هر کشور و هر ملت فرهنگ و آداب رسوم خاص خود را دارد یکی از فرهنگ های جالب در کشور تایلند نه گفتن است که مردم این کشور بدون هیچ ترس و ملاحظه کاری در مقابل درخواست ها منافع جمعی را به شخصی نرجیح می دهند نه را به زبان می آورند.از میان کشورهای دنیا، کشورهای آسیایی و اروپایی در بسیاری از موارد با هم تفاوت های زیادی دارند. مثلا مردم اروپا عمدتا مردمی رک هستند و از بیان نظرشان ابایی ندارند این در حالی است که در خیلی کشورهای آسیایی حتی از اینکه بخواهند در جواب سوالی که دوست ندارند “نه” بگویند هم مشکل دارند یا اینکه نمی خواهند این کلمه را به دلایلی به زبان بیورند چه برسد به اینکه بخواهند رک نظرشان را بگویند! یکی از نمونه های بارز کشورهایی که خیلی کم به چیزی یا درخواستی «نه» می گویند، کشور تایلند است. این موضوع را افراد زیادی که به این کشور سفر کرده اند هم تایید می کنند. اما فلسفه ی پشت آن چیست؟ با ما همراه باشید تا از زبان فردی که چندین ماه در این کشور زندگی کرده است دلیل آن را بشنویم.
حتما تا بحال عبارت «سرزمین لبخندها» را زیاد شنیده اید، این عبارت در توصیف کشور تایلند و مردم آن به کار می رود. تایلندی ها خیلی تمایلی به نه گفتن ندارند. جالب است بدانید «بله» در زبان تایلندی «چای»، و نزدیک ترین لفظ به واژهی «نه» در زبان تایلندی (مای چای) است که ترجمه تحت الفظی آن «نه بله!» است. این نشان می دهد که چقدر تایلندی ها گفتن نه را دوست ندارند!
سالها قبل وقتی که برای اولین بار به تایلند قدم گذاشتم با مردمی که مدام روی لبهایشان لبخند بود روبرو شدم. در طی گشت و گذارم در شهر متوجه شدم که حتی پسر جوانی که در کنار خیابان دستفروشی می کند هم لبخند واقعی و زیبایی بر روی لب دارد و برای من جالب بود که فردی که کنار خیابان دستفروشی می کند چطور می تواند در زندگی خوشحال باشد. اما زندگی شاد حتی در شرایطی که به نظر ما وحشتناک است، این چیزی است که مردم تایلند به خوبی آن را یاد گرفته اند.
طبق چیزی که من فهمیده ام، تایلندی ها بسیار مردم فهمیده ای هستند آنها همیشه منافع جمع را قبل از هر چیزی حتی قبل از منافع شخصی شان در نظر می گیرند حتی وقتی چیزی را دوست نداشته باشند به دیگران هم اهمیت می دهند و شاید به همین دلیل است که در زبانشان «نه» همیشه با یک «بله» همراه است. حتی موقع گفتن کلمه ماچای یعنی همان نه بله، معمولا با چشمانی شرمنده و تعظیمی کوچک (wai) است، این کلمه را بیان می کنند و یا دستشان را به حالت عذرخواهی در مقابل صورت قرار می دهند. طبق گفته ی یکی از پروفسورهای رفتار شناسی، تایلندیها از اینکه بخواهند تقابل کنند خودداری می کنند و دلیل آن هم فرهنگ متکثری است که در آن رشد کردهاند. در فرهنگ این کشور، بروز دادن احساسات، خام و بی ادبانه است و کسانی که بتوانند بر این شرایط چیره شوند، انسان های ارزشمندی به حساب می آیند.
برخلاف کشورهای اروپایی که خیلی رک و بی حاشیه منظور خود را بیان میکنند، در تایلند شنونده حتما باید با فرهنگ آشنا باشد تا مفهوم کلامی را که می شنود به خوبی درک کند. مردم تایلند ترجیح میدهند از هر تقابل، موقعیتهای احساسی و هرچیزی که باعث نناراحتی یا نارضایتی بشود دوری کنند و دلیل اینکه تقریبا هیچ وقت از آنها نه نمی شنوید هم همین است.
منبع/آخرین خبر