از جمله مهم ترین نکاتی که موجب شکست و عدم موفقیت افراد در انجام امور می شود حواس پرتی و عدم تمرکز است. عده ی زیادی از افراد وجود دارند که از حواس پرتی رنج می برند و قادر به تمرکز کردن نیستند. روش های زیادی برای تقویت حواس و تمرکز کردن وجود دارد. در ادامه با دکتر سلام همراه باشید.
حداقل یکی از تفاوتهای این دو گونه تصمیم این است که تصمیمات وقایع اتفاقافتاده معمولا واکنشی و تصمیمات وقایع اتفاقنیفتاده معمولا فعالانه (Proactive) و پیشنگر است. حادثه ساختمان پلاسکو چه قبلش، چه حینش و چه بعدش پر است از تصمیمات کوچک و بزرگ واکنشی و فعالانه که برای برخی از آنها تنها چند ثانیه فرصت است تا تصمیمگیری و برای برخی دیگر چند ماه و چند سال. مطالعاتی که در مجله معتبر ساینتیفیکامریکن (Scientific American) در سال ٢٠١٣ چاپ شده، مؤید ارتباط مؤثر تمرینات تمرکز حواس با میزان دقت و سلامت انسان و در نتیجه تصمیمگیری بهتر و مؤثرتر در مواقع گوناگون است. حال چه میتوان کرد تا تمرکز حواسمان بیشتر شود تا تصمیمات را بهتر، کاراتر و در زمان مناسب (هرچهسریعتر) بگیریم؟ چه این تصمیمات واکنشی باشند و چه فعالانه و پیشنگر؟ چند روز قبل (ژانویه ٢٠١۶) آقای «راسموس هوگارد» و همکارانشان در مجله معتبر هارواردبیزینس، تکنیکی را پیشنهاد کردند که مرور آن به همراه چند مثال، خالی از لطف نیست.
١- روزی ١٠ دقیقه اجرای برنامه تمرین تمرکز حواس که ترجیحا صبح باشد.
برنامههای مختلفی برای تمرین تمرکز حواس پیشنهاد شده که از این سو و آن سو میشود آموخت. اما ممکن است فقط یک جا بنشینیم و چشمانمان را ببندیم و سعی کنیم به هیچچیز فکر نکنیم. تنها نفسهایمان را بشماریم، از یک تا ١٠ و بعد برعکس از ١٠ به ١. هر وقت هم حواسمان پرت شد، دوباره از ابتدا شروع کنیم.
٢- اولین کاری که صبحمان را با آن شروع میکنیم، چککردن ایمیل نباشد.
بهطور کلی میگویند ما آدمها در ابتدای صبح بیشترین تمرکز، خلاقیت و نوآوری را داریم. سعی کنیم به جای آنکه خلاقیت و نوآوری صبحگاهیمان را با تصمیمگیریهای واکنشی بگذرانیم، مقداری پیشنگری و دوراندیشی آزادانه داشته باشیم.
٣- همه اطلاعرسانهای
(Notification) موبایلمان را خاموش کنیم. اینکه به صورت پیوسته تلگرام، اینستاگرام و مابقی شبکههای اجتماعیمان فعال بوده و لحظهای ما را تنها نگذارند، باعث میشود مغزمان همیشه شلوغ و تحت فشار باشد. اینکه هر چند ساعت یا روزی دو یا سه بار خودمان به سراغشان برویم و چک کنیم بهتر از آن است که آنها ما را بهصورت اتوماتیک دائما در جریان پستهای جدید بگذارند.
۴- همزمان چند کار را انجام ندهیم.
سعی کنیم تا جایی که امکان دارد هر کاری را تمام کرده (یا بخشی که برای آن زمان در نظر گرفته بودیم، تمام شود) و سپس به سراغ کار بعدی برویم.
۵- هر دو هفته به صورت منظم انجام چهار مورد قبل را چک کنیم، آیا تفاوتی ایجاد شده است یا خیر؟
افزایش تمرکز حواس، تصمیمگیری کاراتر و بهموقعتر، مشکلات ما را حل نخواهد کرد، اما به صورت ریشهای تلاشی برای بهبود لحظه به لحظه زندگیمان است. شاید بهتر است بعضی اوقات مکث کنیم، فکر کنیم و دوباره آغاز کنیم!
منبع: روزنامه شرق