تعطیلات نوروزی بهترین فرصت برای بدست آوردن اضافه وزن و ابتلا به بیماری هاست! با نزدیک شدن به تعطیلات نوروز و آغاز دوباره دید و بازدید ها و همچنین شروع شدن دوباره دوره ها و مهمانی ها لازم تا برای حفظ سلامت و جلوگیری از بروز اضافه وزن و همچنین ابتلا به بیماری ها نکات مهم تغذیه ای را رعایت کرد. با دکتر سلام همراه باشید.
تغذیه ناسالم برخلاف تصور بسیاری افراد در نوروز فقط به مصرف تنقلات متنوع شیرین و شور معطوف نمیشود، بلکه وعدههای اصلی غذایی از چارچوب معمول خود چه از نظر نوع و حجم غذا و چه زمانبندی مناسب برای صرف هر وعده غذای اصلی، خارج میشوند.
دکتر سیدمرتضی صفوی، متخصص تغذیه و مدیرعامل شهرک سلامت اصفهان توصیه میکند، در ایام نوروز، حتیالمقدور از غذاهای سبک میل شود. اگر در این ایام به دلیل دید و بازدید، فرصت پختن غذا نیست، از غذاهای حاضری و کمچرب همراه با انواع سالاد استفاده شود.
دکتر کورش جعفریان، متخصص تغذیه در گفتوگو با جامجم میافزاید: افراد تا حد امکان، سوسیس و کالباس بخصوص در سفر مصرف نکنند، چراکه با خطر بروز مشکلات کلیوی و فشار خون همراه بوده و ممکن است ذائقه فرد را بعد از بازگشت از سفر تغییر دهد.
سالادهای متنوع به جای وعده شام
طی تعطیلات نوروز برای هر هفته، سبزیجات شسته شده را به طور مناسب در یخچال نگهداری و هر شب برای خود و خانواده، سالاد خوشمزه درست کنید.
دکتر صفوی با بیان این مطالب و تاکید بر این که کاهو، کرفس، هویج، انواع کلم، انواع فلفل دلمهای، خیار، گوجه فرنگی، گل کلم و کلم بروکلی از دوستان همیشگی سلامت هستند، میگوید: سعی کنید، سس سالاد را با روغن زیتون، ماست، سبزیهای خشک معطر و ادویهای که دوست دارید درست کنید. گاهی نیز با توجه به سلیقه و ذائقه اعضای خانواده، تن ماهی یا انواع حبوبات پخته، کشمش شسته شده و پنیر رنده شده را به این سالاد اضافه کنید. با این انتخاب، غذای سالم و کاملی خوردهاید و همه سلولهایتان را راضی کردهاید.
کمتر فستفود بخورید
در ایام تعطیل شاید وقتی در خانه هستید حوصله آشپزی نداشته باشید یا حتی ترجیح بدهید برای ایجاد تنوع در صرف شام با اعضای خانواده به رستوران بروید. در چنین شرایطی، متخصصان تغذیه توصیه میکنند انتخابتان، فستفود و بویژه سوسیس و کالباس نباشد.
دانشیار گروه تغذیه بالینی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در این باره توصیه میکند: ایام نوروز اگر خانهاید از غذاهای آبدار مثل سوپ، آش، میوه آبدار، سبزی آبدار مثل خیار و گوجهفرنگی و کاهو استفاده کنید و سراغ سوسیس و کالباس و سس پرچرب و فستفود یا غذاهای خیابانی نروید.
توجه به سلامت غذا در سفر
اگر قرار است در مسافرت و بویژه تا رسیدن به مقصد غذای خانگی با خود ببرید، توجه داشته باشید برای حفظ ایمنی غذا و پیشگیری از انواع مسمومیت، غذای مصرفی کاملا پخته شود.
به گفته دکتر صفوی، ممکن است با توجه به مدت تعطیلات و تعجیل در ساعت حرکت در تهیه غذا کوتاهی شود، به گونهای که غذا بویژه گوشت به طور کامل پخته نشود و همین به آلودگی و فساد آن بینجامد. پس باید از این نظر مراقب سلامت خود باشید.
جعفریان با تاکید بر این که استفاده از مواد غذایی سرد مانند سبزی شسته و ضدعفونی شده، خیار و گوجهفرنگی، همچنین نان و ماست به جای غذاهای بین راهی میتواند سلامت افراد را تضمین کند، میگوید: مسافران نوروزی باید غذای مورد نیاز خود را در طول مسیر همراه ببرند، چون نمیتوان به کیفیت غذای رستورانهای بینراهی اعتماد کرد و به علت حجم زیاد مشتری ممکن است بهداشت اولیه غذاها رعایت نشود.
بیتوجهی به بهداشت مواد غذایی معطوف به غذا خوردن در رستورانهای بین راهی نمیشود، بلکه بیدقتی در نگهداری از مواد غذایی داخل ماشین هنگام سفر نیز منجر به بروز مسمومیت و مشکلات گوارشی میشود. افرادی که تمایل دارند غذاهای گرم مانند کباب میل کنند، بهتر است در جایی که میخواهند استراحت کنند، غذای خود را تهیه کنند.
همراه داشتن آب سالم طی سفر
در طول سفر، برای جلوگیری از کمآبی و یبوست مقادیر مناسبی آب، بویژه از آبهای بستهبندی که سلامت آن مورد اطمینان است، بنوشید.
دکتر جعفریان میافزاید: در صورتی که به آب آشامیدنی سالم دسترسی ندارید، آب را حداقل به مدت یک دقیقه بجوشانید و پس از سرد شدن بنوشید. همچنین بهتر است بهجای مصرف نوشابه، از دوغ و نوشیدنیهای کمکالری استفاده کنید. برای برطرف شدن نیاز مایعات بدن، آب بهترین نوشیدنی است، پس تا حد امکان از مصرف ساندیس و نوشابه پرهیز کنید.
صفوی تاکید میکند: در حین سفر و همچنین در محل اقامت خود، از حیث تامین سلامت و ایمنی مواد غذایی و نیز پیشگیری از کمآبی و دسترسی به آب سالم، مراقب گروههای آسیبپذیر مثل سالمندان و کودکان و خانمهای باردار و شیرده باشید. مشکلات گوارشی در حین سفر یا طی دید و بازدیدهای نوروزی برای مبتلایان مشکلات گوارشی بیشتر اتفاق میافتد و این گروه از افراد باید بیشتر مراقب باشند.
در تعطیلات نوروز، تحرک و فعالیت جسمی به طور محسوس کاهش مییابد و بیشتر وقت افراد، به دید و بازدید و شرکت در مهمانی یا مسافرت سپری میشود. کمبود تحرک، بخصوص اگر با پرخوری یا بدخوری همراه باشد، میتواند اختلالات زیادی ایجاد کند. این اختلالات برای سالمندان، افراد با چربی و فشار خون بالا، افراد دارای اضافه وزن و کسانی که مبتلا به عوارض قلبی ـ عروقی هستند، زیانآورتر و خطرناکتر است
منبع: جام جم