می توان گفت که لوازم آرایش بیشترین میزان استفاده را در میان زنان و بانوان ایرانی به خود اختصاص داده است. آمار ها نشان از افزایش میزان بسیار بالا و خطرناک واردات لوازم آرایشی در کشور خبر می دهند؛ همچنین میزان بالای مصرف لوازم آرایش در سنین پائین نیز خود زنگ خطری را به صدا در آورده است. با دکتر سلام همراه باشید.
هزینه 10 تریلیونی زنان ایرانی برای لوازم آرایش در سال، پرونده واردات غیرقانونی لوازم آرایشی به پایتخت در ایستگاه محاکمه، واردات 4 میلیارد دلار لوازم آرایشی، کاهش سن آرایش در دختران جوان به 13 سال، خطرات مصرف لوازم آرایش قاچاق و فلهای و …
این اخبار و اخباری از این دست در خصوص مصرف لوازم آرایشی در کشور، اخبار جدیدی نیستند و در سالهای اخیر به دفعات خبرهایی در مورد لوازم آرایشی منتشر شده است.
در حقیقت باید این نکته را بپذیریم که مصرف سرانه لوازم آرایشی ایرانیها در سالهای اخیر به دلایل متعدد فرهنگی و غیرفرهنگی رشد چشمگیری پیدا کرده است به طوری که این مصرف، ایران را جزو چند کشور اول مصرف کننده دنیا قرار داده است و این مساله زیبنده کشوری چون ایران با سابقه تمدن و فرهنگ غنی نیست.
متاسفانه علاوه بر کاهش سن آرایش در کشورمان زمان و مکان استفاده از آرایش نیز تغییر یافته است، این روزها در تمامی مکانهای عمومی و مراسم رسمی شاهد آرایش دختران و زنان جوان هستیم و این نکته بیانگر از بین رفتن اهداف، فرهنگ و ضرورت آرایش در نسل جدید میباشد.
دردمندانه این روزها استفاده از لوازم آرایش در میان برخی پسران و مردان جوان نیز باب شده است که ریشهیابی این معضل بزرگ اجتماعی نیز نیاز به کارشناسی دقیق و موشکافانه دارد.
مریم یاقوتی از آرایشگران با سابقه در این خصوص معتقد است: متاسفانه خانوادهها، رسانهها و شبکههای اجتماعی در درک موقعیت و نیازهای کودکان، نوجوانان و جوانان دچار اشتباه شدهاند و این اشتباه منجر به گم کردن مسیر و یا به عبارتی انحراف از مسیر صحیح زندگی توسط نسل جوان شده است.
چرا که به دلیل تغییرات گسترده در ساختار اجتماعی و فرهنگی عصر حاضر، ساختار نوین جمعیتی و زندگی در کلان شهرها، گسترش شبکههای اجتماعی و افزایش ضریب نفوذ برنامههای ماهوارهای و … سن اتمام دوران کودکی و ورود به مرحله نوجوانی و جوانی تغییر یافته است و خانوادهها باید این موضوع را مد نظر قرار دهند و نیازهای جوانانشان را متناسب با ساختارهای جامعه امروزی تنظیم کنند تا از انحراف و جهتیابی نا مناسب جوانان جلوگیری کنند.
وی در خصوص ضرورت توجه به مسائل بهداشتی معتقد است: بدون شک رعایت بهداشت و آراستگی به ویژه برای زنان امری طبیعی و لازم است و در دین اسلام نیز به این نکته بارها اشاره شده است؛ اما استفاده از لوازم آرایشی به صورت افراطی و فراگیر شدن آن برای دختران در فرهنگ غنی ایران از همان دوران گذشته مذموم بود؛ چرا که گذشتگان معتقد بودند آرایش ابزاری برای از بین بردن نمادها و نشانههای پیری است و این امر را برای دختران جوان ضروری نمیدیدند.
