Allium Sativum نام گیاهی به نام سیر میباشد که از سرده سیر(با نام لاتین:Allium)،از راسته مارچوبه سانان (با نام لاتین:Asparagales)،از تیره پیازیان (با نام لاتین:Alliaceae)و از تیره نرگسیان است.ارتفاع گیاه سیر به 40 سانتی متر میرسد و همچنین سیر با پیاز رابطه نزدیکی دارد.سیر دو نوع است:سیر Greole و سیر تاهیتی.
زهره افتخاری، کارشناس ارشد فیزیولوژی و اصلاح گیاهان دارویی، ادویهای و عطری و عضو انجمن گیاهان دارویی، درباره سیر و خواص آن چنین میگوید: سیر با گونههای بسیار فراوان، بومی نیمکره شمالی و منشأ آن آسیای مرکزی است. اغلب گیاهان بودار و برخی بدون بو از زمانهای قدیم به عنوان طعمدهنده، سبزیجات و دارویی کاربرد دارند. این گیاه علفی به ارتفاع ۴۰تا۷۰ سانتیمتر، با برگهای سبز رنگ و پهن، پیاز توپر متشکل از تعداد۱۰تا۱۵ سیرچه است که در پوستهای غشایی قرار دارد و در حالت خشک، جدا کردن این غشا موجب جدایی سیرچهها از یکدیگر میشود. گلها هم در انتهای دم گل بلند، به رنگهای صورتی، بنفش و کرم است که در یک اسپات دیده میشوند.
ترکیبات شیمیایی : سیر دارای اسانس و ترکیبات سولفوره آلی یئن، آلیناز و آلیسین است که تولیدکننده بوی سیر است. این بو بیشتر از راه ریه دفع میشود و بد نیست بدانید که با مصرف برگههای پوست دارچین و یا مصرف آب سیر بوی زننده دهان زودتر از بین میرود. مواد دیگری مانند اسکوردینین، ویتامینهای A ،B،C وE در این گیاه نیز وجود دارد.
عوامل محیطی : گیاه سیر سرمای بسیار شدید زمستان (تا۴۰درجه سانتیگراد) را تحمل میکند و کشت پاییزه آن در مناطق کوهپایهای امکانپذیر است. کاشت آن در زمینهای سبک به علت تسهیل توسعه اندام زیر زمینی (پیاز) و تهویه بهتر، مناسب است.سلهشکنی، کوددهی و مبارزه با علفهای هرز در موفقیت کشت این گیاه نقش مهمی دارد. عملکرد محصول سیر بین ۱۵تا ۲۰ تن در هکتار است. رطوبت زیاد و یا سنگینی خاک موجب چسبیدن ذرات خاک به غدهها، افزایش هزینه برداشت و کاهش بازارپسندی میشود.
موارد مصرف و خواص درمانی
سیر گیاه دارویی مطلوبی است که از هزاران سال پیش استفاده میشده است. سیر به صورت تازه و خام، پخته و به اشکال فرآوری شده مصرف میشود.
از مهمترین آثار درمانی این گیاه می توان به این موارد اشاره کرد :
پایین آورنده فشارخون
کاهشدهنده کلسترول
کاهشدهنده قند خون
خاصیت ضد عفونیکنندگی
کاهشدهنده چربی خون
برطرفکننده بیماریهای قلبی عروقی
ضد سرطان معده
ضد آنفلوآنزا
آنتی اکسیدان طبیعی
رقیقکننده خون
احتیاط مصرف
مصرف زیاد سیر خشک (چهار گرم در روز) موجب یبوست، استـــفــراغ و اخــــتـــلالات مـــــعـــده و روده شـــده و مصرف سیر تازه (۳۰ گرم) موجب کمخونی شدید میشود. برای اطلاعات بیشتر می توانید به بازار گیاهان دارویی مراجعه کرده و ضمن استفاده از کلاسهای آموزشی و همایشهای رایگان آن، با شماره تلفن 3560 4144 تماس بگیرید
منبع : اصفهان زیبا