Multiple Sclerosis(اِسکلُروزِ چندگانه)یا MS(ام اس)یک بیماری از نوع التهابی میباشد که آسیبش به نخاع و مغز میرسد و این آسیب غلاف های میلین سلول های عصبی را مورد هدف قرار میدهد.MS ظاهر شدنش به شکل های متفاوت است و علائم جدیدش به شکل برگشتی و به شکل متناوب میباشد.بصورت معمول تشخیص بیماری ام اس طبق علائم،نشانه ها و آزمایش های پزشکی صورت میگیرد.
بیماری ام.اس یا مولیتپل اسکلروزیس (MS) یکی از شایعترین بیماریهای سیستم اعصاب مرکزی (مغز و نخاع) است و در اثر تخریب غلاف میلین ایجاد می شود. میلین غلافی است که فیبرهای عصبی را احاطه می کند و در انتقال سریع امواج عصبی نقش بسیار مهمی دارد. در حالت طبیعی با وجود این غلاف امواج عصبی به سرعت منتقل شده و موجب توانایی بدن در ایجاد حرکات هماهنگ و موزون میگردند.
در بیماری ام.اس (MS)این غلاف عصبی به تدریج تخریب می شود و بدین ترتیب امواج عصبی از مغز به خوبی منتقل نمی شود و علایم مختلف بیماری ام.اس ظاهر می شود. این بیماری مسری نبوده و از دسته بیماریهای ارثی هم محسوب نمیشود، اما نقش ژنتیک در ایجاد آن تایید شده است. در حال حاضر هیچ درمان قطعی برای این بیماری وجود ندارد اما شیوه های درمان موجود در تغییر سرعت روند بیماری مؤثر هستند.
علایم بیماری ام.اس (MS)
علایم بیماری ام.اس، (MS) بسته به اینکه چه منطقه ای از سیستم اعصاب مرکزی گرفتار شده باشد، بسیار متغیر هستند و الگوی بیماری ام.اس از هر فردی به فرد دیگری متفاوت است. این علایم حتی در یک فرد خاص در طول سیر بیماری تغییر می کند.
علایم شایع این بیماری شامل :
۱- اختلالات بینایی : تاری دید ، دو بینی ، حرکات غیر ارادی و سریع چشم و به ندرت از دست دادن کامل بینایی.
۲- اختلالات تعادل : لرزش ، عدم تعادل در راه رفتن ، سرگیجه ، ضعف و کرختی اندامها ، اختلال در انجام حرکات موزون.
۳- سفتی عضلات
۴- اختلالات حسی : گزگز و مور مور ، احساس سوزش، بی حسی و درد.
۵- اختلالات تکلم : صحبت کردن آهسته و شمرده ، تغییر حالت تکلم ، کشیدن کلمات و اختلال بلع.
۶- خستگی.
۷- مشکلات مثانه و اختلال در اجابت مزاج.
– اختلالات مثانه شامل : تکرر ادرار ، فوریت در ادرار کردن، دفع ناقص مثانه یا دفع غیر ارادی.
– اختلالات اجابت مزاج شامل : یبوست و به ندرت بی اختیاری.
۸- مشکلات جنسی : ناباروری ، کم شدن میل جنسی.
۹- حساسیت به گرما : گرما در بسیاری از موارد باعث تشدید علایم می شود.
۱۰- اختلالات شناختی : اختلال در حافظه کوتاه مدت ، اختلال در تمرکز و قدرت تصمیم گیری.
پیشگیری از بیماری ام.اس
عموماً دو گروه از اشخاص دچار بیماری ام.اس میشوند: الف – گروه نخست افرادی هستند فوقالعاده حساس، زودرنج و عصبی و با کمترین ناملایمات از حالت عادی خارج شده و تعادل خود را از دست میدهند. یکی از عمدهترین علتهای این بیماری، عصبی شدن افراد است که مهمترین دلیل آن در واقع کمبود
چه کسانی دچار بیماری ام.اس (MS)میشوند؟
الف – گروه نخست افرادی هستند فوقالعاده حساس، زودرنج و عصبی و با کمترین ناملایمات از حالت عادی خارج شده و تعادل خود را از دست میدهند. یکی از عمدهترین علتهای این بیماری، عصبی شدن افراد است که مهمترین دلیل آن در واقع کمبود مواد غذایی یا مواد معدنی و ویتامینها در بدن و همچنین مواد زائد در سلولها و بافتها است. هرگاه شخص از نظر فیزیولوژی دچال اختلال شود، از نظر سیستم عصبی نیز دچار ناراحتی روحی و روانی خواهد شد و با کمترین برخوردی، عکسالعمل نشان خواهد داد.
وقتی که تعادل املاح معدنی در بدن به هم میخورد، انسان با کمترین برخوردی عصبی میشود و همچنین کار غدد درونریز در بدن مختل میشود. همین امر موجب میشود که ترشحات طبیعی معده مختل و اسید معده به اندازه دوبرابر حد طبیعی شود.
روزانه معده یک انسان بالغ حدود دو لیتر اسید کلریدریک ترشح میکند که در هضم غذا نقش اصلی را ایفا میکند. وقتی فردی عصبی میشود، این مقدار اسید به دو برابر حجم واقعی و طبیعی خود میرسد که در واقع روزانه چهار لیتر اسید معده که فوقالعاده قوی است، ترشح میشود.
