ذکر بیماری های قلبی ممکن است تصویر یک حمله قلبی را در ذهن افراد به وجود آورد، ولی این طور نیست. وقتی صدای تیک تاک قلب دچار مشکل شود و به قولی صدمه ببیند، کارها را تحت پوشش قرار می دهد و آن موقع است که باید مراقب باشیم.
انواع صدمات قلب
- عروق کرونر
- آریتمی
- کاردیومیوپاتی
- نارسایی قلبی
انسداد عروق:
ساخت پلاکهای چسبنده (چربی و کلسترول) می تواند شریان قلب را محدود کند و آن را برای عبور خون سخت کند. اما آیا علائم هشدار دهنده عروق کرونر، مانند درد قفسه سینه مکررأ وجود دارد؟
حمله قلبی چه موقع احساس می شود؟
درد یا فشار در قفسه سینه،گسترش ناراحتی به فک، گلو و بازو، تهوع، سوء هاضمه، سوزش سر دل و یا ضعف، اضطراب ، تنگی نفس و ضربان قلب سریع یا نامنظم؛ حتی اگر علائم خفیف هم باشند، باید به اورژانس مراجعه کرد.
سرعت عمل:
اگر شما فکر می کنید که در حال دچار شدن به یک حمله قلبی هستید، سریع اورژانس را خبر کنید. زیرا شروع به کار فوری آنها و پاسخ سریع به عملکرد قلب در خیلی از موارد می تواند زندگی را نجات دهد.
ضربان قلب نامنظم:
قلب به دلیل تکان های الکتریکی می تواند ریتمی نامتعادل را دریافت کند که علائم آن کم شدن سرعت و یا تیر کشیدن است که در اغلب موارد بی ضرر است. ولی در برخی موارد می تواند روی جریان خون مؤثر باشد و عوارضی جدی در بدن ایجاد کند.
بیماری عضله قلب:
عضله قلب غیر طبیعی یا کاردیومیوپالتی، باعث می شود قلب به سختی کار پمپاژ را انجام دهد و خون را به سایر نقاط بدن برساند. با گذشت زمان، مشکلاتی مانند فشار خون بالا، چاقی و دیابت باعث تشدید این بیماری شود که در نهایت به نارسایی قلبی منجر می شود.
نارسایی قلبی:
این به آن معنا نیست که قلب از کار می افتد، بلکه به آن معنی است که این ارگان نمی تواند خون کافی برای رفع نیازهای بدن را پمپاژ کند. اغلب موارد نارسایی قلبی در نتیجه حملات بیماری عروق کرونر می باشند.
نقص مادرزادی قلب:
فرد ممکن است از بدو تولد دارای یک دریچه قلب سوراخ و یا قلبی با دیوار آسیب دیده باشد یا حفره های قلب مشکل داشته باشد. گاهی اوقات این نقص ها تا موقعی که فرد بالغ می شود تشخیص داده نمی شوند. همه آنها درمان پذیر هستند که برخی با دار و و برخی دیگر نیز با جراحی قابل درمان هستند.
مرگ ناگهانی قلبی:
این در واقع همان حمله قلبی است و زمانی اتفاق می افتد که سیستم الکتریکی قلب سنگین می شود، ضربان قلب نامنظم و حالتی سریع و خطرناک به خود می گیرد. اقدام سریع و خبر کردن اورژانس در اسرع وقت می تواند ضربان قلب را به حالت عادی و منظم خود بر گرداند.
نوار قلب:
نوار قلب، در واقع ثبت فعالیت الکتریکی قلب است. این آزمون بدون درد برای چند دقیقه روی پوست بدن و با الکترود مخصوص انجام می شود. نتیجه ی آن ضربان قلب منظم یا نامنظم را به شما نشان می دهد. حتی حملات قلبی گذشته را نیز نشان می دهد.
تست استرس (ورزش):
این دستگاه که به وسیله تردمیل یا دوچرخه ثابت انجام می شود، ضربان قلب و فشار خون را هنگام فعالیت نشان می دهد.
مانیتور هولتر:
این دستگاه برای بررسی ریتم قلب برای یک یا دو روز به فرد وصل می شود و آهنگ بدون توقف فعالیت الکتریکی را (برخلاف نوار قلب که یک تصویر لحظه ای است) نشان می دهد.
