در این بخش از مجله پزشکی دکتر سلام، می خواهیم اطلاعاتی مفید و جامع در مورد مهندسی پزشکی در اختیار شما بگذاریم. اگر رشته ی تحصیلی شما مهندسی پزشکی است و در این زمینه فعالیت دارید می توانید در بخش نظرات، اطلاعات ما و دیگر هموطنان را در مورد این رشته تکمیل تر کنید. جهت کسب اطلاعات در رابطه با مهندسی پزشکی با ما همراه باشید. در سالهای اخیر پیشرفت در زمینهی مراقبتهای پزشکی چشمگیر بوده است، که از جمله علل اصلی آن پیوند بین دو فضای علمی مهندسی و پزشکی را میتوان برشمرد. هرچند فضای علوم پزشکی و مهندسی دارای تفاوتهای پایهای هستند، اما همکاری این دو علم میتواند منتج به نتایج مفید و عالی گردد. بطور خلاصه مهندسی پزشکی عبارت است از به کار بردن اطلاعات به دست آمده در نتیجهی پیوند متقابل علوم مهندسی و علوم بیولوژیکی، آنچنان که مواد و ابزار هر دو فضای علمی هر چه بهتر و بیشتر در جهت منفعت بشر به کار گرفته شود.
وابستگی روزافزون کشور به فناوری پیشرفتهی درمانی و پیچیدهتر شدن انواع تجهیزات بیمارستانی و طبعا راهاندازی و نگهداری از آنها، در مجموع باعث شد که جامعهی پزشکی و درمانی ما شناخت بیشتری نسبت به رشتهی مهندسی پیدا کنند و نیاز کشور به فارغ التحصیلان این رشته به شدت افزایش یابد. از این رو توسعهی مهندسی پزشکی در گرایشهای مخلتف آن (بیوالکتریک، بیومکانیک و بیومتریال) یک امر اجتناب ناپذیر به نظر میرسد. رشتهی مهندسی پزشکی دارای ماهیت چندگانه (Multidisciplinary) و بهاصطلاح مرکب است که متخصصین علوم مختلفی از جمله مهندسی برق، مکانیک، مواد، علوم پزشکی، پیراپزشکی، داروسازی و . . . در شاخههای گوناگون آن فعالیت میکنند. پیشرفتهای پزشکی که متوسط عمر را افزایش دادهاند نیاز به موادی را که بتوانند بهعنوان جایگزین در بدن بکار روند را افزایش داده است. در طول زندگی بارها شاهد کاربرد اندامها، بافتها و قطعات مصنوعی هستیم که جهت ترمیم، درمان، جایگزینی و یا بهبود عملکرد عضو یا بافتی از بدن انسان بکار میروند. جایگزینهای مصنوعی رگ، پوست، زردپی، رباط، قرنیه، مری، دندان، غضروف، استخوان، اعصاب و سایر پروتزها و ارتزها از جمله این موارد است.
هدف این رشته تربیت متخصصانی است که از عهده تجهیز ، نگهداری و طراحی دستگاههای پزشکی و اندامهای مصنوعی برآیند و بتوانند میان دو دنیای مهندسی و پزشکی ، زبانی مشترک ایجاد کنند. مهندسی پزشکی به علت ماهیت بین رشته ای خود ، گاه در دانشکده های پزشکی ، گاه در دانشکده های مهندسی و گاه با همکاری هر دو تاسیس می شود ، در ایران نخستین گام بمنظور ایجاد رشته مهندسی پزشکی با پروژه سیبرنتیکی و تاسیس آزمایشگاه مهندسی پزشکی در سال ۱۳۶۶ در دانشکده مهندسی برق دانشگاه صنعتی امیرکبیر برداشته شد . این پروژه به سرپرستی دکتر هاشمی گلپایگانی و همکاری استادان دیگری از دانشگاههای مختلف و دانشجویان مقاطع کارشناسی ارشد و دکترا در سال ۱۳۶۸موفق به دریافت جایزه اول جشنواره خوارزمی گردید . در ادامه فعالیتهای آزمایشگاههای مهندسی پزشکی ، توسعه پروژه دست سیبرنتیکی و پروژه شبکه¬های عصبی شروع گردید و در این ارتباط ، تعداد بسیاری از دانشجویان مقاطع کارشناسی ، کارشناسی ارشد و دکترا پروژه¬های خود را در این آزمایشگاه به انجام رسانیدند و مقالات زیادی از فعالیتهای آنان در داخل و خارج از کشور منتشر گردید . در مهر ماه سال ۱۳۷۱اولین دانشکده مهندسی پزشکی ایران در دانشگاه صنعتی امیرکبیر ، بنیان نهاده شد و در سال ۱۳۷۴دوره کارشناسی در سه گرایش بیوالکتریک ، بیومکانیک و بیومتریال در این دانشکده دایر گردید .