اما متاسفانه در عصر جدید کارتلها و مافیای اقتصادی با وارد کردن نسل جوان به چرخه مصرفکنندگان لوازم آرایشی سودهای سرشار میبرند و علاوه بر آسیب رساندن به سلامت نسل جوان، باعث از بین رفتن قبح برخی مسائل فرهنگی شدهاند که نمونه بارز آن استفاده از لوازم آرایش در دختران نوجوان زیر 12 سال است که علاوه بر هزینههای اقتصادی، مضرات پوستی باعث برهم خوردن هنجارها در جامعه نیز شده است.
به اعتقاد یاقوتی، آرایش کردن فی نفسه امری است که اگر در زمان خود صورت گیرد؛ قابل قبول و منطقی است؛ اما کاهش سن آرایش در جوانان ریشه در کمرنگ شدن باورهای فرهنگی دارد و وقتی سن تمایل افراد جامعه در استفاده از لوازم آرایش کاهش مییابد به معنای این است که آیندهسازان جامعه اعتماد به نفس خود را از دست دادهاند و به دنبال زیباشدن به کمک وسایل و ابرازیهای مصنوعی هستند تا خلاهای خود را پر کنند و این تغییر ساختار فرهنگی در جامعه ما را یاد جمله معروف دکتر شریعتی میاندازد که ‘اگر زن زیبایی اندیشه نداشته باشد؛ زیبایی بدنش را به نمایش میگذارد.’
با این حال استفاده از لوازم آرایش به دلیل جذابیت و خلق موقعیتهای جدید، طرفداران زیادی دارد و راهکارهایی فرهنگی نیز به سختی میتواند نظر و تمایل افراد جامعه را نسبت به کاهش استفاده از لوازم آرایش جلب کند و باید با استفاده از همه ابزارهای رسانهای و جمعی در جهت جلوگیری از ولنگاری آرایشی تلاش کرد.
ایشان همچنین معتقد است: بدون شک استفاده خودسرانه و غیرضروری از لوازم آرایشی به ویژه مواد آرایشی غیرمجاز تبعات جبرانناپذیری بر سلامت افراد میگذارد پس باید به این مهم توجه کرد که به نوجوانان و جوانان جامعه آموزشهای لازم داده شود که از چه وسایلی و برندهایی استفاده کنند تا دست کم از آسیبهای جسمی جلوگیری شود. چرا که دختران نوجوان دوست دارند شخصیتهای متنوع را آزمایش کنند و خانمی را که در آینده قرار است به آن تبدیل شوند را هر چه زودتر کشف نمایند.
در ضمن از نظر پزشکی استفاده از لوازم آرایشی در سنین بالاتر هم قواعدی دارد و برای زیبا شدن نباید از هر موادی استفاده کرد. مواد مصرفی باید مورد تایید وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو باشد و تمامی مواد آرایشی باید به تایید وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو برسد.
وی با بیان اینکه خوشبختانه مصرفکنندگان مواد آرایشی آگاهی لازم را کسب کردهاند؛ میافزاید: در برههای به دلیل نا آگاهی مصرفکنندگان شاهد نابودی پوست آنها بودیم، اما با افزایش نظارتها در ورود کالاهای خارجی و حتی داخلی این روزها کمتر با این موارد مواجه میشویم. زمانی هشدارها برای عدم استفاده از لوازم آرایشی بود که چندان نتیجه بخش نبود و فراگیر شدن استفاده از این لوازم نیز دلیلی بر همین مدعاست.
حال تلاشها بر این است که نسبت به عوارض مصرف لوازم آرایشی و بهداشتی غیراستاندارد هشدارهای لازم داده شود تا مبادا دختران جوان برای زیبا شدن از اقلامی و لوازمی استفاده کنند که منجر به نابودی پوست و ایجاد تبعات جبرانناپذیر شود.
ایشان در خاتمه از مصرفکنندگان مواد آرایشی و بهداشتی خواست تا در وهله اول از محصولات ایرانی استفاده کنند و در صورت خرید محصولات آرایشی خارجی، به تاریخ تولید، انقضا و مهر تایید شده توسط وزارت بهداشت و درمان توجه کنند.
منبع: ایرنا