26

در مطالب گذشته در رابطه با علم رنگ ها و همچنین تاثیر رنگ غذا بر تغذیه و اشتها ی افراد صحبت کردیم. حال قصد داریم در رابطه با هفت میوه ی نارنجی رنگ صحبت کنیم و خواص هر یک را به طور مفصل برای شما شرح دهیم.

خواص میوه های نارنجی

میوه ها و سبزی هایی که مایه هایی از رنگ های زرد یا نارنجی را دارند علاوه بر زیبایی بی نظیرشان حاوی بتاکاروتن، پتاسیم و ویتامین C هستند. این میوه ها اثرات بالا رفتن سن و ابتلا به سرطان پروستات را کاهش می دهند. از طرف دیگر با فشار خون بالا مبارزه می کنند و کلسترول بد بدن را هم پایین می آورند. این ترکیبات مفاصل را محکم می کنند و با استفاده از مگنزیم و کلسیم استخوان هایی سالم را به مصرف کنندگان شان هدیه می دهند. ترکیبات میوه های نارنجی و زرد باعث تقویت کلاژن سازی پوست می شوند و با رادیکال های آزاد مضر مبارزه کرده و در نهایت باعث تعادل قلیایی بدن می شوند.

 

 

چرا مردم از بتاکاروتن استفاده می کنند؟

جلوگیری از آب مروارید

جلوگیری از سرطان و بیماری های قلبی

محافظت از پوست در برابر آفتاب سوختگی

تنگی نفس

افسردگی

ناباروری

پارکینسون

پسوریازیس

ورم مفاصل

هشدار: در مورد استفاده از مواد غذایی حاوی بتاکاروتن نگرانی خاصی وجود ندارد فقط اگر مقادیر مصرف آن بالا برود تا حدودی احتمال ابتلا به بیماری های قلبی را به خصوص در افرادی که سیگار می کشند، بالا می برد. عوارض جانبی مصرف زیاد از حد بتاکاروتن اسهال و رنگ پریدگی است که با کاهش مصرف آن کم کم از بین می رود.

 

 

نارنجی شماره ۱:

هویج

فقط سوی چشمتان را زیاد نمی کند!

مادرها هنوز هم که هنوز است به نیت قوی شدن سوی چشم بچه ها به آن ها آب هویج می دهند. قصه تاثیر هویج روی بینایی از جنگ جهانی دوم شروع شد. شایعه شده بود که نیروی هوایی انگلیس قدرت بینایی خیلی خوبی دارند و دلیلش هم مصرف هویج است. به همین دلیل آلمانی ها هم شروع به استفاده از این سبزی کردند تا عقب نمانند. همین شد که خوردن هویج بیشتر از قبل بین مردم جا افتاد. هویج یک منبع غنی و سرشار از مواد معدنی و ویتامین هاست. هویج های کوچک ترد و آبدار هستند و می توانید آن ها را فریز کرده و در مواقع احتیاج آن را مصرف کنید. آب هویج یکی از نوشیدنی های مغذی است و به کار آن هایی می آید که حوصله جویدن این سبزی را ندارند. جالب است بدانید با هویج می توانید به جنگ سرطان سینه بروید؛ دلیل اصلی سرطان ها تخریب ساختار DNA بدن است. با مصرف سبزی ها از جمله هویج می توانید از این تخریب جلوگیری کنید. تحقیقات نشان می دهد سبزی های پخته شده مثل سیب زمینی شیرین، هویج و بروکلی می توانند برای جلوگیری از سرطان مفید واقع شوند. این تحقیقات همچنین نشان می دهند زنانی که در تاریخچه خانوادگی شان مواردی از سرطان سینه مشاهده شده بود و از گوشت کمتر و سبزی های بیشتری استفاده می کردند DNA آن ها کمتر تخریب شده بود.

هویج فقط نارنجی نیست

هویج ها ابتدا نارنجی نبودند! بلکه سفید و بنفش بودند؛ رنگ امروزی هویج بر اثر پیوند به دست آمده اما این روزها علاقه به ایجاد هویج های رنگارنگ بیشتر شده است یعنی علاوه بر ۲رنگ سفید و بنفش که در گذشته وجود داشتند، هویج های زرد و قرمز هم پا به عرصه سبزی ها گذاشته اند. در خارج از کشور بسته هایی شامل هویج های رنگی تحت عنوان بسته رنگین کمانی (به دلیل تنوع رنگ) فروخته می شوند. مردم از این بسته ها استقبال خوبی کرده اند چون می خواهند از خواص هر رنگی استفاده کنند.

هویج های نارنجی تا سال ۱۵۰۰ میلادی محبوبیت چندانی نداشتند. این هویج ها به ۲دلیل بین مردم پذیرفته شدند اول این که تلخی شان نسبت به رنگ زرد کمتر بود و دیگر این که رنگ شان را بعد از پخت حفظ می کردند برای همین هم خانم ها به آن علاقه مند شدند. این رنگ در هلند به عنوان سبزی سلطنتی شناخته می شد. می توانید همیشه در یخچال تان مربای هویج داشته باشید یا در خوراک های تان از این نارنجی خوشمزه به صورت خلال های باریک استفاده کنید تا رنگ و بوی تازه ای به میزتان اضافه کرده باشید.

