بوی عرق یکی از بدترین بو هایی است که می تواند از بدن انسان ساطع شود. بدن انسان در اثر فعالیت شروع به عرق کردن می کند. عرق کردن یکی از فعالیت های متابولیسمی بدن است که فواید بسیاری را هم برای بدن در پی دارد. روش های مختلفی برای کاهش و از بین بردن بوی عرق وجود دارد. با دکتر سلام همراه باشید.
تعریق زیاد بدن و بوی بد عرق، از آزاردهنده ترین پدیده های فیزیولوژیک بدن آدمی است که بسیاری از افراد را گرفتار می کند و ضمن ایجاد اختلال در روابط اجتماعی، آنها را به صرف هزینه های زیاد بابت رفع بوی بد عرق و خوشبو کردن خود وادار می سازد.
آنچه در این مقاله از نظر خوانندگان محترم می گذرد نگاهی گذرا به علل ایجادکننده این اختلال و ارائه راهکارهای ساده و توصیه های طب سنتی جهت رفع آن می باشد که امید است مورد استفاده علاقه مندان قرار بگیرد.
تعریق، مکانیسم طبیعی بدن جهت حفظ تعادل دما و آب و دفع سموم و مواد زاید می باشد و توسط غدد عرق که در تمام سطح بدن و با تراکم بیشتر در نواحی کف دست و پا و پیشانی و زیر بغل قرار دارند، انجام می گیرد. گرما، رطوبت، تنش های عصبی، عملکرد اعضای داخلی بدن همچون قلب، کلیه و دستگاه عصبی و مصرف بعضی داروها مثل داروهای قلبی و داروهای روانپزشکی و مصرف غذاهای تند و گرم در تشدید تعریق موثرند.
عرق کردن در واقع پاکسازی بدن از راه پوست است که با خاصیت ضدعفونی کنندگی خود، سطح پوست بدن را نیز گندزدایی می کند. بنابراین تا وقتی ترشح آن از حد طبیعی فراتر نرود و بوی بد و آزاردهنده آن شخص را اذیت نکند، اقدام درمانی جهت رفع آن انجام نمی گیرد.
اما وقتی ترشح عرق از حد طبیعی خود فراتر برود، چون مانع تنفس راحت پوست شده و با ماندن روی پوست، زمینه فعالیت میکروب ها را فراهم می کند و باعث متصاعد شدن بوی بد از پوست بدن می شود، رفع آن دغدغه خاطر فرد شده و او را جهت درمان به تکاپو وامی دارد. در این حالت بهتر است ابتدا توصیه های ذیل رعایت گردد و در صورت عدم افاقه، نسخه های درمانی مورد استفاده قرار بگیرد.
10 توصیه ضد بوی عرق
1- چون بوی بدن ناشی از فعالیت باکتری ها روی عرق می باشد، با شستن بدن با آب و صابون، به ویژه در نقاطی که بیشتر بو می گیرد مثل زیر بغل و کشاله ران، می توان بوی عرق را کنترل کرد. تعداد دفعات شستشوی بدن بستگی به شدت فعالیت غدد عرق و میزان بدبویی آن دارد.
2- استفاده از لباس های نخی و تعویض به موقع البسه زیر، در رفع بوی بد بدن موثر است.
3- زدن موهای زیربغل و ناحیه ران خصوصا با استفاده از داروهای سنتی موبر، مانع ماندن طولانی مدت عرق و بدبویی این نواحی می شود.
4- استحمام درون وان حمام که یک فنجان آب گوجه فرنگی داخل آن ریخته شده، از دیگر روش های رفع بوی نامطبوع عرق بدن است.
5- به کسانی که از بوی پاهای خود در عذاب هستند توصیه می شود پاهای شان را مرتبا با آب گرم و صابون بشویند و پس از شستن، کاملا خشک کنند و از پودر مخصوص پا یا نشاسته ذرت یا پودر بچه داخل کفش ها استفاده نمایند.
6- استفاده از کفش های روباز و صندل خصوصا در فصل تابستان، مانع تشدید تعریق پا و بدبویی آن می شود و برعکس پوشیدن کفش های لاستیکی و پلاستیکی از تنفس مطبوع پاها جلوگیری کرده و بدبویی آن را تشدید می نماید.
7- قرار دادن پاها در محلولی متشکل از نصف فنجان نمک و یک لیتر آب، در کنترل تولید عرق موثر است. همچنین می توان مقداری چای را در یک لیتر آب دقایقی جوشاند و پاها را به مدت نیم ساعت داخل آن قرار داد و پس از خشک کردن پاها، از پودر بوگیر ضد عرق استفاده کرد تا به مرور بوی بد پاها رفع شود.
8- استفاده از پودر گیاهان معطر داخل کفش و استعمال بوگیرهای حاوی پودر زغال جهت کاهش تعریق پاها و مهار بوی بد آنها موثر است.
9- تعادل در مصرف غذاهای تند و پر ادویه مثل پیاز، موسیر، فلفل، پیازچه، سیر و تره فرنگی از راه های دفع بوی بد عرق می باشد. بهتر است غذاها بو و طعم تند نداشته باشند.
10- در مواردی که تنش های عصبی و ناراحتی های روحی عامل تعریق زیاد بدن می گردند، توصیه به مصرف داروهای آرامبخش (تحت نظر پزشک) و پرهیز از اضطراب و استرس می شود.
بدن انسان یک سیستم دینامیک است که دائما در حال تولید مواد زائد و فضولات است. دفع بهتر مواد زائد می تواند به رفع بوی بد عرق کمک کند. دفع فضولات بدن از سیستم گوارش به وسیله مصرف داروهای مسهل، مصرف ملینات و حقنه درمانی، البته با تجویز پزشک طب سنتی ضرورت می پذیرد. همچنین دفع مواد زائد از طریق کلیه ها توسط مصرف مواد ادرارآور ، با تجویز پزشک صورت می پذیرد.
منبع: طبیب سبز