11

غذایی که قصد داریم در موردش صحبت کنیم ، غذایی سنتی است که از گذشته تا کنون باب طبع ایرانیان بوده و هنوز طرفداران بسیار زیادی دارد. کباب کوبیده بیشتر در مراسمات استفاده می شود. قصد داریم در مورد فواید این غذا صحبت کنیم.

 

در میان غذاهای سنتی کشورمان، کباب کوبیده یکی از پرطرفدارترین هاست. غذایی که خوردن آن با یک لیوان دوغ و ریحان تازه بسیار لذت بخش است…

وقتی صحبت از درست کردن کباب به میان می آید، تجربه و رعایت نکاتی ظریف، اهمیت پیدا می کنند، به همین دلیل در این شماره تصمیم داریم روش تهیه کباب کوبیده و موارد مهمی که هنگام آماده سازی و طبخ آن باید رعایت شود، برایتان بازگو کنیم.

 

 

مقدار کالری

این مواد در مجموع ۱۷۵۰ کیلوکالری انرژی دارد و اگر از این مخلوط ۱۰ سیخ کباب به دست آید، هر یک ۱۷۵ کیلوکالری انرژی خواهد داشت. همراه شدن برنج یا نان نیز با کباب مقدار کالری دریافتی را افزایش خواهد داد زیرا هر ۵ قاشق غذاخوری سرصاف برنج ۸۰ کیلوکالری انرژی دارد و یک واحد نان و غلات محسوب می شود.

 

 

همراه کباب

اگر تمایل دارید کباب را با نان میل کنید، بهتر است نان سنگک را که سبوس دار است، برگزینید و اگر همراه کباب برنج می خورید، آن را به صورت کته میل کنید. همراه کردن این غذا با گوجه فرنگی و فلفل دلمه ای رنگی کباب شده و یک بشقاب سالاد سبزی تازه و البته طعم دار شده با آبلیمو یا آب نارنج نیز توصیه می شود. نوشیدنی مناسب این غذا هم آب پرتقال تازه یا یک لیوان آب خالص است زیرا نوشیدن نوشابه یا دوغ با کباب ارزش غذایی آن را پایین می آورد و حداقل جذب آهن موجود را کم می کند.

 

 

مـواد لازم (برای۴ نفر)

گوشت چرخ کرده/۹۰۰گرم/۱۶۵۰کیلوکالری

پیاز/۲عدد/۲۵کیلوکالری

نمک و فلفل سیاه/به میزان دلخواه/۰کیلوکالری

گوجه فرنگی متوسط/۴عدد/۵۰کیلوکالری

فلفل سبز/۱۰عدد/۲۵کیلوکالری

 

 

طـرز تـهـیـه

می توانید برای تهیه کباب کوبیده از مخلوط گوشت گوسفند و گوساله استفاده کنید، البته بهتر است این گوشت ۲ بار چرخ شده باشد. پیاز را نیز در ظرفی رنده کنید، آب آن را کاملا بگیرید و همراه نمک و فلفل سیاه به گوشت اضافه کنید و خوب ورز دهید. سپس مایه گوشت را ۴ تا ۵ ساعت در یخچال بگذارید و بعد از این مدت آن را به سیخ بکشید و روی آتش بگذارید تا کباب ها آماده شوند. در مراحل پایانی، گوجه فرنگی و فلفل سبز را نیز به سیخ بکشید و کباب کنید. می توانید کباب را با نان یا برنج بخورید.

 

 

پیشنهاد سرآشپز

سامان گلریز

مدرس آشپزی

۹ نـکــتــه کـبــابــی

کباب کوبیده یکی از غذاهای سنتی ایرانی هاست که ۴ نوع اصلی دارد؛ کباب کوبیده ساده که در این شماره می خواهیم به ظرایف تهیه آن بپردازیم، کباب کوبیده لقمه ای، کباب نگینی (که روی گوشت به سیخ کشیده شده، تکه های کوچک جوجه کباب گذاشته می شود) و کباب کوبیده زعفرانی.

برای آماده سازی و طبخ کباب کوبیده ساده باید ۹ نکته را رعایت کرد:

۱ مهم ترین نکته هنگام تهیه کباب کوبیده، آب پیاز است که حتما باید کاملا گرفته و فقط پیاز رنده شده به گوشت اضافه شود.

