مشکلات گوارشی این روز ها باعث آزار و اذیت بسیاری از افراد شده است ، از شایع ترین این مشکلات می توان به ترش کردن و یا مشکلی به نام زخم معده اشاره کرد. از اصلی ترین دلایل بروز چنین مشکلاتی ، مواد غذایی است که در طول روز از آنها استفاده می کنیم.
به طور معمول غذاهای پخته شده عامل مشکلات گوارشی هستند، زیرا گرما آنزیم های طبیعی موجود در خوراکی های خام را که به هضم غذا کمک می کنند از بین می برد و باعث کاهش ۱۳ درصدی آنزیم ها طی یک دهه می شود که این امر خود نیز موجب کهولت و پیری انسان می شود. کسانی که از سندروم روده تحریک پذیر، سوزش سر دل، رفلاکس معده یا زخم معده رنج می برند نسبت به غذاها و نوشیدنی های گوناگون واکنش های مختلف نشان می دهند. به عقیده متخصصان ۱۰ ماده غذایی وجود دارد که معده نسبت به آنها حساسیت نشان می دهد و می توانند ناراحتی های نامبرده را وخیم تر کنند.
نعناع
درحالی که قرص نعناع فواید بسیاری دارد و به حل مشکلات گوارشی کمک می کند، می تواند تاثیر معکوس نیز داشته باشد و علایم سوزش سر دل را تشدید کند. نعناع با شل کردن دریچه مری به معده، ماهیچه ای که در انتهای مری واقع شده، احتمال بازگشت اسید معده (رفلاکس معده) را افزایش می دهد و باعث می شود اسید معده از مری بالا برود. یادتان باشد هرچیزی که نعناع داشته باشد مثل چای نعناع، آدامس نعناع و قرص نعناع همین ویژگی را دارد.
سودا و آبمیوه صنعتی
در هر ۳۰ گرم از این دو نوشیدنی به طور متوسط سه چهارم قاشق چای خوری شکر است. حتما بارها شنیده اید که افراد دچار عدم تحمل لاکتوز باشند، اما عدم تحمل فراکتوز هم یکی دیگر از علل اساسی سندروم روده تحریک پذیر است. به طور کلی ۳۰درصد از بزرگسالان دچار سوءجذب فراکتوز هستند. یعنی بدن آنها کمتر از ۲۵ گرم فراکتوز (تقریبا شش قاشق) در هر نوبت جذب می کند. هرچه را که بدن قادر به جذب آن نیست مثل اسفنجی عمل می کند که آب را جذب روده های شما می کند و در همین حال موجب بروز عفونت در معده می شود.
قهوه
اسید های موجود در قهوه می توانند موجب آسیب رساندن به جداره معده و در نتیجه تولید هیدروکلریک اسید اضافی شوند که منجر به سوءهاضمه و رفلاکس معده می شود، ریال به ویژه در کسانی که مبتلا به زخم معده یا مستعد سوزش سر معده هستند. شما می توانید روزی یک فنجان چای شیرین بیان را جایگزین قهوه کنید. شیرین بیان برای درمان زخم معده و آرام کردن معده نیز استفاده می شود.
کلم بروکلی
کلم بروکلی جزو سبزیجاتی است که تولید گاز می کند و کسانی را که سندروم روده تحریک پذیر دارند، دچار مشکل می کند. بروکلی در دسته بندی فیبرهای محلول جای می گیرد و فیبری است که تا رسیدن به روده بزرگ، جایی که گوارش تولید گاز می کند، تجزیه نمی شود. علاوه بر این، بروکلی حاوی مقدار اندکی رافینوز یا قند حبوبات است که تولید گاز می کند و در لوبیا هم یافت می شود.
گوجه فرنگی
گوجه فرنگی می تواند مری را تحریک کند و می تواند نشانه های بیماری رفلاکس اسید یا سوزش سرمعده را همراه داشته باشد و حتی باعث تشدید سوزش سر معده شود. این میوه آبدار و خوش رنگ به شدت اسیدی است و ترشح اسیدهای گوارشی اضافی در معده را برمی انگیزد. در نتیجه این اسیدها می توانند به مری راه پیدا کنند، حساسیت آن را تشدید کنند یا به دیواره مری آسیب برسانند. خوراکی هایی که با گوجه فرنگی پخته می شوند مثل سس گوجه فرنگی، سس پیتزا و سس سالسا همه از این قبیل هستند.
محصولات لبنی
انسان تنها گونه ای از موجودات است که می تواند بعد از شیر مادر باز هم شیر بخورد و بسیاری از افراد با قدم گذاشتن به دوران بزرگسالی دیگر توانایی هضم لاکتوز، قند موجود در شیر را ندارند. عدم تحمل لاکتوز به کمبود آنزیم لاکتاز در بدن برمی گردد که توسط سلول های جداره روده کوچک تولید می شود. بنابراین هر لاکتوزی که هضم نمی کنید، تبدیل به طعمه ای برای باکتری روده شده و موجب تولید گاز توسط باکتری می شود. شیر، بستنی، پنیر و محصولات لبنی ای که برچسب «بدون لاکتوز» خورده اند مشکل شما را حل می کنند. همین طور می توانید شیر حاوی لاکتاز مصرف کنید و پنیر های سفت زیرا به طور طبیعی نسبت به پنیرهای نرم لاکتوز کمتری دارند.
غذای چرب
غذاهای بسیار چرب مثل غذاهای سرخ شده علایم رفلاکس اسید و سندروم روده تحریک پذیر را افزایش می دهند. به این علت که غذاهای چرب دیرتر در بدن تجزیه می شوند. بنابراین، مدت زمان بیشتری در معده می مانند. در نتیجه بدن به طور خودکار اسید معده بیشتری را برای کمک به گوارش ترشح می کند. به خاطر داشته باشید که به طور کلی پرخوری نیز می تواند عمل هضم غذا را به تاخیر بیندازد و باعث شود که معده، اسید بیشتری ترشح کند.
شکلات
شکلات، خوراکی دوست داشتنی ای است که خوردنش شب و روز نمی شناسد و ثابت شده برای سلامت قلب و عروق مفید است و خطر سکته را کاهش می دهد. اما در عین حال موجب سوءهاضمه و سوزش سر دل می شود. شکلات حاوی تئوبرومین، ترکیبی است که به طور طبیعی در بسیاری از گیاهان مثل کاکائو، چای و قهوه یافت می شود. این ترکیب قادر است ماهیچه انتهای مری را شل کند و باعث تراوش اسید معده به مری شود. شکلات همچنین حاوی کافئین است، عامل دیگری که باعث می شود معده اسید اضافه تولید کند.