دندان ها نقش بسزایی در زیبایی صورت به عهده دارند. داشتن دندان هایی سفید، یکدست و مرتب می تواند لبخندی زیبا را به شما هدیه دهد و جذابیت چهره شما را دو چندان کند. برای زیبا سازی دندان ها روش های مختلفی وجود دارد؛ برخی از این روش ها به وسیله خود فرد و برخی دیگر به وسیله دندانپزشک انجام می شوند. با دکتر سلام همراه باشید.
دندان هارا گول بزنیم
درصورتیکه دندان مقدار زیادی از نسج خود را از دست داده باشد ممکن است ساختار باقی مانده دندان نیازمند حمایت باشد. در چنین حالتی دندانپزشک راهکاری جز ترمیم دندان را به شما پیشنهاد میکند و آن استفاده از پروتز دندانی است.هرگونه عضو مصنوعی که در بدن قرار گیرد پروتز نامیده میشود و نوع خاصی از پروتز که در دهان قرار میگیرد را پروتز دندانی میگویند.
پروتزهای دندانی انواع مختلفی دارند. برخی از آنها در دهان ثابت هستند و برخی دیگر قابلیت خروج از دهان را دارند که اصطلاحا به آنها پروتز متحرک میگویند. پروتزهای ثابت که در اصطلاح عامه به آن روکش یا قاب میگویند، علاوه بر تامین استحکام برای ساختار از دست رفته دندان، زیبایی یک دندان سالم را نیز تامین میکند و حتی در صورتی که مراحل ساخت آن با دقت انجام
شود ممکن است با دندانهای طبیعی فرد قابل تفکیک نباشد.دندانهای دچار شکستگیهای مادرزادی مثل دندانهای میخی شکل یا دندانهایی که اندازههای کوچکتر یا نامتناسب با دندانهای دیگر دارند و نیز بدرنگیهای دندانها، موارد دیگری هستند که به کمک روکش قابل اصلاح میباشند.
قابی که دندانها را در بر میگیرد
روکشها از جنسهای مختلفی ساخته میشوند. مادهای که روکش یا هر گونه پروتز دندانی از آن ساخته میشود باید با خصوصیات و شرایط دهان سازگاری داشته باشد مثلا به راحتی زنگ نزند و مواد سمی برای بدن در آن به کار نرفته باشد. طلا یکی از سازگارترین مواد با بدن انسان است و انتخاب خیلی مناسبی برای ساخت روکشهای دندانی محسوب میشود.
طلا خصوصیات تطابقپذیری خیلی خوبی در هنگام ذوب و ساخت روکش دارد بنابراین یک تکنسین دندانپزشکی خواهد توانست به کمک طلا روکش بسیار دقیق و کاملی را در لابراتوار تهیه کند. علاوه بر این، لایه نازکی از طلا، استحکام خوبی همراه خواهد داشت بنابراین برای ساخت روکشی از جنس طلا برای دندانها لازم نیست مقدار زیادی از نسج دندان تراشیده شده و فضا برای
قرارگیری روکش ایجاد شود.اما امروزه با افزایش نرخ طلا در بازارهای جهانی، روکشهای طلا با هزینه بسیار سنگین ساخته میشوند و گرانقیمت هستند. از طرفی بسیاری از مردم ترجیح میدهند در عوض بهرخ کشیدن دندانهای طلایی، دندانی داشته باشند که کاملا طبیعی به چشم بیاید و از دیگر دندانهای فرد قابل تفکیک نباشد.
بنابراین استفاده از طلا در ساخت روکشهای دندانی، کمکم جای خودش را به موادی از جنس چینی و پرسلن و فلزهای ارزان قیمتتر داده است.روکشها میتوانند از جنس فلز (طلا، نیکل، کروم)، سرامیک و یا ترکیبی از فلز و سرامیک (چینی) باشند. روکشهای تمام فلز خصوصیات فیزیکی و قدرت بیشتری دارند اما از دیدگاه زیبایی روکشهای چینی مناسبترند. اگر روکشها مناسب و بر اساس اصول علمی ساخته شوند، میتوانند عمری طولانی را برای خود و دندان روکش شده تضمین کنند.
بریج، پلی به سمت با دندان شدن
اگر دندان یا دندانهایی از دهان ما کشیده شود و دوست داشتهباشیم که آنها را به نوعی جایگزین کنیم، بریج یکی از راه حلهای جایگزینی دندانهای از دست رفته است. برای قرار دادن بریج باید دندانهای دو طرف منطقه بیدندان، به همان شکلی که برای قرار دادن روکش ذکر شد، تراش بخورند (حتی اگر این دندانها سالم باشند) و سپس چند روکش به هم پیوسته به شکل یک پل از یک سمت ناحیه بیدندان تا سمت دیگر دندانها را به هم وصل کنند و ناحیه بیدندان هم به کمک روکشهای میانی پر شودد.
بعد از دریافت روکش
– اگر به تازگی روکشی دریافت کردید و احساس کردید برای دندان شما بلند است، حتما به دندانپزشک مراجعه کنید تا آن را اصلاح کند در غیر این صورت به مفصل فکی شما فشار وارد خواهد شد.
– روکشهایی که از دو لایه فلز و چینی ساخته شده باشند (لایه زیرین از فلز و پوشش رویی از چینی) ممکن است در کنار لثه حلقه سیاه رنگی ایجاد کنند که به علت لایه فلزی زیر روکش است و این امری طبیعی است. – – روکش دندان نه تنها به عنوان محافظی برای دندان از پوسیدگی و یا بیماریهای لثه عمل نمیکند، بلکه یک دندان روکش شده نیاز به بهداشت و مراقبت منظم و خاص دارد. اگر احساس کردید روکش دندان شما لق شده است، ممکن است نیاز به معاینه دندانپزشک و درمان داشته باشد. در این صورت حتما برای اصلاح وضعیت روکش خود به دندانپزشک مراجعه کنید تا از تخریب دندان زیر روکش خود پیشگیری کنید.
انتخابی نه برای همیشه
استفاده از پروتز ثابت (روکش یا بریج) انتخاب اول برای جایگزینی دندانهای پوسیده و از دسترفته در تمامی بیماران نیست. دندانپزشک گاه مجبور است بسته به شرایط دهان و دندان بیمار، برای جایگزینی دندانها از پروتز متحرک یا ایمپلنت استفاده کند. از پروتز ثابت تنها در مواردی میتوان استفاده کرد که قسمتی از تاج دندان یا تمام آن از بین رفته باشد، اما ریشه دندان سالم باشد و پزشک تشخیص دهد که ریشه دندان تحمل روکش را دارد.
منبع: اینتیتر