تغذیه برای سلامتی دیابتی ها حرف اول را میزند این افراد باید حواس خود را به برخی خوردنی های مضر برای سلامتی شان جمع کنند تا دچار آسیب های ناشی از این بیماری نشوند برخی اصول پیشگیرانه اولیه و ثانویه برای مقابله با امراض قندی وجود دارند که درادامه به آن ها اشاره خواهیم کرد .
◊ پیشگیری اولیه
- برای جلوگیری و یا به تعویق انداختن شروع بیماری دیابت نوع ۲ در افرادی که پر خطر هستند یعنی چاق هستند، چربی خون دارند، فشار خون و یا بیماری قلبی عروقی دارند و زمینه ی مثبت خانوادگی دارند و یا در آزمایشات قبلی پره دیابتیک هستند.
- این نوع پیشگیری با کمک کاهش وزن انجام می شود.
◊ پیشگیری ثانویه
- با هدف پیشگیری و یا به تعویق انداختن عوارض بیماری دیابت با کنترل قند خون انجام می شود.
◊ پیشگیری ثالثیه
- با هدف درمان عوارض بیماری دیابت مثل بیماری های قلبی عروقی و نفروپاتی در بیماران دیابتی انجام می شود. مثلاً در بیمار دیابتی که بیماری مزمن کلیوی نیز دارد، می بایستی مصرف پروتئین به ۰/۸ گرم بر کیلوگرم در روز محدود شود.
فرد دیابتی می تواند ساکاروز را بخورد ولی باید در خوردن چربی و پروتئین دقت لازم را داشته باشد چربی و فشار خون بالا نیز بایستی مد نظر باشد. باید از خوردن مواد غذایی غیر لازم و با کالری بالاتر از نیاز بدن و شیرین کننده های غیر ضروری و غیر مغذی پرهیز کرد. رژیم غذایی باید حاوی میوه، سبزیجات، غذاهای حاوی فیبر و شیر کم چربی باشد.
در یک ۲۴ ساعت مقدار چربی مصرفی باید ۲۵ درصد کل غذایی باشد که در آن روز استفاده می شود.
۴۵ تا ۶۵ درصد کل غذای مصرفی را باید کربوهیدرات استفاده کرد و رژیم کم کربوهیدرات توصیه نمی شود. ولی مقدار و نوع کربوهیدرات مهم است که از چه نوعی باشند. غذاهای حاوی ساکاروز بهترند و ۱۰ تا ۳۵ درصد از کل غذا باید پروتئین باشد، رژیم های پرپروتئین توصیه نمی شود. غذاهای حاوی فیبر می توانند از بالا رفتن گلوکز بعد از صرف غذا بکاهند. لذا رژیم غذایی سالم شامل میوه، سبزیجات و فیبر است.
- کمبود منیزیم باعث میل به قند و شیرینی می شود.
- کمبود پتاسیم اغلب در افراد مبتلا به اضافه وزن دیده می شود. زیرا آنها مقدار زیادی قهوه ، قند و شکر می خورند، الکل می نوشند و معمولا از مسهل ها استفاده می کنند.
- کمبود پتاسیم با سوخت و ساز بدن تضاد دارد و توانایی بدن را برای شکستن مواد غذایی کاهش می دهد.
- کمبود کلسیم آنزیم هایی را که در فرایند سوخت و ساز بدن شرکت می کنند غیرفعال می کنند. اگر زیاد گوشت می خورید، کمبود کلسیم اهمیت بیشتری پیدا می کند. چرا که برنامه غذایی پر پروتئین باعث کمبود کلسیم می شود.
? منابع کلسیم:
- لبنیات
- بروکلی
- گل کلم
- دانه های کنجد
- لپه
- دانه های آفتابگردان
? منابع منیزیم:
- بادام
- سیب
- آووکادو
- کرفس
- برنج سبوس دار
- خرما
- ماهی
- چغندر
? منابع پتاسیم:
- زردآلو
- موز
- هویج
- جعفری
- اسفناج
- ماهی آزاد
منبع: دکتر سلام
لینک مرتبط: با دارچین به جنگ با دیابت بروید
کنترل دیابت و قند خون در بارداری