشود و طب سنتی چین،آیورودا،طب اخلاطی و … از مشهورترین طب سنتی ها میباشند.
متخصص ترکمن طب سنتی با اشاره به اینکه هر موضوعی در محافل دانشگاهی تحقیق و تدریس گردد ، دیگر تبدیل به علم شده است اظهار کرد : علم طب سنتی از این قائله استثناء نیست .
اراز محمد قرنجیک نژاد فارغ التحصیل رشته علوم تغذیه و رژیم های درمانی از دانشگاه جندی شاپور اهواز ، ساکن شهر گرگان و متولد شهرستان گمیشان می باشد .
دکتر قرنجیک نژاد نزدیک به پانزده سال است که صبحها در بیمارستان و عصرها در کلینیک تغذیه و رژیم درمانی قرنجیک نژاد واقع در خیابان ولیعصر گرگان مشغول ارائه خدمت به مردم می باشد.
وی در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار ما با بیان اینکه طب سنتی ایرانی از زمان حکیم بوعلی سینا به طور جدی وارد عرصه بهداشت و درمان گردیده است اظهار داشت : البته این طب سنتی ایرانی توسط کتاب قانون بوعلی در زمینه طب به نگارش در آمده است و نیز برای مدتها در اروپا به سیر تکاملیش ادامه یافته است .
دکتر قرنجیک نژاد افزود : این طب در چند سال اخیر توسط عده ای از پژوهشگران زبده ی این عرصه ، به صورت آکادمیک وارد محافل دانشگاه شده و نیز در دانشگاه تهران به عنوان دوره تخصص طب سنتی تدریس می گردد.
وی تصریح کرد : طب سنتی بر اساس مزاج و طبع فرد به درمان بیمار می پردازد و یک نگاه کلی و حکیمانه به درمانگر می بخشد ، بنابراین درمانگر طب سنتی علاوه بر اینکه از علوم پزشکی اطلاعات داشته باشد به اندازه نیاز بهره کافی را خواهد برد .
دکتر قرنجیک نژاد با اشاره به اینکه هر موضوعی در محافل دانشگاهی تحقیق و تدریس گردد ، دیگر تبدیل به علم شده است اظهار کرد : علم طب سنتی از این قائله استثناء نیست بنابراین اگر کسانی به فارغ التحصیلان دانشگاهی این علم مراجعه کنند حتما نظرشان تغییر خواهد کرد و نیز شاید یک دلیل عمده این افراد این باشد که در سالیان اخیر عده ای تحصیل کرده نامرتبط با طب سنتی و حتی بدون تحصیلات دانشگاهی ادعای درمان با طب سنتی را داشتند و بدون اینکه تبحر و علم کافی در این رشته را داشته باشند دست به دخالت درمان به شیوه طب سنتی پرداخته و نیز ذهن مردم را در خصوص طب سنتی آشفته کرده اند.
علوم و افراد علمی با یکدیگر در جدال و دعوا نیستند
وی در ادامه افزود : این افراد خوشبختانه دائما در حال بده و بستان علمی هستند و نیز کسانی که شائبه اینگونه ابهام را می پرورانند به نظر بنده از هیچ کدام شیوه های پزشکی چه مدرن و سنتی اطلاعات کافی و جامعی ندارند .
دکتر قرنجیک نژاد با بیان اینکه منابع علمی و کتابهای طب سنتی ما اغلب در سالیان دور نوشته شده است ، بیان داشت : در طول این مدت خوشبختانه پیشرفتهای فوق العاده امروزی در زمینه دارویی ، بیوتکنولوژی ، سلولهای بنیادی تجهیزات مدرن پزشکی بوده است چونکه اکثر درمانها به استفاده از پرهیز غذایی و اصلاح شیوه زندگی فرد می باشد که البته این دو موضوع حتی در حال حاضر مورد تایید و تاکید علم پزشکی مدرن نیز هستند .
وی با بیان اینکه اگر پرهیزهای غذایی و اصلاح شیوه زندگی را اجرا کنیم قطعا می توانیم در پیشگیری خیلی از بیماریها موفق باشیم گفت : همچنین امروزه بیماریهای قلبی عروقی ، دیابت ، فشارخون ، چربی ، خون ، چاقی و نیز غالب بیماریهای عصر ما را تشکیل می دهند که به جرات می شود گفت با مراعات پرهیزهای غذایی ، تغذیه درست و اصلاح رفتارهای اشتباه زندگی همانند ، بی تحرکی ، عدم مناجاتها و نیایش ، بی خوابی های متوالی ، زندگی ماشینی و به همین صورت هم صد در صد این بیماریها قابل پیشگیری هستند .
این دکتر با تجربه طب سنتی در ادامه اظهار کرد : ما هم باید مثل کشور چین رشته طب سنتی را در انواع تخصصها و گرایشها به صورت آکادمیک و دانشگاهی توسعه دهیم .
اول به خودم و بعد به دوستانم پیشنهاد می کنم که بدون مطالعه کتابهای قوی در زمینه طب سنتی ورود نکنند
وی به چند نوع از کتابهای خوب و مفید را در این زمینه اشاره کردند مانند :الحاوی ” رازی ” ، قانون فی الطب ” ابن سینا ” ، الابنیه عن حقایق الادویه ” ابو منصور هروی ” ، ذخیره خوارزمشاهی و الاغراض الطبیه ” جرجانی ” اختیارات بدیعی ” انصاری ” تحفه المومنین ” حکیم مومن ” قرابادین کبیر ” عقیل خراسانی ” که این کتابها برای مطالعه در زمینه طب سنتی تاثیر گذار هستند.
دکتر قرنجیک نژاد در پایان به کسانی که در زمینه درمان به سبک طب سنتی می خواهند اقدام کنند توصیه ای کرد و گفت : در این زمینه قطعا باید کسانی باشند که به اندازه کفایت واحدهای درسی اناتومی و فیزیولوژی پزشکی را در دانشگاه گذرانده باشند و نیز علاوه بر اینکه در همان زمینه ” تغذیه ، طب سنتی ، گیاهان دارویی ” که تحصیلات خود را ادامه داده باشند و تا نسبت به درمان ، اشراف کامل داشته باشند که البته جامعه اثرات مفید درمانی را مشاهده کرده و نیاز به تشویق و استفاده از پرهیز غذایی و گیاهان دارویی نسبت به استفاده از داروهای شیمیایی که معمولا خالی از عوارض نیستند .
منبع : گلستان ما