شاید بتوان نوشابه را مرض شیرین نامید! این نوشیدنی خوش طعم یکی از مضر ترین نوشیدنی هایی است که انسان ها با اشتیاق آنرا مصرف می کنند. این ماده خوراکی سرشار از قند است و به راحتی می تواند زمینه چاقی را در افراد مستعد ایجاد. چند سالی است که مبارزه با مصرف نوشابه در برخی کشور ها آغاز شده است با دکتر سلام همراه باشید.
یک سال بعد، یک «مالیات بر نوشابه گازدار» وضع کرد. اکنون دولت فرانسه میگوید هیچ رستورانی نمیتواند به مشتریانش پرکردن مجدد رایگان لیوان نوشابه گازدار و سایر نوشیدنیهای شیرینشده را ارائه میکند.
مقررات جدید آخرین تلاش برای مقابله با به قول دولت فرانسه افزایش مداوم میزان چاقی در کشور است. انتظار میرود رستورانهای فستفود، معمولا فروشگاههای زنجیرهای خارجی، با این قانون جدید هدف قرار گیرند. این قانون که به طور فوری به اجرا در میآید، میگوید هدفش محدود کردن خطر چاقی و دیابت در میان افراد کمسن است. این اقدام فرانسه هماهنگ با توصیههای سازمان جهانی بهداشت است که کشورها را ترغیب کرده است تا بر نوشیدنیهای شیرینشده مالیات وضع کنند تا مانع از افزایش چاقی شوند.
سازمان جهانی بهداشت در سال ۲۰۱۶ دادههایی را منتشر کرد که نشان میداد وضع چنین مالیاتی اثرات سودمندی بر سلامت دارد. فرانسه به طور میانگین نسبت به سایر کشورهای اروپایی و آمریکا افراد دچار اضافهوزن کمتری دارد. بر اساس گزارش اوروستات، اداره آمار اتحادیه اروپا، میزان بزرگسالان چاق (۱۸ ساله و بالاتر) در فرانسه درسال ۲۰۱۴ معادل ۱۵ درصد بود که اندکی پایینتر از میانگین اتحادیه اروپا، 9/15 درصد، است. مالت با ۲۶ درصد، بالاترین میزان چاقی را در میان کشورهای اروپایی دارد.
بر اساس گزارش مراکز کنترل و پیشگیری بیماریهای آمریکا میزان چاقی در این کشور 5/36 درصد است.
با اینکه میزان کلی چاقی بزرگسالان در فرانسه نسبتا پایین به نظر میرسد، بر اساس گزارش منتشر شده ژورنال پزشکی فرانسوی، بولتن هفتگی اپیدمیولوژی، ۵۷ درصد از مردان و ۴۱ درصد از زنان ۳۰ تا ۶۰ ساله اضافهوزن دارند.
فرانسه به همراه کشورهایی مانند ژاپن در خط مقدم مبارزه با چاقی قرار دارد. یک قانون ملی در ژاپن شرکتها و دولتهای محلی را ملزم میکند که دور کمر افراد ۴۰ تا ۷۴ ساله را بگیرند و آنان را به ورزش کردن ترغیب کنند.
مکزیک در سال ۲۰۱۴ ده درصد عوارض بر نوشابههای شیرینشده وضع کرد تا با میزانهای هشداردهنده دیابت در آن کشور مقابله کند. یک بررسی نشان داد که پس از یک سال از وضع این عوارض، فروش چنین نوشابههایی تا ۱۲ درصد کاهش یافته و فروش آب بطری ۴ درصد افزایش یافته است. اقدامات مشابهی هم در آمریکا در دست انجام است. فیلادلفیا به نخستین شهر بزرگ در آمریکا بدل شد که در سال جاری بر نوشابههای گازدار و سایر نوشیدنیهای شیرینشده مالیات وضع کرد و این اقدام خشم عمومی را برانگیخت.
هیئت بهداشتی نیویورک در سال ۲۰۱۲ طرح شهردار مایکل بلومبرگ را برای ممنوع کردن نوشیدنیهای شیرینشده در اندازه بزرگ را در رستورانها و سایر خردهفروشیها ممنوع کرد. اما یک حکم دادگاهی در سال ۲۰۱۳ این طرح را معلق کرد. شهرداری نیویورک از این حکم استیناف خواست، اما دوباره در دادگاه شکست خورد. قانون جدید باعث اختلاف میان فرانسویان شده است که نسبت به ساکنان کشورهای دیگر سرانه مصرف نوشابههای گازدار در میان آنان کمتر است. یک مرد ۲۱ساله به روزنامه لاپاریزین گفت: «هر شخصی باید مسئولیت بپذیرد. رستورانها هم میتوانند در جلوی هر شعبه فستفودفروشی یک ترازو قرار دهند.
منبع: شفا آنلاین