در طول یک روز شاید میلیون ها نفر از این نوشیدنی استفاده کنند ، قهوه انواع بسیار گوناگونی دارد و یکی از اصلی ترین تولید کننده های این نوشیدنی برزیل است. نظرات بسیاری در رابطه با این که قهوه فایده دارد یا ضرر وجود دارد.
قهوه یکی از پرطرفدارترین نوشیدنی های جهان است که روزانه میلیون ها نفر از نوشیدن آن لذت می برند و جای تعجب نیست که مورد توجه عامه مردم قرارگرفته است. اما درباره آن پرسش های بسیاری مطرح است، از جمله: آیا مصرف قهوه زیان بخش است؟ موجب بروز بیماری ها می شود؟ ممکن است ما را از امراض مصون دارد؟ مدت مدیدی است که درباره این گونه پرسش ها، پژوهش های مشروحی صورت گرفته است. جا دارد طی این مقاله به اثرات بالقوه قهوه بر بیماری های زوال عقل (آلزایمر)، فلج رعشه ای (پارکینسون) و انواع سرطان ها نظری بیفکنیم.
آیا قهوه خطر آلزایمر را کاهش می دهد؟
بیماری آلزایمر، بیماری است که بر عملکرد مغز تاثیر می گذارد. مبتلایان به این بیماری اغلب در به یاد آوردن رخدادها، تصمیم گیری ها و درک زبان ها دچار مشکلاتی می شوند. همچنین امکان دارد تغییرات رفتاری از خود نشان دهند. این مرض معمولا افرادی را که سن شان بیش از ۶۰ سال است، مبتلا می کند. علت بیماری یاد شده هنوز کاملا معلوم نیست اما تصور می شود که عوامل وراثتی و محیط زیستی نیز در پیدایش آن موثر است و تاکنون درمانی برایش پیدا نشده است. نتیجه چند پژوهش بیانگر آن است که احتمالا مصرف قهوه خطر ابتلا به مرض مزبور را کاهش می دهد. پژوهش های صورت گرفته پیرامون شمار زیادی از افراد نشان داد که قهوه نوشان میانسال در اواخر عمر، کمتر گرفتار آلزایمر و عقل باختگی (دیوانگی) می شوند. کمترین میزان ابتلا به آن در کسانی مشاهده شده که روزی سه تا پنج فنجان قهوه نوشیده بودند. این یافته ها نقش پنهانی قهوه را در کاهش خطر آلزایمر نشان می دهد.
آیا قهوه انسان را از ابتلا به پارکینسون محافظت می کند؟
بیماری پارکینسون، نوعی اختلال مغزی است که باعث رعشه و لرزه شده و مانع حرکت و موزونی اندام می شود. این بیماری غالبا بعد از ۵۰ سالگی بروز می کند، اگرچه گاهی در نوجوانان هم روی می دهد و تا به حال درمان مشخصی نداشته است. دانشمندان از سال ۱۹۶۸ به بعد دریافته اند که نوشیدن قهوه خطر ابتلا به بیماری مذکور را کاهش می دهد. همین اواخر تحلیل جامعی که ۱۳ بررسی منتشر شده را ارزیابی کرد، حکایت از آن داشت که امکان ابتلای قهوه نوشان به این بیماری در اواخر عمر ۳۰ درصد کمتر است. برخی مطالعات اشاره بر آن دارند که علت این موضوع وجود پاره ای مواد در قهوه است که سلول های مغز را از آسیب محافظت می کنند.
آیا قهوه بر پیشگیری از سرطان تاثیر دارد؟
گزارش کارشناسانه ای که مشترکا توسط موسسه پژوهش های سرطانی جهان و موسسه پژوهشی سرطان آمریکا انتشار یافت، بیانگر آن بود که احتمال دارد نوشیدن برخی انواع قهوه اثر چشمگیری بر افزایش یا کاهش سرطان لوزالمعده یا کلیه داشته باشد. ممکن است مواد موجود در قهوه مانند کافئین، اسید کافینیک، پلی فنول ها، ترکیبات فرار معطر و ترکیبات دیگر در کاستن از خطرات این قبیل سرطان ها نقشی داشته باشند.
پرسش ها و پاسخ های مفید درباره اثرات قهوه
آیا اطلاعات کافی از قهوه دارید؟ به منظور آشنایی هر چه بیشتر درباره این نوشیدنی، به سوالاتی که معمولا پرسیده می شود، جواب های موثقی آورده ایم:
اگر باردار باشم، باز می توانم قهوه بنوشم؟ بله، ولی نظر کارشناسان بر این است که روزی ۲۰۰ میلی گرم یا یک تا سه فنجان قهوه فوری برایتان کفایت می کند.
چرا بعد از خوردن قهوه، گرمم می شود؟ علت این است که قهوه دارای کافئین است که میز ان سوخت و ساز بدن را موقتا افزایش می دهد. چنین تاثیری طبیعی است و جای نگرانی نیست.
میگرن دارم. آیا قهوه ، فاصله بیفتد بدترش می کند؟ افراد گوناگون، واکنش متفاوتی نسبت به قهوه نشان می دهند. بعضی ها درمی یابند که ممکن است ماده یادشده، طی حمله میگرن، بیماری را موقتا تسکین دهد. در حالی که دیگران باور دارند احتمالا قهوه بر تعداد حمله های آن می افزاید. به مبتلایان این بیماری که می خواهند قهوه مصرف کنند، توصیه می شود که روزانه یک تا دو فنجان قهوه فوری بنوشند.
آیا قهوه موجب بروز میگرن می شود؟ خیر. میگرن بیشتر ارثی است و از پدر و مادر به فرزند انتقال می یابد.
آیا قهوه بر ضربان قلب اثر می گذارد؟ معمولا نه. شمار اندکی از مردم به کافئین حساسیت دارند. امکان دارد که آنان موقتا احساس کنند که قلب شان نمی تپد، می لرزد یا ضربان خیلی تند و شدیدی دارد. این گونه احساسات که تپش و لرزش قلب نام دارد، احتمالا در قفسه سینه، گلو و گردن حس می شود و معمولا بی خطر است و سایر عوامل دیگر همانند هیجانات، فعالیت های شدید بدنی، مصرف دخانیات و برخی داروها نیز در پیدایش چنین حالاتی تاثیر دارند.