به قاطعیت می توان گفت که ابتلا به کمر درد یکی از طاقت فرسا ترین انواع مشکلات فیزیولوژیکی است. کمر درد در اثر سبک غلط زندگی و وارد کردن فشار بیش از حد به ستون مهره ها و کمر اتفاق می افتد.اما باور های غلط بسیاری درباره کمردرد وجود دارد که در ادامه به آنها و روش های موثر درمانی خواهیم پرداخت.با دکتر سلام همراه باشید.
فیزیوتراپیستها، متخصصان کایروپرکتیک و حتی پزشکان عمومی معمولا میتوانند فرضیههای جالبی درباره دلایل کمردرد مطرح کنند. با اینحال، تصورات نادرستی در این زمینه وجود دارند که بهتر است هرچه زودتر کنار گذاشته شوند. تصوراتی که در ادامه به ۴ مورد از مهمترین آنها اشاره میکنیم:
تصور نادرست اول: مشکل فقط به طرز نشستن یا ایستادن ارتباط دارد
طرز نشستن و ایستادن نادرست، بهعنوان یکی از بدترین کارها در جوامع مختلف شناخته میشود. حتی بسیاری از روشهای مداخلهای مدرن همیشه با تمرکز بر اصلاح طرز نشستن یا ایستادن، خصوصا نشستن پشت میز کار، طراحی شدهاند. با اینحال نکته مهم این است که ارتباط بین طرز نشستن و درد، واقعا روشن نیست. درواقع، وقتی که به طرز نشستن و ایستادن میپردازیم، نباید فقط به صاف بودن یا خمیدگی حالت بدن توجه کنیم. مساله مهم، توانایی ما برای تغییر و تحرک در حالتهای بدنی مختلفی است. بسیاری از مطالعات فقط به میزان فشار و وضعیت دیسکهای کمر در حالتهای بدنی خاص توجه میکنند، اما نکته کلیدی این است که میزان چنین فشارهایی همیشه به نحوه تحرکات ما بستگی دارند. بهعلاوه، اسکلت بدن ما بسیار قدرتمند است. بنابراین، حالت نشستن یا ایستادن هم یکشبه تغییر نمیکنند و نمیتوانند بهطور ناگهانی باعث کمردرد شوند.
تصور نادرست دوم: فقط باید عضلههای هستهای بدن را تقویت کنید
امروزه، موضوع پایداری هستهای (Core stability) بدن از اهمیت خاصی در تناسب اندام برخوردار است و میتوان گفت که به بحث روز تبدیل شده است. بسیاری از افراد معتقدند که تقویت عضلههای هستهای بدن میتواند کمردرد را تسکین بدهد. با اینحال، اهمیت عضلههای هستهای قوی در مطالعات علمی اخیر به چالش کشیده شده است. این ایده که داشتن عضلههای هستهای قوی، پایداری خاصی را در ستون فقرات بهوجود میآورد، در مواقع حرکت کردن معنایی ندارد. درواقع، عملکرد گروههای عضلانی با توجه به هر کدام از فعالیتهای هر فرد، تغییر میکند. پس عضلههای پایدارکننده، بهمحض حرکت کردن، به عضلههای مولّد حرکت تبدیل میشوند. بحث دیگری هم درباره معنای کلمه هستهای (core) وجود دارد. به نظر میرسد که این کلمه بیشتر به ناحیه شکم مربوط باشد تا به ناحیه کمر. بنابراین، آیا تقویت عضلههای شکم به تقویت کمر هم کمک میکند؟ این تصور به دانش سنتی برمیگردد که همه عضلهها را مرتبط با هم میبیند. با اینحال، افراد زیادی هستند که اصلا به تقویت عضلههای شکم توجهی نمیکنند، اما کمردرد هم نمیگیرند. درنتیجه، محققان امروزی معتقدند که برای جلوگیری از کمردرد باید قوای تمام بدن را تقویت کرد، نه فقط عضلههای هستهای بدن را.
تصور نادرست سوم: دوای درد شما فقط طب سوزنی است!
روشهای درمانی منفعل یا همان روشهای خاصی که براساس تاثیرپذیری از عامل بیرونی طراحی شدهاند، شامل مواردی مانند ماساژ و طب سوزنی میشوند؛ خصوصا اگر روی تخت دراز بکشید و طب سوزنی یا ماساژ را فرد دیگری برای شما انجام بدهد. بسیاری از بیماران فکر میکنند که فقط به ماساژ و طب سوزنی نیاز دارند، اما واقعیت این است که فقط بخش کوچکی از مشاورههای کمکی به این روشها اختصاص پیدا میکنند. طب سوزنی معمولا با احساس خوبی همراه است و به تسکین درد برای یک تا دو روز کمک میکند، اما این روش مدیریت درد اصلا نمیتواند مشکل را حل بکند. درواقع، اگر هر روز هم به جلسات ماساژ و طب سوزنی بروید، بسیار بعید است که مشکلات شما از نظر ساختاری و فیزیولوژیکی خودبهخود حل شوند. با اینحال، روشهای درمانی فعال (مثل ورزش کردن که بدن را درگیر میکند) هم لزوما بهتر نیستند. درواقع، مطالعات نشان دادهاند که ترکیبی از این دو روش درمانی در کنار هم میتواند به بهترین اثربخشی منجر شود.
تصور نادرست چهارم: شما حتما به اسکن نیاز دارید
بعضی از افراد فکر میکنند که روشهای اسکن مختلف مانند MRI یا اشعه ایکس قطعا علت درد را نشان خواهند داد، اما واقعیتهای علمی نشان میدهند که چنین تصوری صحت ندارد. درواقع، با اینکه انجام دادن اسکن برای آسیبهای جدی مانند شکستگی استخوان و پاره شدن رباط واقعا مهم است، اما در بسیاری از موارد دیگر لازم نیست. به نظر محققان، مشکل اصلی در این تصور رایج ریشه دارد که اسکن همیشه باید چیز خاصی را نشان بدهد. یکی از مطالعات مشهور بالینی در این زمینه که در سال ۲۰۱۵ میلادی انجام شد، یافتههای جالبی را ارائه میکند و باورهای رایج را زیر سوال میبرد. محققان در این مطالعه از تصویربرداری با استفاده از اشعه ایکس برای افراد ۲۰ تا ۸۰ ساله استفاده کردند تا صحت یافتههای اسکن را ارزیابی کنند. نتایج نهایی، یافتههایی را درباره آرتریت، مشکلات مربوط به دیسک کمر و ریشههای عصبی را نشان دادند، اما بسیاری از این افراد اصلا مبتلا به کمردرد نبودند! محققان براساس این یافتهها نتیجه گرفتند که درد واقعا پیچیده است و براساس نقش عوامل متعددی مانند وضعیت/زمینه، حافظه، میزان استرس و حتی سلامت عمومی تعریف میشود.
منبع: سلامتیسم