میوه ای آبدار با رنگ قرمز به نام گوجه فرنگی وجود دارد که Solanum Lycopersicum نام علمی اش است.گیاه گوجه فرنگی بومی آمریکای مرکزی و جنوبی میباشد و پرورش آن اکنون در سراسر جهان صورت میگیرد.گوجه فرنگی در دسته سبزیجات میباشد و دلیل آن این است که هسته ندارد.گوجه فرنگی به چند گونه به مصرف میرسد.
گوجه فرنگی از بیماری ها پیشگیری می کند و فاکتورهای سلامت را به تمام نقاط بدن ارسال می کند. یک گوجه فرنگی متوسط حاوی ۲۲ کالری – ۰ گرم چربی – ۵ گرم کربوهیدرات – ۱ گرم پروتئین است. گوجه فرنگی منبع غنی از ویتامین A C و فولیک اسید است. گوجه فرنگی دارای دامنه ی گسترده ای از فواید تغذیه ای است و معروف به داشتن آنتی اکسیدان – لیکوپن – لیپوئیک اسید – فولیک اسید و لوتین است.
گوجهفرنگی تازه حاوی بیشترین میزان ویتامین C میباشد. زمانی که آن را تفت میدهید یا میپزید لیکوپنهای آن بیشتر جذب بدن میشود. البته توصیه میکنیم برای پختن یا تفت آن از کمی روغن استفاده کنید چون در این صورت است که لیکوپنهای آن بیشتر جذب میشود. اگر به گوجهفرنگیهای ارگانیک دسترسی دارید حتماً بیشتر از آنها استفاده کنید چون حاوی آنتیاکسیدانهای بیشتری میباشند.
گوجه فرنگی را می توان به نیروگاه غذایی تشبیه کرد زیرا فواید و مزایای فوق العاده برای سلامتی انسان دارد. گوجه فرنگی سرشار از ویتامین آ، ث، کا، ویتامین ب۶، پتاسیم، فولات، تیامین، منیزیم، نیاسین، مس و فسفر است که همه اینها برای بدن انسان لازم و ضروری هستند. یکی از بهترین فواید گوجه فرنگی این است که کلسترول، چربی اشباع شده، سدیم و کالری بسیار پائینی دارد. می توانید آن را در ساندویچ، سالاد، اسموتی ها و سوپ ها مصرف کنید.
موارد زیر نیز جزو فواید گوجه فرنگی محسوب می شوند :
۱٫ بینائی را تقویت می کند.
گوجه فرنگی منبعی غنی از ویتامین های آ و ث است که به تقویت بینائی کمک می کند و از شب کوری پیشگیری می کند. تحقیقات اخیر نشان داده اند که مقدار بالای ویتامین آ در گوجه فرنگی به پیشگیری از دژنراسیون ماکولا (تباهی لکه زرد، نوعی بیماری چشم) کمک می کند. به علاوه گوجه فرنگی ریسک ابتلا به آب مروارید را نیز کاهش می دهد. این گیاه همچنین سرشار از آنتی اکسیدان هایی مانند لیکوپن، لوتئین و زئازانتین است که از چشمان شما در مقابل صدمه نور آفتاب مراقبت می کند.
۲٫ به مبارزه با سرطان کمک می کند.
طبق تحقیقی که در مجله مؤسسه ملی سرطان آمریکا منتشر شد، مصرف بیشتر گوجه فرنگی به مبارزه با سرطان پروستات کمک می کند. این گیاه ریسک ابتلا به سرطان های دیگر مانند سرطان معده، ریه، گردن رحم، دهان، گلو، روده، مری و تخمدان را کاهش می دهد. دلیل آن هم این است که گوجه فرنگی سرشار از آنتی اکسیدان لیکوپن است. اگر می خواهید فواید ضدسرطانی گوجه فرنگی برایتان بیشتر شود، آن را با روغن زیتون بپزید.
۳٫ پوست را تمیز می کند.
مصرف مداوم گوجه فرنگی به تمیز کردن پوست و زیبا به نظر رسیدن آن کمک می کند. لیکوپن موجود در گوجه فرنگی که آنتی اکسیدانی قوی محسوب می شود از پوست در مقابل صدمه آفتاب و کاهش حساسیت آن به اشعه فرابنفش کمک می کند. زیرا اشعه فرابنفش یکی از دلایل اصلی ایجاد چین های ریز روی پوست است. از گوجه فرنگی برای درمان آکنه و جوش و به حداقل رساندن دریچه ها بزرگ پوست نیز می توان کمک گرفت. پوره گوجه فرنگی را روی پوست تان بمالید تا درخشش آن برگردد.
۴٫ سطح قند خون را پائین می آورد.
