در هر ماده ای سخت ترین حالت،حالت جامد میباشد و مولکول هایی که در ماده جامد وجود دارند پیوستگی بیشتری نسبت به گاز و مایع دارند.ماده جامد ثابت میباشد و از 2 خاصیت کشسانی و ارتجاعی کمی برخوردار است.محقق ها در دانشگاه ام آی تی توانسته اند ماده ای بسازند که از لحاظ فیزیکی وجودش غیر ممکن میباشد و در حالی که جامد است از خواص ابر شاره ای بهره می برد.
به گزارش ایسنا به نقل از دیلیمیل، این ماده دارای یک ساختار سفت و سخت مانند جامدات است ولی در عین حال میتواند مانند یک ابر شاره(superfluid) بدون گرانروی جریان داشته باشد. ویژگی دیگر این ماده این است که اگر در داخل یک فنجان به هم زده شود تا ابد در آن فنجان خواهد چرخید. ابرشاره حالتی از مایع است که گرانروی آن به صفر تبدیل میشود و مایع بدون اصطکاک میتواند جریان یابد.
تا پیش از این نمونهای از این مواد تولید نشده بود و دانشمندان فقط وجود آنها را به صورت تئوری مطرح کرده بودند.
این کشف میتواند به پیشرفت در آهنرباهای ابررسانا و سامانههای بهینه حملونقل کمک فراوانی نماید.
ولفگانگ کترل محقق ارشد این تحقیق گفت: این ماده دو خاصیت متضاد جامد و ابرشاره را با هم ترکیب کرده است.
وی افزود: پیش از این نظریهای در رابطه با تبدیل هلیم جامد به ابرشاره به اثبات رسیده بود و این پدیده در حالتی رخ میدهد که اتمهای هلیم در کریستالهای این عنصر شروع به گردش کنند که این نظریه به صورت عملی پیادهسازی نشده است.
ساخت این ماده با استفاده از ترکیب روشهای سرمایش لیزری و تبخیری انجام شده است که در آن اتمهای سدیم در درجههای نانوکلوینی سرمادهی میشوند.
نتایج تحقیقات محققان دانشگاه ام.آی.تی در ژورنال علمی Nature منتشر شده است.
منبع : ایسنا