۲ برای گرفتن آب پیاز می توانید پیاز رنده شده را در تنظیفی تمیز بریزید و آب آن را بگیرید به طوری که حتی قطره ای آب باقی نماند. یادتان باشد که زیاده روی در مصرف پیاز باعث وارفتن کباب و ایجاد بوی بد در غذا می شود.

۳ گوشت مورد استفاده در کباب کوبیده بهتر است از دو بخش چرب و خشک تشکیل شود، یعنی گوشت نسبت چربی بیشتر یا کمتری داشته باشد. بهترین قسمت ها مغز ران و شکمبه هستند که توصیه می شود مخلوط و با هم چرخ شوند.

۴ هرگز برای تهیه کباب کوبیده از آرد، نان خشک یا جوش شیرین استفاده نکنید زیرا اگر تمام نکته ها را در تهیه مایه گوشت به کار ببرید، دیگر استفاده از مواد یاد شده، آن هم برای راحت تر به سیخ کشیدن کباب، لزومی ندارد.

۵ استفاده از زردچوبه در تهیه این غذا خطای بزرگی است. فراموش نکنید که ادویه های مناسب کباب کوبیده، زعفران، نمک و مقدار کمی فلفل سیاه هستند. البته زعفران را در کباب کوبیده زعفرانی استفاده می کنند و لزومی ندارد که در کباب کوبیده ساده ریخته شود.

۶ بعد از مخلوط کردن تمام مواد با هم، بهتر است که ۱ تا ۲ ساعت گوشت در یخچال بماند تا در اصطلاح آشپزی «بیات» شود. این کار باعث می شود گوشت به سیخ کشیده شده نریزد.

۷ بعد از به سیخ کشیدن کباب ها، سیخ ها را هم مدتی در یخچال قرار دهید و بعد آنها را برای طبخ روی آتش بگذارید تا از ریختن گوشت روی آتش جلوگیری شود.

۸ فاصله سیخ ها از آتش نباید کم باشد زیرا باعث می شود کباب ها بسوزند. این فاصله زیاد هم نباید باشد تا کباب ها نپخته باقی نمانند. تندتند چرخاندن سیخ ها هم باعث می شود مغز کباب ها نپخته بماند پس به آرامی آنها را روی آتش بگردانید.

۹ صرف نظر از ارزش غذایی، خوش طعم ترین نوشیدنی با کباب کوبیده دوغ مزه دار شده با سماق، گل سرخ، نعناع و پونه خشک است که توصیه می شود با نمک کم تهیه شود.

 

 

اگر چربی خون دارید

چربی های مرئی گوشت را تا جایی که می توانید بگیرید. البته این موضوع باعث خشک شدن کباب کوبیده خواهد شد. در ضمن از افزودن کره به این غذا خودداری کنید زیرا با این کار مقدار کالری دریافتی تان چند برابر خواهد شد. به جای خوردن حجم زیادی برنج با کباب، آن را با بشقابی از سالاد سبزی های تازه میل کنید تا انرژی مازاد دریافتی، اضافه وزن و افزایش چربی خون را برای شما در پی نداشته باشد.

 

 

اگر کم خونی دارید

گوشت قرمز از منابع عالی آهن است بنابراین خوردن یک سیخ کباب کوبیده می تواند مقادیر قابل ملاحظه ای آهن را به بدنتان برساند، البته اگر این غذا با آبلیموی تازه یا یک لیوان آب پرتقال بخورید. فراموش نکنید که خوردن کباب با ماست یا دوغ، به دلیل کلسیمی که در این موادغذایی وجود دارد، باعث کاهش جذب آهن می شود پس به جای یک کاسه ماست موسیر، کباب تان را با یک بشقاب سالاد بخورید.

 

 

اگر یبوست دارید

بهتر است کباب را با سبزی های کباب شده ای مانند گوجه فرنگی، قارچ و فلفل سبز یا دلمه ای همراه کنید تا فیبر دریافتی تان افزایش و عملکرد دستگاه گوارشتان بهبود یابد. البته افزودن کمی روغن زیتون به غذا نیز موثر خواهد بود و چه بهتر که نوشیدنی همراه کباب، یک لیوان آب باشد.