متاسفانه بسیاری از ما که گوش­های سالمی داریم، و نسبت به سلامت آن نا آگاهیم و با استفاده مکرر از لوازم صوتی و گوش دادن موسیقی با صدای بلند، ناخواسته باعث ایجاد مشکل و دردسر برای گوش­هایمان می­ شویم.

آمار نشان می دهد که شروع سن کم شنوایی، معمولا در خانم ها بیشتر از آقایان است، خانم ها با حدود ۸ درصد و آقایان با حدود ۵ درصد بیشتر دچار کم شنوایی می شوند البته بد نیست بدانیم که این نرخ با بالارفتن سن در آقایان، اندکی بیشتر می شود و پیرمردان کم شنوا بیشتر از پیرزنان کم شنوا هستند.

◊ کم شنوایی، بیماری خاموش

معمولا آسیب کم شنوایی پس از ۱۸ سال خودش را نشان می دهد، به طوری که از هر ۴ نفر انسان مبتلا به کم شنوایی، ۳ نفر آن ها از هجده سالگی به بعد، دچار این اختلال می شوند. اما نوزادان و کودکانی هم هستند که با این اختلال متولد می شوند.

آمار نشان می دهد که هرچه کودکان به سن مدرسه نزدیکتر می شوند این اختلال هم در بین آن ها بیشتر مشاهده می شود. این کم شنوایی بیشتر در اثر اختلالات عصبی است که به مرور زمان در بین افراد تشدید می شود. کم شنوایی اختلالی نیست که آشکارا باشد و اتفاقا تشخیص آن در سنین پایین دشوارتر است. اما باید توجه کرد که بی توجهی به آن باعث بروز صدماتی در آینده کودک خواهد شد. به طوری که شاید کودک نتواند به درستی فرآیند برقراری ارتباط با هم سن و سالانش را فرا بگیرد و اعتماد به نفسش به مرور زمان پایین بیاید.

◊ تغذیه سالم برای رفع کم شنوایی پیشتاز است

همانطور که اشاره کردیم، شنوایی یکی از مهم ترین عملکردهای بیولوژیک انسان است، که از دست دادن آن منجر به کاهش اعتماد به نفس در افراد در برقراری ارتباط خواهد شد، پس برای حفاظت از آن باید توجه ویژه ای داشته باشیم، این اختلال که در بین سالمندان هم بیشتر دیده می شود با داشتن رژیم های غذایی و قرار نگرفتن در معرض سر و صداهای مختلف می تواند به راحتی کنترل شود.

– اگر ورزشکار هستید و در رشته هایی مانند تیراندازی فعالیت می کنید و یا به صورت حرفه ای در عرصه موسیقی حضور دارید، گوشتان بیشتر در معرض آسیبی به نام  (ان آی اچ ال) است. در این حالت سلول های حلزون گوش که وظیفه انتقال اصوات به مغز را دارند آسیب می بینند. در این حالت و به طور کلی برای محافظت از گوش بهتر است از گوش گیرهای مخصوص استفاده کنید تا حلزون گوش کمتر دچار آسیب شود.

– استفاده از ویتامین A و ویتامین C هم می تواند احتمال بروز کم شنوایی برای افرادی که در معرض آسیب ان آی اچ ال هستند را کم کند. همچنین بر اساس نتایج بدست آمده برخی مواد غذایی مانند ویتامین ها هم می توانند از برزو آسیب های احتمالی روی سیستم شنوایی بکاهند.

– ویتامین E، و استفاده از ترکیباتی که شامل آنتی اکسیدان هستند هم می تواند سرعت ابتلای به این بیماری را کم کند.

– استفاده از منابع غذایی مانند نخود فرنگی، قارچ، بادام زمینی، جگر و بوقلمون هم می تواند نقش پیشگیری کننده ای برای کم شنوایی داشته باشد.


تهیه و تنظیم: ساناز مطلبی خامنه کارشناس تغذیه و رژیم درمانی


منبع: دکتر سلام

لینک مرتبط: مشکلات روحی مبتلایان به اختلالات شنوایی