تغذیه نقش بسیار مهمی در پیشگیری از بیماری ها دارد.استفاده از یک تغذیه مناسب و سالم می تواند بهترین راه برای پیشگیری از بیماری باشد.تحقیقات نشان می دهد در سال 2011، 46 درصد بیماریها با نوع تغذیه در ارتباط بوده است و پیش بینی میشود در سال 2020 این میزان به 57 درصد برسد که عدد بسیار بزرگی است.
دکتر یحیی پاسدار در همایش “رژیم درمانی” که در استانداری کرمانشاه برگزار شد : ارتباط نیمی از بیماریهای با تعذیه به وضوح اهمیت توجه به داشتن تغذیه صحیح را آشکار میکند و با داشتن برنامه غذایی درست ما میتوانیم از بروز نیمی از بیماریها به راحتی پیشگیری کنیم.
پاسدار اظهار کرد: در جامعه امروز با افزایش میزان آلایندهها در مواد غذایی و کاهش فعالیت بدنی و از طرفی افزایش مصرف مواد مخدر و نیز افزایش استرس و اضطراب، باید از هم اکنون افراد آگاهی خود را از تغذیه صحیح افزایش دهند تا حداقل پیشگیری مناسبی از بیماریها را با این روش در کنار دیگر فاکتورهای خطر داشته باشند.
این متخصص تغذیه به ارتباط تغدیه با میزان مرگ و میز نیز اشاره کرد و افزود: در حال حاضر مردم ژاپن بیشترین میزان عمر در جهان را دارند و از طرفی مرگ و میر در کشوری مانند اسکاتلند در سنین پایین بسیار بالاست و علت این امر را به وضوح میتوان در نوع تغذیه این دو کشور دید که در یکی غذاها بسیار پرچرب و مضر است و در کشوری مانند ژاپن سالمترین نوع غذا سرو میشود.
“روغن” خوب نداریم
پاسدار یکی از اصول تغذیه صحیح را کاهش مصرف انواع روغن و چربی عنوان کرد و افزود: در زمینه مصرف روغن باید به خاطر داشته باشیم که ما در میان انواع روغن بین خوب و بد انتخاب نمیکنیم و انتخاب ما همواره بین بد و بدتر است و ما هیچ روغن مفیدی نداریم.
وی افزود: در میان انواع روغن کم ضررترین آنها که باید به صورت خام مصرف شود روغن “زیتون” است که از بقیه روغنهای گیاهی بهتر بوده و به نوعی دوستدار قلب انسان است.
این متخصص تغذیه به معضل نان در کشور اشاره کرد و افزود: نان باید غنی شده باشد و به جای این همه نانوایی که در استان و شهر داریم باید دو کارخانه تولید نان راه اندازی شود و در این دو کارخانه از آرد غنی شده استفاده کرد.
وی خاطرنشان کرد: ترجیح ما در درجه اول استفاده از نان سبوس دار است اما در غیر اینصورت جهت پخت نان باید از آرد غنی شده استفاده کرد که این امر در کشور ما آن طور که باید هنوز انجام نمیشود.
پاسدار بر استفاده بیشتر از لبنیات در یک تغذیه صحیح تاکید کرد وافزود: متاسفانه برخی مادران به دلیل برخی شایعات از جمله ریختن وایتکس در شیر از خرید لبنیات خودداری می کنند و این در حالی است که این تقلب شاید تنها در یک درصد شیر موجود در بازار رخ دهد اما با محروم کردن فرزندان از خوردن شیر و لبنیات عملا آنها را در معرض خطر جدی قرار میدهیم.
وی در خصوص مصرف انواع گوشت گفت: همواره بهترین نوع گوشت، گوشت سفید است و توصیه ما مصرف دو تا سه بار گوشت ماهی در هفته است.
پاسدار افزود: گوشت قرمز هرچند هم بدون چربی باشد، در لابلای خود همواره 20 تا 25 درصد چربی دارد و به همین علت توصیه میشود مصرف این نوع گوشت در برنامه غذایی محدود شود.
