این روزها از افراد نوجوان گرفته تا مسن تر ها ، همه درگیر مسئله ای به نام استرس هستند ، استرس گاهی می تواند زمینه ساز بروز مشکلات جسمی و یا روحی بسیار خطرناکی باشد ، اما راه کاهش استرس و افزایش آرامش چیست؟
تغذیه تاثیر چشمگیری بر خلقیات و احساسات انسان می گذارد. برای مثال، هنگامی که مقدار زیادی شکر تصفیه شده (شکر سفید) مصرف می کنید، تا چند ساعت بعد احساس افسردگی و بی حوصلگی می کنید. این افزایش سطح قند خون روی تمرکز فرد تأثیر می گذارد و متعاقب آن در کار و روابط او خلل وارد می کند.
پرهیز از خوردن این گونه مواد به معنای رسیدن به آخر دنیا نیست، بلکه در عوض با خوردن این مواد مفید و مغذی علاوه بر داشتن اندامی متناسب، از استرس و اضطراب به دور خواهید بود.
آجیل:
از مغزها استفاده کنید
کمبود سلنیوم در بدن باعث اضطراب، افسردگی و خستگی می شود. مغزها سرشار از سلنیوم هستند، لذا مصرف مقداری از انواع آنها به طور روزانه برای کاهش اضطراب و دل آشوبی مفید است (قارچ، ماهی تن و ماهی سالمون نیز حاوی مقادیر مناسبی از سلنیوم است. با این حال، مصرف مغزها را فراموش نکنید.)
اسفناج:
مانند ملوان زبل بخورید!
منیزیم باعث آرامش اعصاب و عضلات می شود. همچنین بدن ما برای جلوگیری از فشارهای عصبی به منیزیم نیاز دارد، لذا کمبود آن منجر به تنش های عصبی، گرفتگی عضلانی و خستگی می شود.
اسفناج یک موتورخانه منیزیم بوده و به علاوه سرشار از ویتامین های A ، C و اسیدفولیک و اندکی آهن است. سعی کنید روزانه یک پیمانه اسفناج تازه و خام یا نیم پیمانه اسفناج پخته بخورید، البته ماهی و تخم کدو حلوایی نیز جایگزین های مناسبی برای اسفناج است.
ریحان:
برای درمان از گیاهان کمک بگیرید
ریحان منبع خوبی از منیزیم است که باعث آرامش اعصاب، شل شدن عضلات و راحتی رگ های خونی می شود. همچنین در ریحان خواص ضدباکتریایی و ضدالتهابی دیده شده که برای بهبود افراد مبتلا به ورم مفاصل (آرتریت روماتوئید) یا التهاب روده مفید است. با مصرف مشتی برگ ریحان به همراه غذا، علاوه بر مزه ای دلپذیر، مقدار زیادی آهن، کلسیم، پتاسیم و ویتامین C نیز دریافت خواهید کرد.
برای این که طعم و عطر ریحان از بین نرود، می توان آن را در انتهای پخت به غذا اضافه کرد. گفتنی است که بادرنجبویه و بابونه هم از سبزی های معروف در رفع استرس و کاهش اضطراب هستند.
شکلات کاکائویی:
تلخ های مفید را فراموش نکنید
تریپتوفان یک اسیدآمینه ضروری برای بدن است که باعث ساخت سروتونین در مغز و در نتیجه تسکین و آرامش می شود.
شکلات تلخ جدا از خواص آنتی اکسیدانی آن، سبب تقویت قلب می شود، لذا به هنگام خرید شکلات دقت کنید تا میزان کاکائوی آن زیاد و شکرش کم باشد.
