برخی از افراد ادعا می کنند ویتامین B12، انرژی، تمرکز و حافظه ی آن ها را افزایش می دهد. یکی از پزشکان می گوید: ویتامین B12 می تواند همه ی این موارد را برای افرادی که دچار کمبود ویتامین هستند ایجاد کند. با این حال شواهد بالینی نشان نمی دهد که این ویتامین می تواند در افراد مبتلا، موارد گفته شده را به صورت بیش از حد افزایش دهد.
ویتامین B12 چیست؟
ویتامین B12 یا کوبالامین یک ماده ی غذایی است که برای سلامتی نیاز است. این یکی از ۸ ویتامین B است که به بدن کمک می کند مواد غذایی شما را به گلوکز قابل جذب تبدیل کند.
ویتامین B12 برای ۸ مورد زیر نیاز است:
تولید عناصر DNA، تولید سلول های قرمز خون، بازسازی مغز استخوان و دیواره ی دستگاه گوارش و دستگاه تنفسی، سلامت سیستم عصبی شامل نخاع، پیشگیری از کم خونی مگالوبلاستیک.
مقدار نیاز مصرف روزانه ویتامین B12 :
۶ ماهگی ۴ درصد میکروگرم، ۱ تا ۷ ماه ۵ درصد میکروگرم، ۱ تا ۳ سال ۹ درصد میکروگرم، ۴ تا ۸ سال یک و دو دهم میکروگرم، ۹ تا ۱۳ سال یک و هشت دهم میکروگرم، ۱۴ تا ۱۸ سال دو و چهار دهم میکروگرم، ۱۹ سال به بالا دو و چهار دهم میکروگرم، نوجوانان و زنان باردار دو و شش میکروگرم، نوجوانان و زنان شیرده دو و هشت دهم میکروگرم.
منبع طبیعی ویتامین B12 :
گوشت، ماهی، تخم مرغ و محصولات لبنی.
کمبود ویتامین B12 چیست؟
برخی افراد در خطر ابتلا به کمبود ویتامین B12 هستند، به خصوص کسانی که مبتلا به بیماری سلیاک، مبتلا به بیماری کرون، مبتلا به HIV، به آنتی اکسیدان ها، داروهای ضد تشنج، داروهای شیمی درمانی، گیاه خواران که گوشت و لبنیات دریافت نمی کنند، یک اختلال عملکرد ایمنی بدنی ، دارای سابقه ی بیماری روده مانند ورم معده یا بیماری کرون دارند.
علائم و نشانه های کمبود ویتامین B12 عبارتند از:
لرزش، ضعف عضلانی، اسپاسم عضلانی، خستگی، بی اختیاری، فشار خون پایین، اختلالات خلقی، جدی ترین وضعیت مرتبط با کمبود ویتامین B12 کم خونی مگالوبلاستیک است.
این یک اختلال مزمن خون است که در آن مغز استخوان بیش از حد سلول های خونی نابالغ تولید می کند در نتیجه بدن به اندازه ی کافی سلول های سالم قرمز خون برای حمل اکسیژن در سراسر بدن تولید نمی کند. با افزایش سن دستگاه گوارش شما به اندازه کافی اسید تولید نمی کند و این توانایی بدن شما را برای جذب ویتامین B12 کاهش می دهد. شواهد نشان می دهد ویتامین B12 دارای مزایای بسیاری براساس سن افراد برای آنها دارد. این می تواند کاهش خطر ابتلا به حمله ی قلبی و سکته ی مغزی، بهره مندی از حافظه خود، بهبود تعادل، حفاظت در برابر بیماری آلزایمر را داشته باشد.
تشخیص کمبود ویتامین B12:
شما باید از ویتامین B12 رژیم غذایی خود آگاه باشید. ویتامین B12 در گوشت، ماهی، تخم مرغ و محصولات لبنی وجود دارد. یک آزمایش خون ساده می تواند سطح B12 بدن شما را تعیین کند. اگر سطح این ویتامین در شما پایین باشد پزشک شما برایتان مکمل تجویز می کند. مکمل به شکل قرص در دسترس است که در زیر زبان حل می شود و در برخی موارد پزشک شما با استفاده از تزریق سطح ویتامین B12 را در شما افزایش می دهد.
دکتر سلام