آرتریت روماتوئید از جمله بیماری های مفصلی به شمار می آید اما این بیماری تفاوت هایی با سایر بیماری های مفصلی دارد که باعث منحصر به فرد شدن این بیماری می شود. این نوع روماتیسم نوعی حالت قرینه را به وجود می آورد بطور مثال اگر انگشت شصت دست چپ شما دچار این عارضه شود دست راست شما هم به همین عارضه مبتلا خواهد شد. با دکتر سلام همراه باشید.
افرادی که از آرتریت روماتوئید رنج می برند با درد مفاصل به خوبی آشنا هستند. آرتریت روماتوئید بیماری است که موجب تورم و سفتی مفاصل می شود و انجام حرکات را برای بیمار دشوار و اغلب مشقت بار می سازد. برای تسکین این شرایط بسیاری از مبتلایان به آرتریت روماتوئید به داروهای ضد درد پناه می برند.
درمان و رسیدگی به آرتریت روماتوئید زمانبر است. این روند نیازمند درکی عمیق و درست از شرایط بیماری، از جمله دلایل شکل گیری آن است. از طریق کسب چنین درکی، فرد می تواند چگونگی درمان این بیماری در بلند مدت و این که چه روش های درمانی جایگزینی برای آن وجود دارند، که می توانند به کاهش درد کمک کنند را فرا بگیرد.
آرتریت روماتوئید مفاصل را هدف قرار می دهد
آرتریت روماتوئید بیماری است که بسیاری از مفاصل بدن را هدف قرار می دهد، به ویژه آنهایی که در دست ها، زانوها، و پاها قرار دارند. این بیماری به ندرت یک مفصل منفرد را هدف قرار می دهد و این به معنای آن است افرادی که آرتریت روماتوئید را در یک قسمت از بدن خود تجربه می کنند، آن را در بخش کاملا متفاوتی از بدن نیز احساس می کنند.
تمامی افراد مبتلا به آرتریت روماتوئید حالتی زمینگیر پیدا نمی کنند و آنهایی که به آرتریت روماتوئید خفیف مبتلا هستند، ممکن است گاهی اوقات شعله ور شدن درد را احساس کنند که با استفاده از داروهای ضد درد قابل کنترل است. با این وجود، افرادی که درجات متوسط یا شدید این بیماری را تجربه می کنند، با نشانه های بیشتری مانند احساس بیماری و خستگی منظم یا تب کردن مواجه هستند.
هر فردی می تواند به آرتریت روماتوئید مبتلا شود
به طور کلی، درد چشمگیر در مفاصل با افراد مسن و سالمند، مانند افرادی که در سن بازنشستگی به سر می برند، پیوند خورده است. با این وجود، آرتریت روماتوئید چندان به سن و سال افراد کار ندارد و در حقیقت، هر فردی، حتی کودکان و نوجوانان، می توانند به این بیماری مبتلا شوند.
ابتلا به آرتریت روماتوئید در افراد میانسال و پیر شایعتر است. همچنین، این بیماری در میان بانوان اندکی بیشتر از آقایان شایع است. با این وجود، نباید این گونه فکر کرد که فردی به واسطه سن پایین یا جنسیت خود احتمال ندارد به آرتریت روماتوئید مبتلا شود.
آرتریت روماتوئید همچنان پزشکان را گیج می کند
آرتریت روماتوئید ممکن است یکی از شایعترین بیماری هایی باشد که همچنان برای پزشکان در نقاط مختلف جهان شبیه به یک معما به نظر می رسد. تاکنون، هیچ کس به طور آشکار چرایی ابتلا به این بیماری و دلایل آن را مشخص نکرده است. آن چه می دانیم این است که آرتریت روماتوئید هنگامی که سیستم ایمنی یک فرد حمله به بافت های خود بدن را آغاز می کند، به ویژه آنهایی که در اطراف مفاصل قرار دارند، شکل می گیرد. با این وجود، کارشناسان همچنان نمی دانند چه چیزی موجب می شود تا بدن این کار را انجام دهد.
کارشناسان با تعدادی از عواملی که احتمال ابتلای یک فرد به آرتریت روماتوئید را تحت تاثیر قرار می دهد، اشنا هستند. ژنتیک نقش مهمی در این زمینه ایفا می کند و اگر فردی در خانواده شما به این بیماری مبتلا باشد، احتمال ابتلای شما به آن بیشتر می شود. پزشکان بر این باورند محیطی که فرد در آن زندگی می کند و هورمون ها نیز ممکن است در این زمینه نقش داشته باشند.
تشخیص آرتریت روماتوئید امری پیچیده است
تشخیص بسیاری از بیماری ها آسان است و تنها نیازمند نمونه هایی از برخی مایعات بدن، مانند ادرار یا خون هستند. اما آرتریت روماتوئید در میان این بیماری ها جای نمی گیرد. در حقیقت، تشخیص آرتریت روماتوئید می تواند دشوار باشد و شاید نیازمند چندین بار مراجعه به متخصصان مختلف باشد.
بنابر گزارش کلینیک مایو، یک آزمایش خاص برای تشخیص آرتریت روماتوئید در یک فرد وجود ندارد. مشکل دیگر این است که نشانه های آرتریت روماتوئید مشابه با نشانه های انواع دیگر بیماری مفصلی است. همچنین، بروز نشانه های کامل آرتریت روماتوئید زمانبر است و حتی ممکن است چند سال طول بکشد. بر همین اساس است که پزشکان عوامل مختلف از تاریخچه خانوادگی تا ژن ها و معاینات جسمانی و تصویربرداری پرتو اکس را به منظور تشخیص آرتریت روماتوئید مد نظر قرار می دهند.
روش های بسیاری برای درمان آرتریت روماتوئید وجود دارند
یک روش درمانی منفرد برای درمان آرتریت روماتوئید وجود ندارد. همانند بسیاری دیگر از بیماری های دردناک، رویکردهای مختلفی برای تسکین درد، کاهش تورم در اطراف مفاصل، و کمک به بیماران برای دنبال کردن یک زندگی عادی وجود دارند.
گام نخست، آموزش بیمار از طریق برنامه های خودمدیریت و جلسات گروهی است. گام بعدی ارائه توضیح درباره این که تمرینات ورزشی چگونه می توانند به تقویت عضلات اطراف مفاصل و کمک به کاهش التهاب و درد منجر شوند را شامل می شود. پزشکان ممکن است داروهای ضد التهاب که برای کاهش درد و کمک به بیمار در تسلط بر بیماری طراحی شده اند را تجویز کند.
رژیم غذایی و ورزش می توانند کمک حال شما باشند
افراد مبتلا به آرتریت روماتوئید به تحت کنترل داشتن وزن خود، انجام ورزش منظم و دنبال کردن یک رژیم غذایی سالم تشویق می شوند. تناسب اندام می تواند به کاهش وزنی که روی مفاصل وارد می شوندف کمک کند و از این رو، التهاب و درد ناشی از آرتریت روماتوئید را محدود می سازد.
این به معنای آن است که ورزش بخشی کلیدی از روند درمان بیماری محسوب می شود. با این وجود، فرد مبتلا به آرتریت روماتوئید نباید یک روتین ورزش سنگین را به صورت مداوم دنبال کند. تمرینات ورزشی با شدت متوسط مانند دوچرخه سواری یا پیاده روی نیز می توانند مفید باشند. پیش از آغاز رژیم ورزشی که برای کمک به کاهش نشانه های مرتبط با آرتریت روماتوئید طراحی شده است، مشاوره با پزشک خود را فراموش نکنید.
منبع: عصر ایران