از علل تفکیک این رشته به سه گرایش فوق الذکر ، حجم زیاد دروسی است که یک مهندس پزشکی باید فرا بگیرد و چون امکان ارائه محتوای تمام این دروس در دوره ۴ ساله کارشناسی وجود ندارد و از طرفی ایجاد یک رشته کارشناسی ارشد پیوسته در دانشگاههای فنی با خلأ قانونی مواجه است ، از این رو این تفکیک گرایشی طبق روال اکثر دانشگاههای فنی دنیا صورت گرفت ؛ اما نباید فراموش کنیم که بیشتر پروژه های مهندسی پزشکی نیاز به همکاری و ارتباط تنگاتنگ دانشجویان این سه گرایش با یکدیگر دارد .
اگر اطلاعات بیشتری در رابطه با رشته ی مهندسی پزشکی دارید در بخش نظرات بنویسید
سلام من جز اولین فارغ التحصیان مهندسی پزشکی از ایران هستم. می خواستم چند تا مطلب رو بدون تعارف و رک بگم. زمان ما ورود به رشته مهندسی پزشکی تنها برای برترینهای کنکور امکان پذیر بود. اما به تدریج با مشخص شدن ماهیت رشته و بازار کارش، افت کرد و دواطلبان برتر دیگر آن را به عنوان اولین گزینه نگاه نمی کنند. به طوری که زمان ورودی ما، بدترین رتبه زیر 500 بود و 4 سال بعد در سال آخر فارغ التحصلی ، رتبه هایی 5000 هزار رو میدیدم که وارد دانشکده ما میشدند. اما برسیم به خود رشته، این رشته قرار بوده یک رشته بینا بینی باشه، هم پزشکی و هم مهندسی. اما واقعیت اینه که نه آنچنان پزشکیه و نه آنچنان مهندسی. از دروس پزشکی در حد یه دانشجوری ترم دوم پزشکی درس پاس می کنید. تنها چند درس پایه مثل آناتومی(آن هم نه آناتومی گایتون بلکه یه کتاب خیلی خیلی ساده)، فیزیولوژی (در حد یه درس سه واحدی)، بیوشیمی، رادیولوژی. با این چند درس شما عملاً چیزی از پزشکی دستگیرتون نمیشه!! اما در قسمت مهندسی. من خودم گرایشم بیوالکتریک بوده. دروس اصلی ما دروس برق بوده. تقریبا 7 ترم از دروس برق رو پاس میکنیم. و کمی هم از درسای مکانیکی مثل مقاومت مصالح و استاتیک. اما واقعیت اینجاست که تو برق هم دروس پیشرفته اشو به ما نمیدن. البته من به عنوان درس اختیاری الکترومغناطیس رو برداشتم. ولی دروسی مثل مخابرات 1 جز سیلابس مهندسی پزشکی بیوالکتریک نیست. خلاصه اینکه شما به هیچ وجه به پزشکی نزدیک هم نمیشید و از اوج زیبایی مهندسی هم محروم میشید چرا که مجبورید واحدهای پایه رشته های دیگه رو بگذرونید. به قول یه دوستی مهندسان پزشکی از همه رشته کمی می دونند. من بعدها در رشته برق ادامه تحصیل دادم برای همینه که ریز واحدها و اهمیت اون ها رو میدونم. اما واقعیت اینه که من بیشتر دوست داشتم پزشک بشم تا مهندس.