رادیو گرافی قفسه سینه:
این عکس از قلب، ریه ها واستخوان قفسه سینه گرفته می شود و پزشکان با استفاده از آن نشانه هایی از مشکل پیدا می کنند.
اکوکاردیوگرام:
این تست با امواج صوتی تصاویر متحرکی از قلب را مانند سونوگرافی می گیرد و می تواند آسیب ها و مشکلات قلب و پمپاژ خون را به خوبی نشان دهد.
سی تی:
توموگرافی کامپیوتری با استفاده از اشعه ایکس از قلب و رگ های خونی تصاویری سه بعدی و دقیق می گیرد، که پزشکان با استفاده از آن پلاک ها یا نقایص قلب و عروق مربوط به آن را به طور دقیق پیدا می کنند.
کاتتریزاسیون قلبی:
در این روش، دکتر با هدایت یک لوله باریک به نام کاتتر، از طریق رگ خونی در بازو یا ساق آن را به قلب می رساند و با اشعه ی ایکس، عروق کرونر و یا هر نوع انسداد یا نقص را مشاهده می کند.
زندگی با بیماری قلبی:
بسیاری از بیماریهای قلبی بعد از مدت زمان طولانی پدیدار می شوند و برخی هم با نادیده گرفتن دردهای ظاهر شده، کار خود را بدتر می کنند. تنگی نفس، احساس خستگی، تورم در شکم، مچ پا و ساق پا می توانند علائم خوبی برای مراجعه به پزشک باشند. نارسایی قلبی با دارو ، تغییر در شیوه زندگی، جراحی یا پیوند قابل درمان است.
داروها:
داروهای تجویزی می توانند به فشار خون، ضربان قلب و کاهش کلسترول کمک کنند. همچنین برای کنترل ریتم نامنظم و یا جلوگیری از لخته شدن خون بسیار مؤثر هستند.
آنژیوپلاستی:
این روش برای باز کردن شریان مسدود شده و بهبود جریان خون انجام می شود. این روش بوسیله یک کاتتر نازک و یک بالون به داخل شریان فرستاده می شود تا به نقطه مسدود شده برسد، سپس آنجا پر از هوا می شود و این هوا اجازه می دهد تا خون به طور آزادانه حرکت کند. همچنین ممکن است از توری کوچکی به نام استنت برای باز کردن استفاده شود.
عمل جراحی:
اگر چند سرخرگ خیلی تنگ و مسدود شده باشند و باعث حذف خون رسانی در بدن شوند، از طریق عمل جراحی، یک شریان سالم را به قلب وصل می کنند.
چه چیزی باعث بیماری قلبی می شود؟
مردان نسبت به زنان بیشتر دچار حمله قلبی می شوند و در سنین پایین هم خیلی اتفاق می افتد؛ ولی به طور کلی بیماریهای قلبی قاتل شماره یک در هر دوجنس می باشد. افراد با سابقه خانوادگی نیز ریسک بالایی برای بیماریهای قلبی دارند.
کنترل بیماری قلبی:
این عادات روزانه می تواند ابتلا به بیماری قلبی را کاهش دهد:
– ورزش منظم (۳۰ دقیقه در روز)
– ماندن در یک وزن سالم
– رژیم غذایی متعادل
– سیگار نکشیدن
– محدود کردن میزان الکل
– چک کردن و کنترل قند خون، فشار خون و کلسترول
فیبریلاسیون دهلیزی:
فیبریلاسیون یک مشکل قلبی است که باعث ضربه بیش از حد و یا حالت پرش می شود که در نهایت منجر به لخته شدن خون و سکته مغزی می شود. درمان دارویی می تواند ضربان قلب را کند و یک ریتم طبیعی به آن بدهد. دارو های مختلفی در این زمینه وجود دارد که پزشک با توجه به شدت آن، داروی مناسب را تجویز می کند. رقیق کننده های خون نیز می تواند به جلوگیری از لخته شدن خون کمک کند.
کاردیو ورژن:
پزشک با یک شوک الکتریکی خفیف ریتم قلب را مجددأ به حالت طبیعی بر می گرداند. بعضی اوقات نیز بعضی رگ ها که باعث ریتم غیر طبیعی می شوند از طریق جراحی سوزانده می شوند و رگهایی از کشاله ران را برای قلب استفاده می کنند.
منبع: دکتر سلام