مواد غذایی پروتئینی یکی از اصلی ترین و پایه ای ترین مواد برای یک رژیم غذایی سالم هستند ، حال این رژیم گیاهخواری باشد و یا خیر. در این مطلب قصد داریم به ده سوال متداول در رابطه با خانواده ی پروتئین ها که ذهن بسیاری را مشغول کرده است پاسخ دهیم.
مردان بیشتر از زنان به مصرف پروتئین در رژیم روزانه شان نیازمندند. البته این مقدار پروتئین به جنسیت، وزن، سن و حجم فعالیت های فیزیکی روزانه هم بستگی دارد. مقدار پروتئین روزانه مورد نیاز برای آقایان بالغ ۵۶ گرم، خانم ها ۴۶ گرم، جوانان ۵۲ گرم و نوزادان ۱۰ گرم است…
اگر شما بتوانید پروتئین مورد نیاز بدنتان را به صورت ترکیبی تامین کنید، بیشترین سود را به بدنتان رسانده اید؛ مثلا برای دریافت ۵۰ گرم پروتئین ترکیبی می توانید روزی ۲۱ گرم مرغ، ۲ عدد تخم مرغ، ۲ قاشق غذاخوری کره بادام زمینی و ۸ گرم ماست را در وعده های مختلف غذایی مصرف کنید. به طورکلی، مصرف روزانه ۸ گرم پروتئین برای حدود هر ۱۰ کیلوگرم وزن، کافی است، یعنی بدن یک فرد ۵۰ کیلویی به روزی ۴۰ گرم پروتئین نیاز دارد. حالا شما می توانید با پاسخ دادن به پرسش های زیر، قدری اطلاعاتتان را در مورد پروتئین افزایش دهید.
پـرسـش هـا
۱. چند درصد از کالری دریافتی روزانه شما باید با مصرف خوراکی های حاوی پروتئین تامین شود؟
الف. ۵ تا ۱۰ درصد ب. ۱۰ تا ۳۵ درصد
ج. ۳۵ تا ۵۰ درصد د. ۵۰ تا ۶۵ درصد
۲. بدن ورزشکاران به دریافت پروتئین بیشتری نیاز دارد.
الف. درست ب. غلط
۳. کدام یک از خوراکی های زیر پروتئین بیشتری دارند؟
الف. یک لیوان شیر کامل ب. یک لیوان حبوبات پخته
ج. ۵/۱ کیلوگرم گوشت گاو د. یک عدد تخم مرغ بزرگ
۴. چرا بدن ما به پروتئین نیاز دارد؟
الف. برای دریافت انرژی ب. برای سوخت و سازهای سلولی
ج. برای از بین بردن سموم د. تمام موارد
۵. مصرف بیش از اندازه خوراکی های حاوی پروتئین برای سلامتمان مضر است.
الف. درست ب. غلط
۶. خانم ها باید از مصرف سویا که یکی از منابع پروتئین است، خودداری کنند.
الف. درست ب. غلط
۷. بدن ما می تواند پروتئین را ذخیره کند.
الف. درست ب. غلط
۸. آب پنیر علاوه بر پروتئین، چربی بالایی هم دارد.
الف. درست ب. غلط
۹. کدام یک از موارد زیر از نشانه های کمبود پروتئین در بدن هستند؟
الف. کاهش وزن
ب. کوفتگی عضلات
ج. تحلیل قدرت عضلات
د. تمام موارد
۱۰. رژیم های غذایی غنی از پروتئین می توانند خطر ابتلا به بیماری های قلبی را کاهش دهند.
الف. درست ب. غلط
پـاسـخ هـا
۱. تا ۳۵ درصد. به طور متوسط، دریافت ۱۰ تا ۳۵ درصد از کالری دریافتی روزانه از طریق مصرف خوراکی های حاوی پروتئین کافی است.
۲.درست. همان طور که گفتیم، میزان نیاز روزانه بدن به دریافت پروتئین به عوامل متعددی از جمله مقدار فعالیت های روزانه بستگی دارد. بدن ورزشکاران به ازای هر یک کیلوگرم وزن به دریافت ۸/۰گرم پروتئین بیشتر نیاز دارد.
۳. ۵/۱ کیلوگرم گوشت گاو. تمام موارد ذکرشده از منابع غنی پروتئین محسوب می شوند اما پروتئین یک و نیم کیلوگرم گوشت گاو از پروتئین سایر موادغذایی نامبرده، بیشتر است. البته از آنجا که مقداری چربی اشباع شده هم در پروتئین های حیوانی وجود دارد و همین مساله خطر ابتلا به بیماری های قلبی را بالا می برد، متخصصان توصیه می کنند تا حد امکان، مصرف گوشت قرمز را کمتر و از سایر منابع پروتئینی مانند گوشت های سفید و پروتئین های گیاهی استفاده کنید.
۴. تمام موارد. پروتئین، ۱۵ درصد از وزن بدن ما را تشکیل می دهد و برای بازسازی ماهیچه ها، دفع سموم، بهبود عملکرد ارگان های مختلف بدن و سوخت و ساز سلول هایمان بسیار مفید و موثر است.
۵. درست. مصرف بیش از اندازه خوراکی های حاوی پروتئین می تواند باعث اضافه وزن شود. اگر منابع دریافت پروتئین ما، منابع حیوانی باشند هم که میزان چربی های اشباع در بدنمان افزایش می یابد و در این صورت، امکان ابتلا به کلسترول خون دور از انتظار نخواهد بود. مصرف فراوان پروتئین برای افراد مبتلا به ناراحتی های کلیوی، بیماران دیابتی و کسانی که نقرس دارند هم می تواند حسابی دردسرساز باشد.
۶. غلط. از گذشته تاکنون نگرانی هایی درمورد سویا در خانم ها به دلیل تولید استروژن و فیتواستروژن در بدن با مصرف این خوراکی سرشار از پروتئین وجود داشته است اما متخصصان می گویند مصرف به اندازه این ماده غذایی برای هیچ یک از افراد، چه خانم ها و چه آقایان، مشکلی به وجود نخواهد آورد.
۷. غلط. بدن ما انسان ها نمی تواند پروتئین را مانند چربی ها یا کربوهیدرات ها ذخیره کند. به همین دلیل هم مصرف روزانه خوراکی های حاوی پروتئین به تمام افراد توصیه می شود.
۸. غلط. آب پنیر از کم چرب ترین پروتئین هاست. به علاوه، این خوراکی حاوی پروتئین، آنتی اکسیدان های زیادی هم دارد و می تواند باعث افزایش قدرت سیستم ایمنی بدن شود. البته این اطلاعات به صورت غیررسمی منتشر شده اند و درمورد فواید آب پنیر به تحقیقات بیشتری نیاز است.
۹. تمام موارد. بیشتر افرادی که کمبود پروتئین دارند، تمام علائم را دارند. البته مشکل کمبود پروتئین بیشتر در افراد سالمند و گیاهخوار دیده می شود.
۱۰. درست. پژوهشگران دانشگاه هاروارد معتقدند اگر حداقل ۲۰ تا ۲۵ از نیاز روزانه تان را از طریق پروتئین های گیاهی یا گوشت های سفید دریافت کنید تا حد قابل قبولی خطر ابتلا به بیماری های قلبی را در خود کاهش خواهید داد.