 

 

نارنجی های شماره ۲ و ۳:

نارنگی و پرتقال

میــوه ای برای تمام فصـول

مرکبات معمولا از اوایل آبان ماه وارد بازار می شوند و تا اوایل ماه اردیبهشت سال بعد هم در میوه فروشی ها دیده می شوند. محبوب ترین مرکباتی که در ایران به فروش می رسند نارنگی و پرتقال هستند که هر کدام انواع مختلفی دارند. بر حسب این که مرکبات شما چه اندازه ای باشند و ضخامت پوست شان چقدر باشد اسم ها و انواع مختلفی روی شان گذاشته می شود. بهترین انواع مرکبات آن هایی هستند که بزرگ تر و نازک پوست تر هستند. پرتقال ها میان وعده های خوبی هستند و برای طعم دار کردن سالادهای تان می توانید از آب پرتقال استفاده کنید. برای ایام عید می توانید شربت پرتقال سرو کرده یا دسرهای پرتقالی تهیه کنید. از عطر پرتقال در صنعت عطر استفاده می شود و در عین حال یکی از بهترین چاشنی ها برای عطر و طعم دار کردن غذا هم هست.

راهنـمای خریــد مرکبـات

زمان خرید مرکبات آن هایی را انتخاب کنید که سفت تر هستند و پوست شان سالم و بدون لکه یا چروکیدگی است. پرتقال را می شود به مدت ۷روز در دمای اتاق نگهداری کرد اما برای ایام عید بهتر این است که خارج از پاکت یا کیسه در یخچال نگه داشته شود. این طوری مدت زمان بیشتری سالم می ماند. تک تک میوه ها را چک کنید چون خرابی یکی از آن ها می تواند بقیه را هم خراب کند.

پرتقال تو سرخ: پرتقال های تو سرخ به دلیل رنگ شان محبوبیت زیادی دارند. اندازه این پرتقال ها به نسبت سایر انواع پرتقال کوچک تر است و طعم شان هم شیرین تر. بر خلاف پرتقال های آبگیری از این نوع فقط به عنوان میوه و نه نوشیدنی استفاده می شود. پرتقال تو سرخ را می شود از رگه های قرمز روی پوستش تشخیص داد البته در خیلی از موارد این میوه می تواند پوست نارنجی یک دست داشته باشد، بدون هیچ رگه ای.

پوست پرتقال: پوست پرتقال حاوی موادی است که برای قلب، چشم ها و دیابت مفید است. فقط باید به پاکیزگی پوست میوه ها دقت کرد چون بعضی از انواع قارچ ها می توانند روی آن ها رشد کنند، بنابراین بهترین کار تازه مصرف کردن شان است در غیراین صورت و درصورت نگهداری در مکان های مرطوب احتمال آلوده شدن شان زیاد می شود. از پوست پرتقال می توانید مربا هم تهیه کنید.

 

 

نارنجی شماره ۴:

خرمالو

ایـده آل بـرای دسـر

به مزه گسش که فکر کنید دل تان نمی خواهد حتی جلوی چشم تان بیاید اما لطفا خرمالوهای رسیده را قربانی نرسیده ها نکنید. خرمالو یکی از منابع غنی آنتی اکسیدان و ضد پیری است. شاید برای همین است که میوه رسمی ژاپنی هاست! خوب است بدانید که طول عمر ژاپنی ها به نسبت سایر کشورها بالاتر است! خرمالو به جذب آهن کمک می کند و به همین دلیل برای درمان کم خونی مناسب است. اگر دل تان می خواهد فرزندتان زودتر رشد کند بهتر است به او خرمالو بدهید تا بخورد چون این میوه مثل شربت سانوستل پر از انواع ویتامین های A، B، C، منیزیم، کلسیم، پتاسیم، آهن، گوگرد و فسفر است. اگر در پاییز مارمالاد و مربای خرمالو تهیه کرده اید و هنوز هم دارید، می توانید میزتان را با این میوه نارنجی، رنگی کرده و از خواصش هم استفاده کنید. همچنین برگه های خشک شده خرمالو در خوار و بار و آجیل فروشی ها فروخته می شوند و می توانید در کنار آجیل تان برگه خرمالو هم قرار بدهید.

نبایدها:

در مورد خرمالو به ۳نکته توجه داشته باشید:

اول این که طبع خرمالو گرم است، پس در خوردنش زیاده روی نکنید.

دوم این که خرمالو میوه ای اسیدی است پس با معده خالی خرمالو نخورید. از اسیدی بودن این میوه برای هضم غذاها استفاده کرده و به عنوان دسر آن را مصرف کنید.

