امروزه یکی از اصلی ترین مشکلات و بزرگترین دغدغه های کشورهای در حال پیشرفت دنیا ، مسئله ی آلودگی هوا است. متاسفانه چند وقتی است که این موضوع گریبان گیر شهر های بزرگ کشور ما نیز شده است. اما راه مقابله با این آلودگی ها چیست؟
این موضوع یکی از مشکلات کلانشهرهای ایران از جمله تهران است. در میان سوال های انبوهی که در خصوص آثار زیانبار آلودگی هوا در میان مردم ردو بدل می شود، یکی آن است که در این روزها چه باید خورد تا تاثیر آلودگی ها کمتر شود؟ پاسخ به این پرسش همان چیزی است که ما می خواهیم در پوستر این هفته به آن پاسخ دهیم پس با ما همراه شوید و ۱۰ توصیه پیشنهادی مان را به دقت بخوانید.
مصرف موادغذایی پروتئینی را جدی بگیرید زیرا پروتئین ها مهم ترین مواد مغذی هستند که در تقویت فعالیت گلبول های سفید دخالت دارند. پس مصرف تخم مرغ، انواع گوشت به خصوص گوشت سفید (به شکل آبپز، کبابی و تنوری) و محصولات لبنی در روزهای آلوده از سوی ما به شما پیشنهاد می شود.
از مصرف مواد غذایی پرورش یافته در باغ ها و زمین های نزدیک به جاده های پررفت و آمد خودداری کنید به طور مثال از کنار جاده های نزدیک به کلانشهرهایی مانند تهران میوه و سبزی به اصطلاح تازه نخرید حتی اگر قیمت مناسبی دارند.
بررسی ها نشان داده که مصرف مرتب منابع غذایی ویتامین E و سلنیوم، آثار زیانبار سرب را کاهش می دهد بنابراین در طول هفته، جوانه گندم و گردو را به عنوان منابع ویتامین E و سویا، ماهی و نان تهیه شده از آرد کامل گندم را به عنوان منابع سلنیوم از یاد نبرید.
دریافت ویتامین C به دلیل خاصیت آنتی اکسیدانی قوی ای که دارد، مانع از آسیب های اکسیداتیوی می شود که آلاینده های هوا احتمال دارد در افراد آسیب پذیر ایجاد کنند بنابراین در این روزها، مرکبات را فراموش نکنید و انواع کلم و گوجه فرنگی را در کنار غذا یا سالادتان بخورید.
زیاده روی در مصرف کربوهیدرات های تصفیه شده مانند نان سفید و چربی های اشباع، سیستم ایمنی بدن را تضعیف می کند، بنابراین از خوردن مواد غذایی سرشار از ترکیب های یاد شده خودداری کنید.
تا جایی که می توانید چربی های مرئی گوشت های قرمزی که خریداری می کنید را بگیرید و انواع لبنیات را از نوع کم چرب انتخاب کنید به این ترتیب کمترین مقدار چربی های اشباع را دریافت خواهید کرد.
در میان موادمعدنی روی یا زینک، دفع سرب را افزایش می دهد بنابراین قرار دادن منابع آن (در رژیم غذایی روزانه) نظیر جگر گوساله، نخودفرنگی، نان تهیه شده از آرد کامل گندم و عدس می تواند مقادیر مناسبی از این ماده مغذی را به بدنتان برساند.
کمبود اسیدهای چرب امگا ۳ و امگا ۶ از جمله مواردی هستند که با کاهش عملکرد سیستم دفاعی بدن همراهند. بنابراین مصرف روغن هایی مانند روغن سویا و کنجد برای طبخ غذا و خوردن گردو، جوانه گندم و ماهی آزاد را (به منظور تامین اسیدهای چرب یاد شده) به شما توصیه می کنیم.
منابع غذایی ویتامین A و پیش سازش یعنی بتاکاروتن را نیز فراموش نکنید زیرا هم خاصیت آنتی اکسیدانی دارند و هم تقویت کننده سیستم دفاعی بدن هستند. پس گنجاندن مواد غذایی مثل تخم مرغ، جگر، هویج، اسفناج، سیب زمینی و گوجه فرنگی، تامین کننده مواد مغذی یاد شده هستند.
یادتان باشد که کلسیم و منیزیم دو ماده معدنی هستند که جذب سرب را کاهش می دهند. بنابراین در روز، یک لیوان شیر و یک لیوان ماست بخورید تا مطمئن شوید مقدار مناسبی کلسیم دریافت کرده اید و با خوردن ۲ لیوان سبزی های برگ سبز تازه، منیزیم کافی به بدنتان رسانده اید.