گوجه فرنگی حاوی کربوهیدرات کمی است و به کاهش سطح قند خون کمک می کند. همچنین کروم موجود در این گیاه به کنترل قند خون کمک می کند و از بالا رفتن فشار خون جلوگیری می نماید. تحقیقات نشان داده اند که آنتی اکسیدان های موجود در گوجه فرنگی از گردش خون و کلیه ها یعنی بخش هایی از بدن که اغلب در اثر دیابت آسیب می بینند، محافظت می کند.
۵٫ باعث می شود خوب بخوابید.
گوجه فرنگی منبع بسیار خوبی از لیکوپن و ویتامین ث است که باعث می شود خوب بخوابید. بنابراین اگر مشکل خواب دارید، به رژیم غذایی روزانه خود گوجه فرنگی بیفزائید. آن را در سالاد یا سوپ بریزید و یا در اسموتی از آن استفاده کنید.
۶٫ استخوان هایتان را سالم نگه می دارد.
گوجه فرنگی حاوی ویتامین کا و کلسیم است که استخوان های شما را سالم نگه می دارد. بنابراین، خوردن آن به تقویت و ترمیم استخوان ها کمک می کند. ثابت شده است که آنتی اکسیدان لیکوپن تراکم استخوان را نیز بهبود می بخشد و از پوکی استخوان جلوگیری می کند.
۷٫ دردهای مزمن را تسکین می دهد.
بخاطر وجود عوامل ضدالتهابی مانند کاروتنوئیدها و بیوفلاوونوئیدها، گوجه فرنگی موجب تسکین دردهای مزمن می شود. افرادی که از دردهای ملایم رنج می برند معمولاً التهاب دارند. تحقیق نشان داده است که نوشیدن یک لیوان آب گوجه فرنگی در هر روز موجب کاهش سطح TNF-alpha در خون می شود که تا ۳۴ درصد دلیل التهاب است. بنابراین گوجه فرنگی برای افرادی که به بیماری قلبی، پوکی استخوان، سرطان و آلزایمر مبتلا هستند مناسب است.
۸٫ برای موهایتان خوب است.
گوجه فرنگی بخاطر آنکه سرشار از ویتامین ها و آهن است برای تقویت موهایتان خوب است و به موهای آسیب دیده درخشش می دهد. به علاوه اسیدیته موجود در آن باعث می شود که سطح pH موها متعادل شود. اگر شوره سر دارید یا سرتان می خارد، پس از شامپو زدن به موها، آب گوجه فرنگی تازه را به موهای و کف سرتان بمالید و ۴ تا ۵ دقیقه با آب سرد یا ولرم آبکشی نمایید. سعی کنید بطور مداوم به سرتان گوجه فرنگی نمالید، زیرا اسیدیته آن موهایتان را خشک می کند.
۹٫ به کاهش وزن کمک می کند.
اگر در تلاشید تا چند کیلو وزن کم کنید، بهتر است گوجه فرنگی را در رژیم غذایی روزانه خود قرار دهید. زیرا چربی و کالری آن کم است و کلسترول ندارد. گوجه فرنگی پر از فیبر و آب است و شکم تان را پر می کند بدون آنکه کالری اضافی به شما بدهد. می توانید آن را خام مصرف کنید یا در غذاها و سالادها آن را اضافه کنید.
۱۰٫ تقویت بدن برای تبدیل کلوگر به انرژی مفید برای فعالیت های بدنی
۱۱٫ کنترل کلوگز خون و در نتیجه افزایش سیستم مقاومت علیه بیماری های هم چون دیابت و تقویت سیستم عصبی و مغز
۱۲٫ آنتی اکسیدان موجود در گوجه فرنگی سدی محکم در برابر بیماری های عفونی است
۱۳٫ فراهم کردن خوابی راحت و بهبود حرکت عضله ها
۱۴٫ افزایش قدرت یادگیری و حافظه
۱۵٫ گوجهفرنگی برای اینکه خوشاندام باشید
گوجهفرنگی حاوی میزان زیادی آب (۹۳ تا ۹۵ درصد) و قند کمی است. برای همین هم تشنگی را برطرف کرده و کالری کمی به بدن میرساند. در واقع هر ۱۰۰ گرم گوجهفرنگی حدود ۱۷ کیلوکالری انرژی دارد. برای همین اگر دنبال لاغری هستید و رژیم گرفتهاید میتوانید با خیال راحت به این سبزی – میوه اعتماد کنید. توجه داشته باشید که گوجهفرنگی به هضم غذا و دفع راحت کمک میکند. اگر مشکل هضم دارید میتوانید بعد از غذا یک عدد گوجهفرنگی تازه و کاملا رسیده میل کنید.