جو:
از فواید جو بهره ببرید
مجموعه کربوهیدرات های موجود در بدن سبب افزایش جذب تریپتوفان و در پی آن ساخت سروتونین می شود. جو دارای نشاسته مفید است و در نتیجه باعث تجمع مواد قندی در خون و به دنبال آن شوک انسولینی نمی شود. به علاوه جو منبع خوبی از فیبر محلول است که در پایین آوردن کلسترول خون نقش مهمی دارد. برای داشتن اثر تسکین دهنده، توصیه می شود جو را همراه با مقداری مواد پروتئینی (مانند مغزها یا دانه های مفید) مصرف کنید.
برنج قهوه ای، غلات خام و حبوبات نیز منابع خوبی از کربوهیدرات ها به شمار می آیند و می توانند جایگزین مناسبی برای جو باشند.
لبنیات:
به لبنیات «نه» نگویید!
شاید برایتان جالب باشد که بدانید شیر اثر آرامبخشی دارد. فقط کافی است شب هایی را به یاد آورید که مادرتان شیشه شیر گرمی را در دهانتان می گذاشت!
شیر از آنجا که حاوی تریپتوفان است (تریپتوفان در ساخت سروتونین نقش دارد) باعث تسکین و آرامش مغز می شود. سروتونین علاوه بر احساس آرامش، باعث خواب عمیق و راحت هم می شود.
اگر بدن شما قادر به هضم لاکتوز موجود در شیر نیست، از شیرهای بدون لاکتوز استفاده کنید.
ماهی و میگو:
از غذاهای دریایی غافل نشوید
میگو ممکن است ظاهری کوچک داشته باشد، ولی از نظر ارزش غذایی، ماده ای کامل به حساب می آید. این موجودات دریایی کوچک منابع بسیار خوبی از تریپتوفان و سلنیوم بوده که برای حفظ آرامش و اعصاب بدن ضروری هستند. همچنین میگو دارای مقادیر مناسبی از اسیدهای چرب امگا ـ ۳ و ویتامین های D و ۱۲ B می باشد. آبزیان دیگر مانند ماهی هم همان خواص میگو را دارند و از این رو، مصرف ماهی نیز برای رفع استرس و رسیدن به آرامش توصیه می شود.
بروکلی:
مصرف گل های خوردنی را افزایش دهید
همان طور که می دانید کمبود پتاسیم سبب خستگی عضلات، بی حوصلگی و ضعف، تندمزاجی و اضطراب می شود، اما با مصرف کلم بروکلی می توانید مقدار مناسبی از پتاسیم لازم را دریافت کنید. به علاوه، بروکلی سرشار از بتاکاروتن و ویتامین های C و E می باشد که تقویت سیستم ایمنی بدن را به همراه دارد، لذا مصرف آن در چند وعده طی هفته توصیه می شود.
منابع دیگر پتاسیم شامل آواکادو، موز، کلم پیچ، کلم بروکلی، کدوحلوایی، گوجه فرنگی و بادمجان هستند.
چای:
روز را با نوشیدن آغاز کنید
برگ های چای حاوی یک اسیدآمینه ضروری برای بدن است که با تولید امواج مغزی آلفا سبب کاهش استرس و افزایش آرامش می شود. چای سبز نیز که لقب پادشاه گیاهان را به خود اختصاص داده است، خطر ابتلا به بیماری های قلبی ـ عروقی و سرطان را کاهش می دهد و از فشار خون بالا جلوگیری می کند.
کیوی:
اوج بگیرید!
مغز برای تبدیل تریپتوفان به سروتونین نیازمند ویتامین C است. در واقع، مغز یک پمپ مخصوص برای ویتامین C دارد و ویتامین C اضافی در خون را به سمت خود می کشد و نگاه می دارد. میوه کیوی منبع خوبی از ویتامین C است که چنین کاربردی دارد و از همین رو، مصرف روزانه آن توصیه می شود.
اگر از کیوی خوشتان نمی آید، می توانید میوه های دیگر غنی از ویتامین C را جایگزین آن کنید که مهم ترین آنها عبارتند از توت فرنگی، پرتقال و گریپ فروت.
منبع»آفتاب