این متخصص تغذیه کاهش مصرف نمک، افزایش مصرف میوه و سبزیجات و کاهش مصرف قند و شکر را از دیگر ضروریات داشتن یک برنامه غذایی سالم عنوان کرد.
سونامی “پوکی استخوان” در راه داریم
وی در ادامه به نتیجه برخی تحقیقات انجام شده در حوزه تغذیه استان اشاره کرد و افزود: تحقیقات ما در خصوص میزان مصرف لبنیات قبل و بعد از حذف یارانه شیر در استان نشان میدهد که حذف یارانه شیر تا حد زیادی بر کاهش مصرف لبنیات تاثیر گذار بوده است.
پاسدار تصریح کرد: با وجود یارانه شیر مصرف لبنیات در استان بسیار کم بود و بعد از حذف بارانه این وضع بدتر شد و قطعا ما در سالهای آینده با ادامه این روند در کشور و استان با سونامی پوکی استخوان مواجه خواهیم بود.
این متخصص تغذیه افزود: در تحقیق دیگر که بر روی مصرف انواع روغن صورت گرفت مشخص شد که در مناطق فقیرنشین و حاشیه شهر کرمانشاه هنوز روغن جامد با مضرات بیشمار آن، بیشترین مصرف را دارد که این امر قطعا آسیب رسان است.
82 درصد زنان روانسری “چاق” و دارای اضافه وزن هستند
پاسدار به مطالعه “کوهورت” روانسر نیز اشاره کرد و افزود: در این مطالعه که 10 هزار روانسری در آن حضور دارند نتایج از افزایش بار بیماریها در زنان این منطقه خبر میدهد.
وی افزود: برخلاف تمام دنیا که میزان بار بیماری همواره در مردان بیشتر است در روانسر این امر برعکس بوده و بار بیماری در زنان بیشتر است به طوری که در برخی بیماریها حتی دو تا سه برابر بیشتر ازمردان است.
پاسدار تصریح کرد: در تحقیق کوهورت تا این مرحله مشخص شده، 42 درصد زنان روانسری چاق بوده و 40 درصد نیز اضافه وزن دارند و این یعنی تنها 18 درصد زنان روانسری در محدوده نرمال وزن هستند.
نیمی از معلمهای کرمانشاه “چاق” هستند
وی افزود: کار تحقیقاتی دیگر ما تاثیر مشوقهای اقتصادی بر کاهش وزن و حفظ سلامت در زنان شهر کرمانشاه بود.
پاسدار تصریح کرد: در این طرح به یک گروه 150 نفره زنان در ازای کاهش وزن به طور مرتب پول یا وسایل آشپزخانه به عنوان یک مشوق و جایزه داده میشد و گروه دیگر عملا جایزه ای دریافت نمیکردند.
وی افزود: پس از یک سال گروهی که جایزه دریافت کرده بودند همگی به وزن ایده آل رسیدند اما در گروه دیگر نتیجه دلخواه حاصل نشد.
این متخصص تغذیه تصریح کرد: هزینه طرح حدود 40 میلیون تومان شد و برای 150 نفر با این میزان اعتبار پیشگیری مطلوب حاصل شد، حال آنکه اگر تنها یکی از این زنان دچار بیماری قلبی و عروقی ناشی از اضافه وزن میشد حداقل 80 میلیون تومان باید صرف درمان او می شد.
وی افزود: عقیده ما این است این طرح تشویقی میتواند در نهادها و ارگانهای دیگری مانند استانداری نیز اجرایی شود و قطعا پیشگیری هزینه کمتری نسبت به درمان برای دولت خواهد داشت.
وی با بیان اینکه نیمی از معلمهای کرمانشاه چاق هستند، گفت: در کشورهای اروپایی به معلم چاق اجازه تدریس و الگو شدن برای دانش آموز را نمیدهند و ضروری است طرح های تشویقی اینچنینی در آموزش و پرورش و در میان معلمان و دانش آموزان نیز اجرایی شود.
منبع: ایسنا