یکی از موهبت های خدادادی، خوابیدن است. آن هم خوابی آرام ، که تمام خستگی روز را از تنتان خارج کند. کسانی که دچار اختلالات خواب می شوند، به دنبال راه هایی برای بهتر خوابیدن هستند. روانشناسان، توصیه هایی برای ما دارند، از جمله اینکه اتاق خواب خود را تاریک و بدون سر و صدا، نگه دارید.

 خواب یک قسمت مهم از چرخه ۲۴ ساعت شبانه روز است و زمانی می‌تواند به رفع خستگی بدن کمک کند که منظم و دارای برخی شرایط مانند محدود کردن چرت‌های نیمروزی و نوشیدنی‌های کافئین دار باشد.

اگر احساس فرسودگی و خستگی می‌کنید راه حل ساده آن یک خواب خوب است؛ هر چند نمی‌توان تمام عواملی را که در خواب اختلال ایجاد می‌کند کنترل کرد اما می‌تواند عاداتی را دنبال کرد که خواب بهتر به همراه دارد.

بر این اساس محققان مایوکلینیک در گزارشی دستورالعمل‌های بهداشتی برای برخورداری از یک خواب خوب ارائه کرده‌اند که به شرح زیر است:

1- یک برنامه زمانی برای خواب داشته باشید

هر روز حتی در روزهای آخر هفته، تعطیلات و روزهای که سرکارنمی روید در یک زمان مشخص برای خواب به رختخواب بروید.

اگر در عرض ۱۵ دقیقه به خواب نرفتید، بلند شده و خود را مشغول انجام کاری کنید و زمانی که خسته شدید دوباره به رختخواب بازگردید.

هیچ­گاه خود را وادار به خوابیدن نکنید.

2- با شکم پر یا خالی به رختخواب نروید

گرسنه یا با شکم پر به رختخواب نروید، چرا که هر دو وضعیت در خواب اختلال ایجاد می‌کند.

مراقب نوشیدن کافئین و استعمال سیگار نیز باشید. اثرات تحریک آمیز نیکوتین و کافئین چند ساعت در بدن می‌ماند و در کیفیت خواب اختلال ایجاد می‌کند.

همچنین مقدار نوشیدنی‌های خود را قبل از خواب محدود کنید تا مجبور نشوید نیمه شب برای رفتن به دستشویی، بیدار شوید.

3- برای قبل از خواب خود یک برنامه تکراری داشته باشید

هر شب قبل از خواب یک سری کارهای تکراری انجام دهید تا بدن شما دریابد که وقت خواب فرا رسیده است. (دانستنی‌های خواب)

این کار‌ها می‌تواند شامل گرفتن یک دوش آب گرم، خواندن کتاب، گوش دادن به موسیقی آرام بخش و ترجیحا در نور کم باشد.

حرکات آرامش بخش نیز می‌توانند با کاهش مرحله گذر از بیداری به خواب، موجب خواب بهتر شود.

توجه داشته باشد که قبل از خواب تلویزیون تماشا نکنید، زیرا تحقیقات نشان داده است که تماشای تلویزیون در خواب اختلال ایجاد می‌کند. همچنین استفاده از تبلت و تلفن همراه سبب اختلال در خواب می‌شود.

4- اتاق راحتی برای خواب فراهم کنید

یک اتاق مناسب برای خواب خود فراهم کنید که غالبا سرد، تاریک و آرام باشد. برای این منظور از پرده‌هایی که اتاق را تاریک می‌کند استفاده کنید. ملحفه و بالش نیز می‌توانند در ایجاد یک خواب خوب نقش داشته باشد.

5- چرت‌های نیمروزی خود را محدود کنید

چرت زدن‌های طولانی نیمروزی می‌تواند در خواب شب اختلال ایجاد کند به ویژه اگر انسان به بی‌خوابی مبتلا و کیفیت خواب شبانه ضعیفی داشته باشد. اگر می‌خواهید در طول روز چرت بزنید، مدت چرت زدن خود را به حدود ۱۰ تا ۳۰ دقیقه محدود کنید و بیشتر این خواب را به اواسط ظهر موکول کنید.

6- فعالیت ورزشی را در کارهای روزانه خود بگنجانید

انجام فعالیت‌های منظم ورزشی می‌تواند باعث بهبود خواب شود و به انسان کمک کند که سریع‌تر به خواب رود و از خواب عمیق لذت ببرد. زمان ورزش نیز بسیار مهم است اگر نزدیک به زمان خواب ورزش کنید ممکن است بیش از حد انرژی پیدا کنید و نتوانید بخوابید بنابراین بهتر است زود‌تر از زمان خواب ورش کنید.

7- اضطراب و تنش خود را مدیریت کنید

زمانی که کارهای زیادی برای انجام دادن و مجبورید به آن‌ها فکر کنید خواب شما دچار مشکل می‌شود. برای رسیدن به آرامش روش‌هایی را برای مدیریت تنش و اضطراب خود انتخاب کنید. برای این منظور کارهای خود را سازماندهی، اولویت بندی کرده و برخی از آن‌ها را به دیگران واگذار کنید. همچنین می‌توانید مسائلی که ذهن شما را مشغول کرده بر روی کاغذ بنویسید و آن‌ها را برای فردا بگذارید.

انتخاب