اختلال در غدد درونریز موجب میشود که سیستم داخلی بدن به هم ریزد و انسان از حالت تعادلی روحی و روانی خارج شود.
پس میتوان نتیجه گرفت بهترین راهکار درمانی که در زمینه پیشگیری از بیماری ام.اس نیز برای این گروه مؤثر خواهد بود، پرهیز از بروز تنش در مناسبات بینفردی و سعی در کنترل احساسات و عواطف شخصی است افراد زودرنج و حساس باید تلاش کنند تا تفسیر خود را از موقعیتهای اجتماعی بهگونهای تغییر دهند تا کمترین فشار روانی بر آنان وارد شود.
ب – گروه دوم شامل افرادی است که از نظر ژنتیکی دارای طبع سردی هستند و مدام از غذاهای سرد (غذاهایی با PH اسیدی) به حد وفور استفاده میکنند و علاقه زیادی به خوردن ترشی، سرکه، تمر هندی، ماست، قرهقروت و امثال آن دارند. افرادی که دارای چنین طبعی هستند، اگر در مورد غذای مصرفی روزانه خود دقیق نباشند، بیشتر در معرض بیماری ام.اس قرار میگیرند.
عموماً در بیماران مبتلا به ام.اس، PH خون گرایش به حالت اسیدی دارد و اگر این حالت بر اثر نوع تغذیه تکرار شود، بیمار در معرض حملات مداوم قرار خواهد گرفت و حال بیمار به مرور رو به وخامت خواهد رفت. جالب توجه اینکه این نوع بیماران علاقه وافری به مصرف غذاهای دارای حالت اسیدوز نشان میدهند، مانند: ماست، بستنی، ترشی، تمر هندی، ماهی و امثال آن.
اینگونه بیماران باید از مصرف غذاهای اسیدی دوری جویند تا بدین وسیله از پیشرفت بیماری جلوگیری به عمل آورند. برای پیشگیری از این بیماری در سایر افراد نیز میتوان مصرف متعادل مواد غذایی بهویژه اجتناب از مواد غذایی اسیدی را توصیه کرد.
نقش قهوه در پیشگیری از بیماری ام اس (MS)
پژوهشگران علوم پزشکی می گویند نوشیدن قهوه با کاهش خطر ابتلا به بیماری ام اس مرتبط است. افرادی که میزان زیادی از قهوه مصرف میکنند در مقایسه با دیگران یک سوم کمتر در معرض ابتلا به بیماری ام اس هستند.
«آنا هداستروم» نویسنده ارشد این مطالعه از موسسه «کارولینسکا» در سوئد گفت: در این بررسی ارتباط چشمگیری بین مصرف بالای قهوه و کاهش خطر ابتلا به بیماری ام اس مشاهده شد.
در این مطالعه دو گروه مورد بررسی قرار گرفتند که ۲۷۷۹ بیمار مبتلا به ام اس و ۳۹۶۰ فرد دیگر را شامل میشد. محققان سوئدی دریافتند افرادی که بالاترین میزان مصرف قهوه را داشتهاند نسبت به گروهی که از این نوشیدنی مصرف نمیکردند ۲۹ درصد کمتر در معرض ابتلا به این بیماری بودهاند.
پزشکان سوئدی با بیان اینکه در این مطالعه رابطه علت-معلولی بین نوشیدن میزان زیادی از قهوه و کاهش خطر ابتلا به ام اس مشاهده نشده، اظهار داشتند: این احتمال وجود دارد کافئین تاثیر حفاظتی بر مغز و نخاع داشته باشد.
رژیم غذایی افراد مبتلا به ام. اس (MS)
متخصصان توصیه میکنند، افراد مبتلا به اماس بهتر است از رژیم کم چرب با فیبر بالا استفاده کنند. این افراد باید میزان مصرف اسیدهای چرب ضروری، آنتیاکسیدانها، اسید فولیک و ویتامین B12 را بالا ببرند، از مارگارین و روغنهای اشباع نشده مانند روغن آفتابگردان استفاده کنند، به طور مرتب، دو وعده در هفته ماهی میل کنند.
محصولات لبنی کم چرب و مرغ و گوشتهای کم چرب را در اولویت غذایی قرار دهند، به صورت روزانه میوه وسبزیجات تازه مصرف کنند و از مصرف انواع سسهای چرب و سایر مواد غذایی حاوی چربیهای حیوانی اشباع شده پرهیز کنند. تاثیرات مصرف امگا ۳ و ویتامین D نیز در بهبود علائم بیماری هنوز ناشناخته و در مرحله تحقیقاتی است.
در مبتلایان به ام اس (MS) سیستم ایمنی بدن به پوشش حفاظتی فیبرهای عصبی حمله میکند. این آسیب باعث میشود مغز نتواند با بخشهای دیگر بدن ارتباط برقرار کرده در نتیجه علائمی همچون ضعف عضلانی، عدم هماهنگی بین اعضای بدن، درد و کاهش دید ظاهر میشود.پزشکان بدون مرز
منبع : شفا آنلاین