امروزه تنوع غذایی نسبت به چند دهه ی گذشته بسیار بیشتر شده است اما باید توجه داشته باشید که این تنوع غذایی ملاک بر سالم بودن و بی ضرر بودن غذا ها نیست. در این مطلب به معرفی برخی از مواد غذایی که در عین خوشمزه بودن برای بدن مضر هستند را به شما معرفی می کنیم.
همه ما این جملات را روزانه درباره غذا می شنویم یا خودمان به کار می بریم «مزه فلان غذا را دوست ندارم» یا «برویم فلان جا غذاهای خوشمزه ای دارد» شاید خیلی دقت نکرده باشیم که ما بیشتر توجه مان موقع انتخاب غذا به مزه آن است نه به ترکیبات و یا نوع مواد به کار برده شده در آن. در صورتی که ما باید بدانیم که بدن مان به چه مواردی نیاز دارد و روزانه چه مقدار از آن را باید مصرف کنیم. مصرف غذاهای فانتزی در طولانی مدت می تواند بسیار خطرناک باشد. برای همین این هفته رفتیم سراغ خوراکی های دوست داشتنی که بسیار پر مصرف هستند اما مصرف زیاد آن ها برای سلامتی انسان مضر است.
سم کبد
سس سفید که در اصطلاح پزشکی به آن «سم کبد» هم گفته می شود یک خوراکی ساختنی است یعنی به خاطر ترکیب خاصی که در سس سفید هست، یک ترکیب طبیعی و مفید برای بدن انسان نیست و دارای حجم بالای کالری است فقط باید به عنوان یک چاشنی مورد استفاده قرار بگیرد. مصرف هر از گاهی این خوراکی برای لذت از غذا خوردن اشکالی ندارد ولی در غیر این صورت اگر بخواهد در فهرست غذای هر روز قرار بگیرد می تواند بسیار خطرناک باشد. مصرف هر ترکیب خوراکی که شیرینی یا چربی بیش از حد داشته باشد و فرد پس از مصرف تحرک کافی نداشته باشد، برای کبد مضر است.
چیپس و پفک بخوریم یا نخوریم!
کسی نمی تواند در خوشمزه بودن چیپس و پفک شک کند! که اگر شک کند باید در مزه شناسی آن فرد شک کرد. معمولا خوراکی های شور مزه برای افراد، بسیار جذاب است مخصوصا برای بچه ها. اما مصرف تنقلاتی مثل چیپس و پفک و دیگر خوراکی های چرب و شور برای افرادی که فشار خون دارند می تواند به قیمت جان شان تمام شود، چون نمک بسیار زیادی دارد و نمک بزرگترین عامل تشدید فشار خون است. اما افراد سالم اگر گاهی اوقات به عنوان تنوع از این خوراکی ها استفاده کنند، مشکلی ایجاد نمی شود. اما اگر مصرف این نوع خوراکی ها بخواهد جزو برنامه هر روز فرد قرار بگیرد، بسیار خطرناک است. البته این به شرطی است که خوردن این خوراکی ها باعث ایجاد حساسیت در فرد نشود. چون ممکن است این خوراکی ها درست بسته بندی نشوند که باعث ایجاد مسمومیت در فرد می شود و بعضی اوقات هم کهیر، خارش بدن یا سر درد و مشکلات گوارشی برای مصرف کننده ایجاد می کند.
