امروزه بسیاری از مردم دانسته با ندانسته از مواد غذای و رژیمی پیروی می کنند که مواد مورد نیاز بدنشان را به طور کامل تامین نمی کند ، به همین علت بهترین راه حل برای آنها استفاده از مکمل های غذایی است ، اما برای استفاده از این مکمل ها باید به نکاتی توجه داشته باشید.
اگر بیماری خاصی دارید و پزشک مصرف برخی از مکمل های غذایی را برایتان تجویز کرده است، بد نیست نگاهی به این نکته های اجمالی اما کاربردی در مورد چگونگی مصرف مکمل ها بیندازید تا بدنتان بیشترین سود را از مصرف آنها ببرد…
مکمل آهن + ۷ نکته
۱.مکمل آهن در صورتی به شما تجویز می شود که مبتلا به کم خونی فقر آهن باشید بنابراین بدون هیچ دلیل و خودسرانه، این قرص را مصرف نکنید.
۲. بهتر است مکمل آهن را با یک لیوان پر از آب ساده میل کنید. مصرف مکمل های آهن با آب مرکبات هم برای جذب بهتر آهن موجود در آنها توصیه می شود.
۳. اگر پس از خوردن مکمل آهن، دچار دل درد یا معده درد می شوید بهتر است این مکمل را با شکم خالی مصرف نکنید. البته در این صورت جذب آهن موجود در مکمل شما کمی کاهش پیدا می کند.
۴. یک ساعت پیش از خوردن صبحانه یا ۲ ساعت پس از مصرف هر یک از وعده های غذایی، بهترین زمان برای مصرف مکمل آهن است.
۵. مکمل آهن را با شیر، دوغ یا سایر نوشیدنی های حاوی کلسیم مصرف نکنید زیرا کلسیم باعث ایجاد اختلال در جذب آهن می شود.
۶. معمولا مصرف مکمل های حاوی آهن با ایجاد یبوست همراه هستند. بنابراین برای رهایی از این مشکل می توانید رژیم غذایی خود را تا پایان دوره مصرف مکمل آهن سرشار از فیبر خوراکی کنید. یادتان باشد که میوه ها، سبزی ها و غلات سبوس دار منابع خوبی برای دریافت فیبر محسوب می شوند.
۷. مکمل آهن را هر روز سر ساعت مشخصی مصرف کنید تا دریافت و جذب آن به بهترین نحو ممکن انجام شود.
مکمل روی + ۷ نکته
۱. مکمل روی را هم مانند مکمل آهن با یک لیوان پر از آب ساده میل کنید. نوشیدن آب کافی همراه مکمل باعث می شود مواد موجود در آن در قسمت های خاصی از بدن که قرار است آزاد شود، آزاد و جذب بدن شود.
۲. مصرف مکمل روی و کلسیم با یکدیگر تداخل ایجاد می کنند و اثر یکدیگر را از بین می برند. بنابراین اگر مجبور به استفاده از هر دوی این مکمل ها هستید، حتما موضوع را با پزشکتان در میان بگذارید تا او ساعت مناسب مصرف هر کدام را برایتان مشخص کند.
۳. به طور کلی مصرف مکمل روی با سایر مواد معدنی از جمله آهن، مس، منگنز و کلسیم تداخل دارد. بنابراین بهتر است این مکمل را به صورت جداگانه و فقط با آب ساده میل کنید. برای پیشگیری از ایجاد تداخل در جذب مکمل روی باید از خوردن آن با شیر یا دوغ هم خودداری کرد.
۴. آب های سخت و سنگین می توانند در جذب روی اختلال ایجاد کنند. بنابراین اگر در مناطقی زندگی می کنید که آب سخت دارند باید راهی برای تهیه آب های ساده به منظور مصرف مکمل روی پیدا کنید.
۵. غلات و حبوبات حاوی ماده ای به نام «فیتات» هستند که این ماده می تواند جذب روی را مختل کند. بنابراین یکی، دو ساعت قبل و بعد از مصرف مکمل روی، دور این قبیل خوراکی ها را خط بکشید.
۶. اگر ناراحتی کلیه، کبد یا اسهال مزمن و دیابت دارید، موضوع را با پزشک خود در میان بگذارید. ممکن است در این موارد، پزشک شما مصرف حجم بالاتری از مکمل روی را برای بهره مندی و جذب بیشتر آن به شما توصیه کند.
۷. اگر مکمل روی مصرف می کنید، حجم مواد غذایی حاوی فیبر را در برنامه روزانه تان افزایش ندهید. دریافت فیبر فراوان می تواند دفع روی از بدن را به دنبال داشته باشد.
