بیشتر رژیمهای غذایی تمایل دارند که در بلند مدت تفاوت چشمگیری نداشته باشند و در واقع اغلب اوقات میتوانند موجب افزایش وزن نیز شوند! ممکن است دوستانتان از یک رژیم غذایی تعریف و تمجید زیادی کنند، اما ژنتیک شما به تنهایی کاری کند که نتایج شما احتمالاً بسیار متفاوت باشد.
رژیمهایی که یک یا چند مادهی مغذی کلان را حذف میکنند، تنوع افراد و محیطهای آنها را مورد توجه قرار نمیدهند. از متغیرهای ژنتیکی برای ارزیابی تغییرات در اینکه ما چگونه مواد مغذی اصلی مثل چربیها و کربوهیدراتها را متابولیزه میکنیم، استفاده میشود. یک تاریخچهی کامل از رژیم غذایی و نوسانهای بزرگ در وزن میتواند اختلال متابولیک را مطرح سازد و پیامدهای بلند مدت، مثل دیابت در حال پیشرفت، داشته باشد.
یک مشکل در تلاش محض برای کاهش کالریهایتان یا بیشتر ورزش کردن برای جبران، این است که عدم تعادل کالری پیچیده است. وقتی شما وزن کم میکنید یا ورزش میکنید، سرعت متابولیک شما تغییر میکند، پس سخت است که به شما بگوییم مصرف کالری خود را ۵۰۰ کالری در روز کاهش دهید تا در یک هفته ۰٫۴ کیلوگرم وزن کم کنید. به طور قابل ملاحظهای بسیاری از افرادی که کاهش وزن زیادی دارند، مقدار زیادی از وزن قبلی خود را دوباره اضافه میکنند و قسمت اعظم این مربوط به تغییرات در سرعت متابولیک شماست.
افراد با سایزهای مختلف میتوانند سرعت متابولیک بسیار متفاوتی داشته باشند، پس برخی مطالعات به دنبال این هستند که افراد چگونه به کاهش مواد غذایی اصلی در رژیم غذاییشان پاسخ میدهند و این چگونه بر احساس سیری یا اینکه چطور بدنشان چربی ذخیره میکند، تأثیر میگذارد.
یک نکتهی قابل ملاحظهی دیگر در مقاومت به کاهش وزن، میکروبهای رودهی شماست. باکتریها و سایر میکروبهایی که در لولهی گوارش شما زندگی میکنند، ممکن است نقش چشمگیری در چاقی ایفا کنند. میکروبها نقش مهمی در این دارند که ما چگونه مواد مغذی و کالریها را از غذای خود دریافت میکنیم و آنها را برای انرژی میسوزانیم. برخی مطالعات نشان دادهاند که میکروبهای روده به صورت بالقوه بر ذخیرهی چربیها و توانایی کسب انرژی از غذا اثر دارند. مقادیر متفاوت از باکتریهای کلیدی و تغییر در ژنهای باکتریها میتواند در اینکه شما چه مقدار کالری از غذا دریافت کنید، نقش داشته باشد. برخی باکتریها ممکن است حتی با متابولیسم مؤثرتر غذا ارتباط داشته باشند.
پس برای کاهش وزن چه کاری میتوانید انجام دهید؟
_ غذاهای سرشار از فیبر مصرف کنید
_ غذاهای گیاهی بیشتری مصرف کنید
_ رژیم گرفتن افراطی یا حذف غذاها را کنار بگذارید
_ غذاهایی مصرف کنید که میکروبهای مفید رودهای را افزایش میدهند
_ غذاهای پروبیوتیک بیشتری، مثل غذاهای تخمیر شدهی غنی از باکتریهای سالم را در برنامهی خود بگنجانید.
منبع: جام نیوز