آنمی نام دیگر کم خونی است که یک اختلال خونی بسیار شایع می باشد. کم خونی بدین معنی نیست که حجم خون انسان کم می شود، بلکه به این معنی است که مقدار گلوبول قرمز خون یا مقدار هموگلوبین خون، کم می شود. کار هموگلوبین، این است که اکسیژن را به گلبول های قرمز می چسباند و سپس این اکسیژن را توسط مویرگ ها به بافت های بدن می رساند.
انواع کم خونی عبارتند از:
ازدست رفتن حجم زیادی از خون (خونریزیهای حاد یا مزمن)، ازبینرفتن سلولهای خونی (همولیز) و کمبود تولید سلولهای خونی.
همچنین عوامل زیر میتواند موجب کم خونی بشود:
از دست دادن خون: خون ریزی متوالی در زمانهای قاعدگی یا به دلیل زخم معده و یا سرطان میتواند باعث فقر و کمخونی آهن در بدن شود.
کمبود آهن در رژیمهای غذایی: اگر مواد غذایی که روزانه مصرف میشود دارای مقدار کمی آهن باشد یا در رژیم غذایی گوشت را حذف کنیم و یا در کودکان شیرخوار که فقط از شیر مادر استفاده میکنند کمبود آهن به وجود میآید. خانمهای باردار مخصوصاً کسانی که در حال شیردهی هستند به دلیل سیستم عملکردی بدن چند برابر بیشتر از آقایان به آهن نیاز دارند و رژیم غذایی آنها باید غنی از آهن باشد. مهمترین علامت کمخونی احساس خستگی زودرس و فرسودگی است.
علائم دیگر شامل این موارد است:
- ضعف
- رنگ پریدگی پوست
- ضربان نامنظم یا تند قلب
- کوتاهی نفس
- درد قفسه سینه
- احساس سبکی در سر و یا سرگیجه خفیف
- مشکلات شناختی
- بیحسی، کرختی یا سردی انتهای اندامها
- سردرد
ممکن است در ابتدا کمخونی آنقدر خفیف باشد که متوجه علائم آن نشوید. اما شدت علائم با پیشرفت کمخونی افزایش مییابند. بی خوابی درشب هم علائم کمخونی میباشد. بسیاری از مردم به کمخونی تشخیص داده نشده مبتلا هستند و نشانههای بیماری مبهم است. اغلب افراد مبتلا به کمخونی از احساس سستی و یا خستگی همیشگی و یا هنگام فعالیت، احساس کسالت عمومی و گهگاهی ناتوانی تمرکز شکایت دارند.
افراد مبتلا به شکلهای شدیدتر کمخونی بیشتر تنگی نفس خود را در هنگام فعالیت بدنی اعلام میکنند. شکل خیلی شدید کمخونی بدن را وامیدارد عارضه موجود را با افزایش برون ده قلب جبران کند که این خود موجب تپش قلب و تعریق میگردد و در پایان منجر به نارسایی قلبی میشود. رنگ پریدگی چهره، کمرنگ شدن بستر ناخن در کمخونی متوسط تا شدید نشانه خوبی برای تشخیص است ولی همیشه به گونه روشن نیست.
بیشتر بخوانید: غذاهای خون ساز را بهتر بشناسید
سایر علائم سودمند عبارتند از:
التهاب مخاط دهان(koilonychia) و ناخن قاشقی شکل(koilonychia). پایکا (میل به خوردن مواد غیرخوراکی): مانند خوردن خاک، کاغذ، موم، سبزه، و مو که میشود نشانه کمبود آهن باشد، با این وجود این حالت در کسانی که کمخونی نداشته باشند نیز دیده میشود. کمخونی مزمن در کودکان سبب اختلالات رفتاری میشود که نتیجه تکامل نامناسب سیستم عصبی در دوران نوزادی است و در کودکان سنین مدرسه موجب افت تحصیلی میشود.
کمخونی قابلیت فعالیتهای بدنی را محدود میکند. دلیل آن تحمیل شرایط بیهوازی (متابولیسم تخمیری) به ماهیچهها میباشد. کمخونی میتواند پیامدهای گوناگونی داشته باشد همانند هیپوکسی (کم اکسیژنی)، ناخن رنگ پریده یا ناخن سخت شده، رنگ پریدگی، ضعف ایمنی و نبود تحمل سرما و در کودکان احتمال بروز اختلالات رفتاری. کم اکسیژنی برآمده از کمخونی میتواند وضعیت بیماری مزمن قلبی- عروقی را بدتر کند.
درمانهای متفاوتی برای کمخونی هست که بر پایه شدت بیماری و عامل ایجاد کننده آن قرار دارد. کمبود آهن بخاطر تهیدستی غذایی در بالغین فاقد عادت ماهانه (زنان یائسه و مردان)، گاهی دیده میشود. درتشخیص کمبود آهن، لازم است یک جستجو برای علل احتمالی از دست رفتن آهن صورت گیرد همانند خونریزی دستگاه گوارش از زخمهای گوارشی و یا از سرطان کولون. کمبود آهن خفیف تا میانه با تجویز آهن بشکل فروس سولفات و یا فروس گلوکونات درمان میشود. مصرف ویتامین ث مایه افزایش جذب آهن میشود.
پزشکان عموماً میکوشند حتی المقدور خون برای بیمار تجویز نکنند، زیرا عوارض انتقال خون در بیماران زیاد است. اصل فیزیولوژیک کاهش دریافت اکسیژن بواسطه کمخونی و عوارض جانبی آن، بااین یافته که تزریق خون لزوماً سبب تخفیف عوارض جانبی نمیشود، در تعادل قرار دارد. در خونریزی حاد و شدید، تزریق خون بیشتر زندگی بخش است. بررسیهای بالینی که راهکار افزایش تزریق خون را با راهکار محافظه کارانه تزریق خون در بیمار با کمخونی شدید مقایسه کردهاند نتوانستند دلیلی پیدا کنند که افزایش تزریق خون را توجیه کند. بعلاوه برخی بررسیهای گذشته نگر افزایش عوارض پهلویی بهدنبال تزریق گسترده خون را نشان دادند.
منبع: انتخاب