چندی است که نوتلا و مزایا و معایب آن به نقل مجالس و محافل تبدیل شده است. این خوراکی خوشمزه طرفداران بسیاری را در سرتاسر دنیا به خود اختصاص داده است. اما هر روز اخبار جدیدی از این فرآورده شکلاتی به گوش می رسد، یک روز روغن پالم، روز دیگر خطر ابتلا به سرطان و … با دکتر سلام همراه باشید.
چندهفتهای است که خبر اضافه شدن نوتلا به لیست بلندبالای غذاهای خوشمره اما سرطانزا، مردم را نگران کرده است. اما آیا این خبر حقیقت دارد و دلیل آن چیست؟
این طور که پیدا است، روغن پالم موجود در نوتلا شایعهساز شده است. تولیدکنندگان نوتلا، وجود مقدار کمی روغن پالم را در این محصول انکار نکردهاند اما معتقدند که محصولشان ضرری ندارد. زیرا به گفته متخصصان، روغن پالم زمانی که در دمای بسیار بالا حرارت ببیند، مواد مضر و خطرناکی تولید میکند که میتواند سرطانزا باشد. اما تولیدکنندگان این محصول معتقدند که در فرآیند تولید، جوانب احتیاط را رعایت میکنند و سلامت افراد در درجه اول اهمیت برایشان قرار دارد.
سازمان ایمنی مواد غذایی اروپا (EFSA) اعلام کرده است که آلایندههایی که در اثر تصفیه روغن پالم به وجود میآیند سرطانزا هستند اما نوتلا جزو این دسته از مواد قرار نمیگیرد. این سازمان، سه مادهای را که از روغنهای گیاهی مشتق میشوند را بررسی کرده است. این مواد، اسید چرب گلیسیدیل استر (GE)، مونوکلروپروپاندیول- ۳(۳-MCPD) و مونوکلروپروپاندیول-۲ (۲-MCPD) هستند که در روغنهای خام وجود ندارند ولی زمانی که تصفیه میشوند و در درمای بالای ۲۰۰ درجه سانتیگراد قرار میگیرند ( این یک فرآیند متداول در فرآوری کردن غذاها است)، تولید میشوند.
با بررسی مطالعات گذشته، سازمان ایمنی مواد غذایی اروپا دریافت که قرار گرفتن مکرر در معرض اسید چرب گلیسیدیل استر (GE)، شانس بروز تومور را در موشها افزایش میدهد و ۳-MCPD که سمی اثبات شده است، باعث ایجاد خطراتی برای دستگاه تولید مثل در آقایان میشود. اما در مورد ۲-MCPD، هیچ اطلاعات قابل اعتمادی وجود ندارد که تأثیر آن را بر سلامتی ارزیابی کرده باشد. با این حساب، نمیتوان شکلات نوتلا را جزو محصولات سرطانزا طبقهبندی کرد اما باید حواسمان باشد که چربی و شیرینی این محصول، میتواند شانس ابتلا به چاقی و اضافه وزن، مخصوصا در کودکان را افزایش بدهد.
منبع: سلامتیسم