تحقیقات جدید نشان داده نوع چربی، نه فقط کیفیتش می تواند برای سلامتی بسیار مهم باشد. دریافت ناکافی چربی می تواند برای سلامتتان مضر باشد چون می تواند با سطح هورمونی، سلامت پوست، عملکرد شناختی، جذب مواد مغذی و سیری از وعده ها تداخل ایجاد کند.
چربی خوراکی با بسیاری از چیزهای منفی همراه شده است. سال ها بسیاری بر این عقیده بودند که دریافت چربی زیاد باعث افزایش بیماری قلبی و دیگر بیماری های مزمن می شود هم چنین وزن را نیز می تواند بالا ببرد.
راه حل کاهش دادن خطر چنین شرایطی را محدود کردن مصرف چربی می دانستند. در نتیجه تمرکز روی کربوهیدرات و پروتئین بالا می رفت و چربی نادیده گرفته می شد.
تحقیقات جدید نشان داده نوع چربی، نه فقط کیفیتش می تواند برای سلامتی بسیار مهم باشد. دریافت ناکافی چربی می تواند برای سلامتتان مضر باشد چون می تواند با سطح هورمونی، سلامت پوست، عملکرد شناختی، جذب مواد مغذی و سیری از وعده ها تداخل ایجاد کند.
پس برای دریافت چربی باید روی چه چیزی تمرکز کنیم؟ تعادل، همه چیز است.
دریافت انواع مختلف غذا در برنامه غذایی برای سلامت کلی بدن مهم است و 25 تا 35 درصد از این کالری ها باید از چربی باشد.
بیشتر چربی هایی که دریافت می کنید باید از غذاهایی بیاید که دارای چربی غیر اشباع هستند. نمونه غذاهایی که حاوی چربی غیر اشباع هستند عبارتند از: آجیل ها، آووکادو، روغن زیتون و ماهی های چرب.
غذاهایی مانند شیرینی های بسته بندی شده یا فست فودها منابع چربی های ترانس هستند و باید محدود شوند.
غذاهای سرشار از چربی های اشباع مانند گوشت قرمز و محصولات لبنی نیز باید محدود شوند.
اگر برنامه غذایی متعادلی با انواع غذاها استفاده می کنید مطمئنا در آن به اندازه کافی چربی نیز دارید. اگر غذاهایی استفاده می کنید که به اندازه کافی چربی ندارند و یکی از این علائم را حس کردید باید به فکر اضافه کردن مقداری چربی به برنامه غذایی تان باشید.
اگر درست نمی دانید که به اندازه کافی چربی استفاده می کنید یا خیر می توانید از پزشک و مشاور خود کمک بگیرید.
عدم تعادل هورمونی
هورمون مانند تنظیم کننده در بدن عمل می کند. هورمون ها سیگنال ارسال می کنند و می توانند فرآیندهایی مانند رشد و سوخت و ساز را در بدن تنظیم کنند. چربی و کلسترول جزئی از مصالح ساخت هورمون در بدن هستند.
برای خانم هایی که در دوره پیش یائسگی قرار دارند، دریافت ناکافی چربی می تواند با چرخه قاعدگی و سوخت و ساز استخوانشان تداخل ایجاد کند.
خانم ها با دریافت ناکافی چربی در برنامه غذایی شان ممکن است چرخه منظم قاعدگی شان را از دست بدهند. آقایان نیز ممکن است در صورت عدم دریافت کافی چربی، دچار اختلال در هورمون های جنسی شوند.
اگر در چرخه خود متوجه تغییر شدید ممکن است دلیلش عدم دریافت کافی چربی خوراکی باشد. با این حال اختلال در این چرخه می تواند دلایل فراوانی داشته باشد. بنابراین اگر نمی دانستید مشکل دقیقا چیست بهتر است با پزشکتان صحبت کنید.
دریافت مقدار زیادی چربی مخصوصا از چربی های اشباع و ترانس نیز می تواند درهورمون های بدن تداخل ایجاد کند.
بهترین کار این است که غذاهای سرشار از مواد معذی دریافت کنید و بیشتر چربی های دریافتی تان را از غذاهایی بگیرید که دارای چربی غیر اشباع هستند.
سلامت پوست
اگر کسی به اندازه کافی در برنامه غذایی خود چربی دریافت نکند، این کمبود می تواند خود را روی پوستش نشان دهد. اگر به اندازه کافی چربی دریافت نکنید ممکن است پوستتان خشک، پوسته پوسته و به نظر پیر بیاید.
اسید چرب های ضروری امگا 3 و 6 برای غشای سلولی و لایه خارجی سلول ها مورد نیاز است. منابع امگا 3 و 6 عبارتند از: ماهی های چرب، روغن سبزیجات، آجیل ها و دانه ها. ویتامین A، D و E نیز نقش مهمی در سلامت پوست ایفا می کنند. این مواد مغذی در چربی جذب می شوند، بنابراین دریافت کافی چربی خوراکی برای جذب این مواد مغذی بسیار ضروری است. ویتامین E مخصوصا بیشتر در غذاهایی پیدا می شود که چربی بالایی دارند ماند آجیل ها و روغن ها.
ویتامین های A، D، E و K به عنوان محلول در چربی به حساب می آیند. این یعنی با کمک چربی از سیستم گوارش به بدن جذب می شوند. دریافت ناکافی چربی می تواند میزان جذب این مواد مغذی مهم را کم کند.
اختلال شناختی
دریافت ناکافی چربی می تواند روی عملکرد مغز تاثیر بگذارد؟
تحقیقات بیشتری نیاز است تا نقش اصلی اسید چرب ها در عملکرد مغز کاملا شناخته شود، اما تا به اینجا هم محققان متوجه تاثیر امگا 3 روی این عملکرد شده اند. برخی تحقیقات اما نه همه آنها حتی نشان داده اند دریافت مکمل امگا 3 بعلاوه داروهای ضد افسردگی نسبت به مصرف دارو به تنهایی، تاثیر بیشتری روی درمان افسردگی دارند.
با اینکه فاکتورهای زیادی روی عملکرد شناختی تاثیر می گذارند اما روی برنامه ای با میزان بالای چربی غیر اشباع نیز به عنوان راهی برای بهبود سلامت شناختی می توان حساب کرد.
سایت دکتر کرمانی