اما از درسای ریاضی و فیزیک و شیمی بیشتر خوشم میومد و همیشه توشون کامل موفق بودم. دیگه باید حدس بزنید که چرا اومدم مهندسی پزشکی رو انتخاب کردم. نکته آخر درباره بازار کارش، اگر میخواهید کار فنی انجام بدید، بازار کار خوبی نداره، کارهایی که شما میتونید انجام بدید یا نرم افزاری هست یا برقی، که در هر دو مورد مهندسان کامپیوتر و برق به شما ترجیح داده میشن، کمتر شرکتی رو پیدا میکنید که به یه مهندس پزشک واقعی نیاز داشته باشه، اگر هم میخواید برید بیمارستان، که معمولا فقط باید تجهیزات معیوب را به نماینده هاشون در تهران ارسال کنید. کا ردیگه اینه که تو همین نمایندگی ها کار کنید، اونها هم شما رو یه دوره می فرستند به خارج از کشور، دوره تعمیرات یه دستگاه خاص رو میبنید و میشید تکنسین همون دستگاه خاص مثلا دستگاه آندوسکوپی. قسمت پر درآمدش هم گرفتن نمانیدگی لوازم پزشکی هستش، که اون هم نیاز به مدرک لیسانس نداره فقط کافیه راه و کار بلد باشید. موفق باشید.
سلام به دوستای خوبم.من دانشجوی گرایش بیوالکتریک مهندسی پزشکی هستم.در رابطه با انتخاب این رشته برای تحصیلات تکمیلی انتخاب خوبیه چون رشته جدیدی هستش
نیاز زیادی در بازار کار به این رشته هستش فقط دوستایی که نرم افزار و مکانیک خوندن در نظر بگیرن باید دروسی از جمله آناتومی و فیزیولوژی و فیزیک پزشکی و بیوفیزیک و امسال اینها رو بگذرونید.همچنین روحیتون باید با دانش پزشکی و پژوهشی سازگار باشه چون متخصص های حرفه ما سهم زیادی در پیشرفت های پزشکی دارن و نسبتا سنگین تر از مهندسی برق و مکانیک و نرم افزار هستش و تقریبا تمام دانشگا ه های دولتی تهران از جمله امیرکبیر-دانشکده علوم پزشکی تهران-علم و صنعت وشریف برخی گرایش های آن را دارن.
با عرض سلام و ادب واحترام بنده ترم اخر کارشناسی نرم افزار هستم و میخواهم کارشناسی ارشد رو مهندسی پزشکی بخونم لطفا من رو راهنمایی کنید موارد آزمون و ضریب انها و چارت رشته مهندسی پزشکی و در کدوم شهر ها هست نزدیک به اردبیل ممنون میشم از شما
سلام.ببخشید رشته مهندسی پزشکی دقیقا در کدوم دانشگاه ها دارن؟
سلام من داشجویه ترم دو ای تیم ولی میخوام رشتمو به مهندسی پزشکی تغییر بدم به نظر شما کدوم گرایشو رو برم
سلام.من دانشجوی ترم 7 رشته ی مکانیک خودرو هستم.قصد ادامه تحصیل در ارشد در رشته ی مهندسی بزشکی گرایش بیومکانیک دارم.2تا سوال داشتم.
کدام یک از دانشگاه های ازاد و غیرانتفاعی این رشته را در مقطع ارشد تدریس میکنند؟دروسی که باید بخونم واسه کنکور کدوم درسا هستند؟
سلام دانشجوی مهندسی پزشکی هستم. به نظر من رشته ی فوق العاده جالبیه. مخصوصا گرایش بیومتریال.
انشالله پیشرفت های زیادی در آینده میکنه. موفق باشید