۱۶٫ گوجهفرنگی برای داشتن پوستی زیبا و جوان
گوجهفرنگی سرشار از لیکوپن است و برای همین هم با پیری سلولها مقابله میکند. این آنتیاکسیدان با رادیکالهای آزاد که باعث پیری پوست میشوند مقابله میکند. به عقیدهی اکثر متخصصان پوست، گوجهفرنگی میتواند منافذ پوست را منقبض کرده و آن را پاکسازی کند. اگر طرفدار ماسکهای طبیعی هستید میتوانید برای پاکسازی و تمیزی پوستتان از گوجهفرنگی استفاده کنید. چند ورق گوجهفرنگی روی صورتتان بگذارید و بعد از ۱۵ دقیقه شستشو دهید. البته توجه داشته باشید که این شیوه به درد پو ستهای چرب میخورد.
محققان مخصوصاً به آقایان توصیه میکنند که گوجهفرنگی بیشتری مصرف کنند زیرا آنها را در برابر سرطان پروستات مقاوم میکند. باید بدانید که گوجهفرنگی بخشی از رژیم غذایی مدیترانهای است، رژیمی که خطر ابتلا سرطان را کاهش میدهد
گوجهفرنگی خاصیت اسیدی دارد و برای همین برای افرادی که معدهی حساسی دارند خوب نیست. البته میتوانید پوست آن را کرده و دانههایش را خالی کنید و سپس داخل آب جوش بیندازید تا این خاصیتش از بین برود. مصرف گوجهفرنگی به ویژه گوجهفرنگی خام میتواند برای برخی افراد آلرژیزا باشد حتی میتواند باعث شوک آنافیلاکسی شود که یک آلرژی غذایی نسبتا نادر است. توصیه میکنیم در صورتی که دچار اسهال شدید نیز از مصرف گوجهفرنگی خودداری کنید چون باعث بدتر شدن وضعیت میشود.
۱۷٫ پیشگیری از سرطان پروستات با گوجه فرنگی
براساس تحقیقات و مطالعات دکتر جان اردمن مواد موجود در گوجه فرنگی با ایجاد حفاظت اپیدمیلوجیکال درصد ابتلا به سرطان پروستات را کاهش می دهد.
مصرف فراوان چربی با ایجاد تغییر در متابولیسم کلسترول و استروئید، شانس بروز سرطان را افزایش می دهد. مصرف سبزیجات یا رنگدانه های سبز و زرد یک اثر حفاظتی از بروز سرطان پروستات دارد، شانس بروز سرطان پروستات با گذشت سن افزایش می یابد ممکن است به علت تغییرات هورمونی حاصله نظیر کاهش مقدار آندرسترون و یا افزایش مقادیر سرمی استروژن و استرادیول باشد.
تماس با عوامل شغلی و محیطی شانس بروز سرطان را بیشتر می کند، شغلهایی که شانس بروز سرطان را بیشتر می کنند شامل کارگرانی که با کودها، بافتنی ها و لاستیک سر و کار دارند، تماس با باتری های حاوی کادمیوم است.
پروستات پس از سن ۴۵ تا ۵۰ سالگی آغاز به رشد می کند به افراد بالای این سن توصیه می شود روزانه یک گوجه فرنگی خام مصرف کنند.
غربالگری موجب تشخیص سریعتر و در مراحل پائین تر بیماری شده و درنتیجه اثربخشی درمان را بیشتر کرده و موجب افزایش طول عمر مبتلایان می شود.
لیکوپنها ترکیبات اصلی گوجهفرنگی هستند که خواص فوقالعادهای دارند. این رنگدانههای قرمز – نارنجی رنگ که به خانوادهی کاروتنوئیدها تعلق دارند خواص آنتیاکسیدانی فوقالعادهای دارند. یعنی اینکه تمام قد در برابر رادیکالهای آزاد آسیبرسان مقابله میکنند.
نتایج پژوهش گستردهای که در سالهای بین ۱۹۸۶ و ۱۹۹۸ انجامشده نشان میدهد افرادی که هر هفته حداقل دو مرتبه سس گوجهفرنگی مصرف میکنند خطر ابتلا به سرطان پروستات را به میزان ۳۶ درصد کاهش میدهند. در سال ۲۰۱۳ محققان فرانسوی روی موشهای آزمایشگاهی بررسیهایی انجام داده و به این نتیجه رسیدند که لیکوپنها ضدسرطان هستند.
این محققان مخصوصاً به آقایان توصیه میکنند که گوجهفرنگی بیشتری مصرف کنند زیرا آنها را در برابر سرطان پروستات مقاوم میکند. باید بدانید که گوجهفرنگی بخشی از رژیم غذایی مدیترانهای است، رژیمی که خطر ابتلا سرطان را کاهش میدهد.
محققان مخصوصاً به آقایان توصیه میکنند که گوجهفرنگی بیشتری مصرف کنند زیرا آنها را در برابر سرطان پروستات مقاوم میکند. باید بدانید که گوجهفرنگی بخشی از رژیم غذایی مدیترانهای است، رژیمی که خطر ابتلا سرطان را کاهش میدهد.
منبع : شفا آنلاین