مکمل ویتامین C + ۵ نکته
۱. مکمل یا همان قرص های ویتامین C را درست به اندازه ای که پزشکتان تجویز کرده است، مصرف کنید. افزایش خودسرانه مصرف این مکمل می تواند ابتلا به اسهال و تحریک ترشح شیره های گوارشی را در پی داشته باشد.
۲.مکمل های ویتامین C را با مکمل های ویتامین های A و E یا با خوراکی های حاوی این ویتامین ها مصرف کنید. اگر این ۳ ویتامین با یکدیگر مصرف شوند، جذب شان در بدن به مراتب بالاتر می رود.
۳. اگر مکمل ویتامین C مصرف می کنید، سیگار نکشید. سیگار کشیدن می تواند باعث دفع این ویتامین از بدن شود.
۴. تا یکی، دو ساعت پس از مصرف مکمل های ویتامین C، آهن و اسید فولیک از نوشیدن چای و قهوه خودداری کنید تا اختلالی در جذب این مواد مغذی به وجود نیاید.
۵. داروهای استروییدی، ضدبارداری، ضددرد و ضدافسردگی می توانند تاثیری منفی روی جذب ویتامین C داشته باشند. بنابراین اگر این گروه از داروها را مصرف می کنید، بهتر است موضوع را با پزشک خود در میان بگذارید تا در صورت لزوم، مصرف این مکمل در دوزهای بالاتری برایتان تجویز شود.
مکمل اسید فولیک + ۴ نکته
۱. مصرف مکمل های حاوی اسید فولیک معمولا به خانم های باردار توصیه می شود. بنابراین بهتر است آنها برای پیشگیری از ابتلا به کم خونی یا آسیب رساندن به خود و جنین شان میزان مصرف این مکمل را به صورت خودسرانه کم یا زیاد نکنند.
۲. بهتر است مکمل اسید فولیک را با خوراکی های حاوی این ریزمغذی مصرف کنید. سبزی های دارای برگ سبز پهن، مرکبات، حبوبات و غلات سبوس دار حاوی اسیدفولیک هستند و می توانند همراهان غذایی خوبی برای این مکمل باشند.
۳. برای جذب بهتر و تاثیر بیشتر مکمل اسید فولیک باید آن را در ساعت های مشخصی از روز مصرف کنید. اینکه مکمل اسید فولیک را صبح، ظهر، عصر یا حتی هنگام خواب مصرف کنید، اهمیت و فرق چندانی ندارد. همان طور که گفتیم مهم این است که آن را هر روز و در ساعت مشخصی بخورید.
۴. بیشتر خانم های باردار یا کسانی که قصد بارداری دارند، برای پیشگیری از کم خونی یا ایجاد اختلال در زایمان، اقدام به مصرف خودسرانه و بیش از اندازه مکمل های حاوی اسیدفولیک می کنند. بهتر است این گروه از افراد بدانند که مصرف بیش از ۱۰۰۰ میکروگرم اسیدفولیک در روز به هیچ کس و تحت هیچ شرایطی توصیه نمی شود.
مکمل کلسیم + ۵ نکته
۱. مکمل کلسیم هم مانند بسیاری از مکمل های غذایی دیگر می تواند در هر ساعتی از روز اما به صورت منظم مصرف شود.
۲. شما می توانید در هر وعده مصرف، حداکثر ۵۰۰ تا ۶۰۰ میلی گرم مکمل کلسیم استفاده کنید. اگر پزشک شما مصرف روزی ۱۰۰۰ میلی گرم مکمل کلسیم را برایتان تجویز کرده باید آن را در دو وعده مختلف استفاده کنید تا جذب آن به بیشترین و بهترین حد ممکن برسد.
۳. گاهی مصرف مکمل کلسیم آن هم در دوز بالای ۶۰۰ میلی گرم با یبوست همراه است که توصیه می شود برای پیشگیری از این عارضه، افراد روزی ۱۱ تا ۱۲ لیوان آب بنوشند.
۴. مصرف مکمل کلسیم با بسیاری از داروها از جمله آنتی بیوتیک ها و داروهای کاهش دهنده فشارخون تداخل پیدا می کند یعنی اگر این مکمل را با داروهای نامبرده به طور همزمان مصرف کنید، هم جذب کلسیم در بدنتان را مختل کرده اید و هم اثر داروی مصرفی تان را کاهش داده اید. بنابراین بهتر است در این مورد با پزشکتان مشورت یا مکمل کلسیم را حداقل ۲ ساعت پیش از خوردن داروها و مکمل های دیگر مصرف کنید.
۵. اگر مکمل کربنات کلسیم می خورید، حتما آن را همراه غذا مصرف کنید تا ترشح اسیدمعده به جذب بهتر آن کمک کند.