سوم این که کالری این میوه بالاست؛ اگر رژیم دارید حواس تان به مقدار مصرفش باشد.

 

 

نارنجی شماره ۵:

نارنج

نشاط را بو بکشید!

نارنج برای ما ایرانی ها سرشار از خاطره است. از قصه های نارنج و ترنج گرفته تا عطر بهار نارنج در فیلم «شیدا». این میوه قبل از هر چیزی به دلیل بوی فوق العاده اش شناخته شده است. با بوییدن این میوه حسی از نشاط و خوشحالی برای افراد پیش می آید. به همین دلیل هم گفته می شود این عطر می تواند خواب را از سر بپراند، درست بر خلاف عطر گلاب که باعث آرامش می شود و به افراد بی خواب کمک می کند. می توانید در سالادهای غذاهای تان برای عطر بیشتر از نارنج استفاده کنید؛ درست مثل پرتقال از پوست نارنج هم مربا تهیه می شود. شکوفه های بهارنارنج هم که جای خود را دارند؛ نارنجی نیستند اما خواص شان کم از نارنجی ها ندارد. از شکوفه های بهارنارنج مربا تهیه می شود و از عصاره آن، عرق بهار نارنج، به عنوان یک نوشیدنی خوب برای پذیرایی از مهمان ها.

 

 

نارنجی شماره ۶:

کدوتنبل

میوه مخصوص سیگاری ها

وقتی فرشته مهربان سراغ سیندرلا آمد یک کدوی تنبل را انتخاب کرد تا به کالسکه تبدیلش کند. فرشته مهربان یک چیزی می دانست که جای هر میوه دیگری کدو تنبل را انتخاب کرد؛ کدو تنبل ها جادویی هستند! وقتی کدو تنبل مصرف می کنید فکر کنید سوار کالسکه ای شده اید که دارد شما را مستقیم به سمت سلامت می برد!

بومیان ایالات متحده:

کاشف کدو تنبل

کدو تنبل یکی از خوشمزه ترین خوراکی هاست! این خوراکی خوشمزه را نخستین بار بومیان ایالات متحده کشف کردند. آن ها این میوه را تکه تکه می بریدند و خشک می کردند و هر وقت که به تازه آن دسترسی نداشتند از خشک شده اش استفاده می کردند. کم کم مهاجران هم این میوه را کشف کردند و به استفاده از آن روی آوردند. با ورود مهاجران ایرلندی کدو تنبل به یکی از اعضای هنری شب هالووین تبدیل شد و جایگاهش را هم به خوبی تا به امروز حفظ کرد!

این نارنجی پوش خوش طعم حاوی انواع و اقسام ویتامین هاست به خصوص خواص ضد سرطان دارد. بر خلاف خرمالو که کالری بالایی دارد، کدو تنبل کالری پایینی دارد و می تواند کلسترول را پایین بیاورد. به علت داشتن مقادیر بالای ویتامینA، مصرف آن به خصوص به افراد سیگاری توصیه می شود چون سیگار مانع رسیدن و جذب ویتامینA به بدن می شود. کدو تنبل برای سلامت ریه ها و پروستات هم مفید است و فشار خون را پایین می آورد.

 

 

نارنجی شماره ۷:

پاپایا

این میوه مد ۲۰۱۲ است!

پاپایا واقعا میوه زیبایی است. ترکیب رنگ بی نظیر و هسته های کوچولوی با نمک و طعم خوبش آن را به یکی از خوراکی های محبوب دنیا تبدیل کرده است. پاپایا پر است از آنتی اکسیدان و انواع ویتامین ها، به همین دلیل ضد پیری است.

این میوه خیلی زود می رسد، به همین علت خیلی وقت ها وقتی هنوز پوستش سبز است آن را می چینند چون می دانند در طول مسیر حمل ونقلش سریع تغییر شکل خواهد داد. پوست این میوه ۳مرحله را طی می کند: سبز(کال)، زرد(نیمه رسیده) و نارنجی(کاملا رسیده). اگر قرار است پاپایا بخرید که ما توصیه می کنیم حتما از این میوه استفاده کنید، درنظر داشته باشید که قرار است چه وقتی میوه را بخورید. اگر برای همین امروزتان خرید می کنید سراغ آن هایی بروید که پوست شان کاملا مطابق مد امسال است؛ نارنجی متمایل به قرمز اما اگر قرار است برای چند روز آینده تان خرید کنید می توانید پاپایاهای زرد رنگ را بخرید و مطمئن باشید که خیلی زود می رسند. مثل بقیه نارنجی پوش ها این میوه هم برای سوی چشم و ورم مفاصل و دستگاه گوارش مفید است البته استفاده از این میوه هنوز در کشور ما جا نیفتاده است. این مطلب را به فال نیک بگیرید و سعی کنید از این به بعد این میوه خوشمزه را هم به سبد خوراکی های تان اضافه کنید.