متاسفانه سرطان سینه از شایع ترین سرطان ها در میان زنان است که می تواند در سنین پایین هم خود را نمایان کند همه خانم های جوان و میانسال باید به این بیماری خطرناک هوشیار باشند و در صورت مشاهده هر نوع عارضه مرتبط با این بیماری به پزشک مربوطه مراجعه کنند برخی عوامل زمینه ساز برای سرطان سینه را در این بخش مورد بررسی قرار خواهیم داد با ما همراه باشید .
سرطان سینه
سرطان پستان یکی از انواع سرطانهاست که در آن سلولهای غیرطبیعی به صورت غیرقابل کنترل در یک یا هر دو سینه رشد می کنند. این سلولها می توانند بافت های اطراف را مورد تهاجم قرار داده و موجب تشکیل یک توده شوند که اغلب تومور نامیده می شود. همچنین این سلولها می توانند انتشار یافته و به بافتها و غدد لنفاوی اطراف گسترش یابند که به آن متاستاز گویند. محل های شایع متاستاز عبارتند از: ریه ها، استخوانها، کبد و غدد فوق کلیه.
درگیری مغز، طحال و هیپوفیز کمتر دیده می شود اما هیچ عضوی مستثنی نیست. متاستاز ممکن است سالها پس از مهار ضایعه اولیه آشکار گردد (گاه ۱۵ سال بعد). سرطان پستان سینه چپ را بیش از سینه راست مبتلا می سازد.
علت اصلی ابتلا به سرطان پستان مشخص نیست و در ۱۰ درصد از زنان مبتلا به سرطان پستان هیچ نوع عامل خطر زائی شناخته نشده است، با این حال فاکتورهایی به عنوان عوامل خطر شناسایی شده اند که فرد را مستعد ابتلا به این بیماری می کنند. همچنین یک عامل خطر منفرد و خاص برای سرطان پستان وجود ندارد.
ترکیبی از عوامل هورمونی، ژنتیک و احتمالاٌ عوامل محیطی می تواند خطر ایجاد سرطان پستان را افزایش دهد. توجه به این عوامل می تواند به شناسایی سریع و به موقع زنان در معرض خطر کمک کند.
◊ مهمترین این عوامل عبارتند از:
1. جنس
- واضح ترین عامل خطر برای سرطان پستان است، تا جایی که ۹۹ درصد از موارد سرطان پستان در زنان رخ می دهد.
2. سن
- افزایش سن با افزایش خطر ابتلا به سرطان همراه است. این امر در مورد سرطان پستان نیز صادق است تا جایی که اغلب این بیماری در زنان بالای ۳۵ سال رخ می دهد. وقوع سرطان پستان در زنان آمریکائی بالای ۱۵ سال ده برابر بیشتر از زنان ۳۱ تا ۳۵ سال است.
3. عوامل فردی
- زنانی که در یک سینه مبتلا به سرطان پستان هستند، خطر ابتلا سینه دیگر نیز در آنها بیشتر است.
4. سابقه خانوادگی مثبت
- سابقه خانوادگی یکی از شناخته شده ترین عوامل خطرزا در رابطه با سرطان پستان است. زنانی که سابقه ابتلا به سرطان پستان در بستگان درجه یک آنها به خصوص مادران و خواهران آنها وجود دارد، در معرض خطر بیشتری قرار دارند.
5. نولی پاریته (نداشتن زایمان)
- در زنانی که زایمان نکرده اند و زنانی که بعد از سن ۳۱ سالگی اولین نوزاد زنده خود را به دنیا آورده اند، خطر سرطان پستان تقریبا دو برابر می شود.
6. یائسگی بعد از ۵۵ سالگی
- در زنانی که به طور طبیعی قبل از سن ۵۰ سالگی یائسه می شوند، خطر ابتلاء به سرطان پستان نصف زنانی است که بعد از سن ۵۵ سالگی یائسه می شوند.
7. اختلاف جغرافیایی
- در جهان غرب شیوع بیماری نسبت به کشورهای آسیایی و آفریقایی بیشتر است.
8. بی تحرکی
9. ابتلاء به سایر سرطانها
- زنانی که مبتلا به یکی ازانواع سرطانهای دستگاه تناسلی یا سایر سرطانها می باشند در معرض خطر بیشتری قرار دارند.
10. ویروس ها
11. چاقی
12. مصرف الکل و سیگار
- در مطالعات اپیدمیولوژیک، مصرف الکل همواره به عنوان قدیمی ترین عامل خطرزای ابتلا به سرطان سینه مطرح بوده است. به نظر می رسد مصرف الکل به میزان متوسط (یک یا دو مرتبه در روز) به دلیل تغییر در متابولیسم استروژن بیشتر خطر ابتلا به سرطان پستان را افزایش می دهد.
13. بیماری های خوش خیم پستان
14. تابش اشعه یونیزان به ویژه در ناحیه قفسه سینه
◊ روش هایی برای کاهش احتمال ابتلاء به سرطان سینه
- ورزش: احتمال دارد که روش زندگی غیرفعال، احتمال ابتلاء به سرطان سینه را افزایش دهد. انجمن ملی سرطان آمریکا توصیه می کند که حداقل ۳ روز از هفته، به مدت ۲۳ تا ۸۰ دقیقه فعالیت فیزیکی انجام دهید.
- داشتن برنامه غذایی سالم و وزن مناسب: برنامه های غذایی پرچرب، ممکن است احتمال ابتلاء به سرطان سینه را افزایش دهد، داشتن یک برنامه غذایی سرشار از میوه و سبزی، ممکن است خطر ابتلاء به برخی از سرطان ها از جمله سرطان سینه را کاهش دهد.
- محدود کردن مصرف الکل: مصرف زیاد الکل، با کاهش احتمال ابتلاء به سرطان سینه ارتباط دارد.
- دادن آزمایش های منظم: ممکن است پزشک شما، تست های ماموگرافی و نیز آزمایش های منظمی را برای تشخیص سرطان توصیه کند که خودتان بتوانید آنها را انجام دهید، به ویژه پس از سن ۲۰ سالگی، تا بتوانید علائم اولیه سرطان سینه را ردیابی کنید.
◊ درمان سرطان سینه
- جراحی
- پرتو درمانی
- شیمی درمانی
- هورمون درمانی
- درمان بیولوژیک
منبع: دکتر سلام
لینک مرتبط: روش های افزایش اشتها در بیماران سرطانی