غذاهای سریع که سریع خورده می شوند
اگر بیرون از خانه باشید و بخواهید خودتان غذا انتخاب کنید و میل کنید، چه غذایی را انتخاب می کنید؟ این سوال در اغلب موارد با ساندویچ، پیتزا و دیگر خوراکی های این چنینی پاسخ داده می شود. البته از پر طرفدارترین غذاهای این روزهای جهان غذاهای آماده (فست فودها) هستند که برای خوشمزه بودن این نوع غذاها معمولا حجم زیادی از نمک و روغن به آن اضافه می شود که هم روغن و هم نمک زیاد برای سلامتی انسان مضر است. فست فود ها معمولا حجم کوچکی دارند اما میزان کالری شان بسیار بالا است. حجم کوچک شان باعث می شود که معمولا دیرتر احساس سیری را ایجاد کنند و این باعث می شود که بیشتر مصرف شوند و معمولا چون تحرک افرادی که از فست فود ها استفاده می کنند متناسب با میزان کالری جذب شده نیست این کالری به صورت افزایش چربی و کلسترول خون و چاقی ظاهر می شود. اما بالاخره فست فود هم جزئی از غذای همه مردم دنیا است و نمی توان آن را به طور کامل از برنامه غذایی حذف کرد ولی باید مصرف آن را مدیریت کرد. یعنی باید فست فودها را خیلی کمتر از غذاهای سالم و طبیعی استفاده کرد. متاسفانه بعضی از افراد طبق عادت هر روز از فست فود ها استفاده می کنند که این خیلی خطرناک است. و مصرف فست فودها برای بچه ها و نوجوانان در حال رشد اگر از میزان متعادل خارج شود، عامل بروز بیماری است. چون مثلا برای یک فرد در حال رشد مصرف حبوبات بسیار حیاتی است در صورتی که حبوبات در فست فود ها هیچ جایگاهی ندارند.
نوشابه قبل از مرگ سهراب
اگر خدا بیامرز سهراب، در دوره ما زندگی می کرد شاید همین نوشابه می توانست او را از پا دربیاورد! چون به هرحال یک پهلوان به آن عظمت، نیاز به نوشیدنی زیادی دارد و قاعدتا پس از مصرف حجم زیادی از نوشیدنی های دوره ما به انواع بیماری های جورواجور دچار می شد، یا حتی ممکن بود از فرط چاقی دیگر اصلا پهلوان هم نشود. متاسفانه بعضی ها عادت دارند که هر روز و در همه وعده های غذایی از نوشابه استفاده کنند و این قدر به این نوشیدنی وابسته شده اند که حتی می گویند مگر می شود غذا را بدون نوشابه خورد! نوشابه سرشار از قند و مواد انرژی زا است و حتی جذب آن از لحظه نوشیدن شروع می شود در صورتی که خوردن این نوشیدنی در زندگی روزانه افراد هیچ لزومی ندارد، یعنی خوردن آن برای بدن مفید و لازم نیست. فقط مصرف کم و هر از گاهی نوشابه ها باعث ایجاد پوکی استخوان نمی شود! اما خوردن روزانه و زیاد آن می تواند عامل پوکی استخوان، مخصوصا در خانم ها باشد و حتی باعث رشد نکردن در کودکان شود. البته عوامل مهم تری هم در ایجاد پوکی استخوان دخیل هستند مثل کم تحرکی و ورزش نکردن، استفاده نکردن از نور آفتاب. اما بالاخره نوشابه های گازدار و مخصوصا نوشیدنی های «کولا» دار هم عامل ایجاد پوکی استخوان هستند چون در دراز مدت مانع جذب کلسیم می شوند.
پیش به سوی سلامتی
وقتی ما مواد طبیعی به صورت فرآوری نشده را استفاده کنیم و میزان قند و کلسترول آن کم باشد نه تنها این خوراکی ها مضر نیست بلکه برای بدن مفید هم هست.
مواد لازم:
روغن مایع / ۱ لیوان
ارده / ۵ تا ۶ قاشق غذا خوری
سرکه سیب / ۵ تا ۶ قاشق غذا خوری
نخود پخته / ۶ قاشق غذاخوری
سیر / یک حبه
نمک/ ۱ قاشق چای خوری
فلفل قرمز / نصف قاشق چای خوری
آب لیمو ترش تازه / نصف لیوان
کتیرا گل آسیاب شده / ۱ قاشق چای خوری
طرز تهیه:
همه مواد را در مخلوط کن ریخته و مخلوط کنید تا سس یکنواختی به دست بیاید. در صورت رقیق شدن می توان یک قاشق غذا خوری نخود پخته به آن اضافه کرد.این سس بسیار خوشمزه است و می توان آن را به سالاد الویه و سایر سالادها اضافه کرد. این سس نه تنها مضر نیست بلکه برای دستگاه گوارش بسیار مفید است.
مرجع طرز تهیه سس:
کتاب ارمغان تندرستی
جمشید خدادادی