همه ی افراد احساس گرسنگی را چندین و چند بار در شرایط مختلف تجربه کرده اند.این احساس معمولا به طور ناگهانی و به همراه ولع خوردن بروز پیدا میکند و شامل انواع و اقسام مختلفی می شود.بیحوصلگی و مسائل روحی،یکی از دلایلی است که باعث می شود شما احساس گرسنگی کاذب پیدا کنید.در این مطلب قصد داریم شما را با 8 نوع مختلف گرسنگی آشنا نماییم.
گرسنگی ناشی از نیاز واقعی بدن به مواد غذایی
گرسنگی واقعی پاسخی است که بدن ما به کمبود مواد غذایی میدهد و با علائمی مانند افت قند خون، دل ضعفه، تحریک پذیری، سردرد، صدای قار و قور شکم و حتی لرزش بدن (در صورت گرسنگی شدید) بروز میکند. مهمترین مسئله این است که به طور مرتب در طول روز مواد غذایی مناسب مصرف کنید تا قند خونتان دچار افت نشود و در بین روز به ریزهخواری کشیده نشوید. برای برطرف کردن گرسنگی عادی بدن و پیشگیری از علائم آن به خصوص ضعف بهتر است یک عدد میوه مانند سیب و میانوعدههای سالم مانند آجیل دم دستتان باشد تا دچار مشکل نشوید.
گرسنگی ناشی از استرس
واکنش افراد مختلف نسبت به استرس متفاوت است. برخی از افراد، زمانیکه دچار استرس میشوند نمیتوانند غذا بخورند. اما برخی دیگر دچار پرخوری میشوند. زمانیکه تحت استرس هستید و زیاد میخورید حواستان باشد به سمت چه نوع مواد غذایی کشیده میشوید! اکثر افراد به سمت شکلات و شیرینیجات و سیب زمینی سرخ کرده و غیره میروند. معمولا زمانی که مغز تحت استرس قرار میگیرد به سمت مواد غذایی اشتها آور تمایل بیشتری نشان میدهد. نتایج پژوهشی که در Journal of Consumer Psychology به چاپ رسیده است نشان میدهد اکثر افراد زمانی که دچار استرس میشوند بدون اینکه بدنشان نیازی به غذا داشته باشد شروع به خوردن میکنند چون این کار برایشان مانند انجام یک فعالیت آرامبخش است.
گرسنگی ناشی از خستگی و کسالت
نیاز به خوردن در مواقع بیکاری را گرسنگی ناشی از کسالت میگویند. همه ما زمانی که دچار یکنواختی و روزمرگی میشویم نیاز به پر کردن وقت خود داریم. اکثر این افراد زمان خود را با مصرف مواد غذایی پر میکنند. اما توصیه میکنیم در این مواقع به جای رفتن سر یخچال به کارهای دیگری مانند پیاده روی، مطالعه، صحبت کردن با اعضای خانواده و دوستان و غیره بپردازید.
گرسنگی برای سرگرمی
اگر روی میز کارتان پر از خرت و پرت و خوراکی باشد بدون شک دچار این نوع گرسنگی خواهید شد. در واقع خودتان را بدون اینکه متوجه باشید در حین کار کردن با مواد غذایی و هله هوله مشغول خواهید کرد. این حالت در زمان تماشای تلویزیون یا کار با رایانه نیز رخ میدهد. بر اساس مقالهای که در American Journal of Clinical Nutrition به چاپ رسیده است در این صورت میزان کالری دریافتی روزانه بیش از نیاز بدن خواهد بود و در پایان کار یا تماشای فیلم، احساس سنگینی بیش از اندازهای خواهید داشت.
گرسنگی احساسی
خیلی از افراد زمانیکه دچار احساسات شدید مانند خشم، عصبانیت، ناراحتی، افسردگی و غم می شوند شروع به خوردن میکنند که میتواند برای سلامتی خطرناک باشد. نتایج پژوهشی که در دانشگاه ایالت اوهایو آمریکا انجام شده است نشان میدهد گرسنگی احساسی افراد را به سمت مصرف مواد غذایی نامناسب مانند میانوعدههای چرب و شیرین میکشاند. در اینصورت باز کردن یک بسته چیپس، کلوچه و انواع هله هولهها بهترین راه برای فرو نشاندن خشم و احساسات دیگر تلقی میشود.
گرسنگی مربوط به جشن و سرورگرسنگی مربوط به جشن و سرور
اگر نمیخواهید دچار این گرسنگی شوید موقعی که به عنوان مثال جشن تولد یا جشن بازنشستگی در محل کارتان شروع میشود حواستان را بیشتر جمع کنید. این روزها چنین مراسمی در محل کار یا دانشگاه و آموزشگاهها و غیره باب شده است و انواع شیرینیجات و پیتزا و غیره نیز در آن سرو میشود. در این صورت است که شما بدون اینکه گرسنهتان باشد تمام خوراکیهای که تعارفتان میشود را میل میکنید و شاید تا آخرین برش پیتزا را هم نوش جان کنید و گرفتار گرسنگی مربوط به جشن و سرور شوید.
گرسنگی بصری
شنیدهاید که شکم سیر میشود اما چشم گرسنه میماند؟ بدون شک دیدن یک غذای خوشمزه و با تزیین عالی و همچنین دسرهای خوش آب و رنگ باعث ایجاد این نوع گرسنگی می شود. واقعیت این است که مقابله با این نوع گرسنگی نیز بسیار دشوار است. گاهی چشمها حتی از چند عدد بیسکوییت باقیمانده در ته ظرف نیز نمیگذرند و تا شما را به تمام کردن آن تشویق نکنند دست بردار نیستند. اگر نمیخواهید تناسب اندامتان به خاطر این نوع گرسنگی به هم بخورد بهتر است اول از خودتان بپرسید آیا واقعا گرسنه هستید یا خیر! اگر واقعا گرسنه نیستید چشمها را به اصطلاح درویش کنید. اگر گرسنهتان است یک تا دو عدد بیسکوییت برداشته و تا رسیدن زمان غذای اصلی محل را ترک کنید.
گرسنگی قبل از عادت ماهانه
قبل از شروع عادت ماهانه زمانی است که خانمها میل بیحدی به خوردن به خصوص مصرف شیرینیجات پیدا میکنند. این اشتها ناشی از تغییرات هورمونی است که میل به مصرف میان وعدههای شیرین، چرب، شور و غیره را افزایش میدهد. نمیتوان این اشتها و میل شدید به خوردن را نادیده گرفت. بهتر است بدانید که مصرف شیرینیجات و مواد چرب زیاد در این دوره باعث تشدید علائم پیش از قاعدگی میشود. بنابراین بهتر است به خوردن یک پیاله ماست با میوه یا کشمش و کمی شکلات سیاه و میوههای تازه بسنده کنید.