می خواهیم به بررسی مشکلات معده در دوران حاملگی بپردازیم این عارضه های گوارشی ناشی از چه مشکلاتی درون بدن مادران باردار پدید می آیند چگونه می توانیم مانع شدت یافتن این عارضه ها در دوران بارداری شویم ؟توصیه های پزشکی رایج در این زمینه چگونه اند.

سوزش معده در دوران بارداری بسیار رایج و مسأله به واقع رنج‌آور و ناراحت‌کننده‌ای است، به طوری‌ که موجبات دلسردی و عدم آسایش را برای خانم‌های باردار به همراه خواهد داشت. اما به کمک راه‌کارهای زیر می‌توانید این درد و سوزش را کاهش دهید.

◊ غذاهای سبک بخورید.

– در دوران بارداری ماهیچه‌‌‌‌‌های معده شل می‌شوند و در نتیجه مواد غذایی و ترشحات معده تا مری بالا می‌آیند و به همین دلیل سوزش‌‌‌‌‌ معده اتفاق می‌افتد. برای پیشگیری از این وضعیت ناراحت کننده، یک پیشنهاد ساده می‌توان ارائه داد و آن اینکه سعی کنید همواره غذاهای سبک میل کنید، حجم وعده‌های غذایی‌تان را کم، ولی تعداد آن‌ها را بیشتر کنید و برای اینکه عمل هضم راحت‌تر صورت گیرد، غذایتان را به خوبی بجوید. درحقیقت پیشگیری از انباشتن بیش از حد معده، آسان‌ترین راه‌کاری است که می‌تواند از بروز مشکلات بعدی برای شما جلوگیری کند.

◊ نیمه نشسته بخوابید.

– ترجیحاً سعی کنید بلافاصله پس از خوردن غذا نخوابید و در این راستا همواره تلاش کنید که غذاهایتان دیر هضم نباشند. اغلب فاصله‌ای دو ساعته میان پایان غذا و شروع زمان خواب در نظر بگیرید. به این دلیل که پیش از حرکت مواد غذایی به سمت روده‌ها، عملیات هضم آن‌ها حدوداً دو ساعت در معده طول خواهد کشید. برای جلوگیری از سوزش‌‌‌‌‌ معده در طول شب و حتی برای تسکین و کنترل آن‌، می‌توانید از بالش یا کوسن‌‌‌‌‌های متعددی در مکان خوابتان استفاده کنید و به این شکل سر خود را بالا نگه دارید. با شیبی که به این طریق ایجاد می‌کنید، مری شما در بهترین و مطلوب‌ترین وضعیت ممکن قرار می‌گیرد.

◊ از خوردن غذاهای چرب، سرخ کرده، تند و ادویه‌دار پرهیز کنید.

– از مواد غذایی چرب پرهیز کنید، موادی مثل خامه، سس مایونز، انواع چیپس و انواع پنیرهای خامه‌ای، مواد غذایی سرخ شده و ادویه دار دیر هضم می‌شوند و در ضمن بسیار تحریک کننده هستند.

◊ از مصرف شکر پرهیز کنید.

– مواد غذایی شیرین، دسرها و تنقلاتی از این دست را از برنامه غذایی خود حذف کنید. بطور کلی مصرف تمام موادی که حاوی گلوسیدها یا کربوهیدرات‌ها هستند، در این دوران منع شده‌اند! در مورد میوه‌ها هم سعی کنید انواع ترش و اسیدی را انتخاب نکنید.

◊ آب زیاد بنوشید.

– ممکن است در طول شب از خواب بیدار شوید و شدیداً احساس تشنگی و عطش داشته باشید؛ در این هنگام نوشیدن یک لیوان آبی که به دمای محیط رسیده است، سیستم و دستگاه گوارشی شما را تسکین می‌دهد. بنابراین همیشه زیاد آب بنوشید و روی مایعاتی که حاوی گلوسیدها هستند یک خط پر رنگ بکشید و همچنین از نوشیدن قهوه، چای، آب گوجه‌فرنگی و نیز نوشابه‌‌‌‌‌های گازدار که ماهیتی تحریک‌زا دارند، اجتناب کنید.

◊ به تمرینات دم و بازدم روی آورید.

– با انجام تمرینات دم و بازدم (تنفس)، قفسه سینه باز‌ می‌شود و به این ترتیب از شدت استرس‌‌ها و تنش‌های عصبی که از عوامل سوزش معده محسوب می‌شوند، کاسته‌ می‌شود. همواره این عادت را در خود بوجود بیاورید که در تمام طول روز نفس‌های عمیق بکشید، به ویژه پیش از خوردن غذا، هنگام مسافرت با ماشین و یا قبل از خواب.

◊ مواد غذایی محرک را یادداشت کنید.

– به نظر‌ می‌رسد که فقط بعضی از مواد غذایی‌ می‌توانند برای خانم‌های باردار سودمند باشند. بنابراین باید آنها را امتحان و تست کرد. برای بعضی از خانم‌‌ها برنج، ذرت، نان گندم، لوبیای خشک ( تازه یا قرمز) و یا آلوهای ژاپنی واقعاً معجزه‌ می‌کنند. برای عده‌ای دیگر فقط آب سیب زمینی سازگار است! اما آیا در خصوص شیر و فرآورده‌ های لبنی هم قضیه به همین شکل است؟ برای عده‌ای فرآورده‌های لبنی، سوزش معده را موقتاً آرام‌ می‌کند اما گاهی اوقات پیش‌ می‌آید که این قسم از فرآورده‌‌ها باعث تشدید سوزش معده‌ ‌شوند. بنابراین راهکار زیر را پیشنهاد‌ می‌کنیم: مصرف فرآورده‌های لبنی را برای دو هفته کنار بگذارید و بررسی کنید که آیا این عمل بهبودی در اوضاع داشته است یا خیر.

◊ مواد غذایی قلیایی بخورید.

– اولویت را به غذاهای قلیایی بدهید. مواد غذایی مثل زردآلو، انجیر، خرما، زیتون سبز، انگور، موز، گیلاس، هلو، سیب زمینی، لوبیا، آندیو (کاسنی فرنگی)، شاهی آبی و بادام قلیایی هستند.


منبع:mamanpourlavie

لینک مرتبط: مغذی سازی رژیم در بارداری