یکی از کارهایی که تقریباً میتوان آن را رسم دانست،خانه تکانی در عید نوروز میباشد که قبل از این عید انجام میشود.خانه تکانی یعنی نظافت کلی خانه از قبیل:شستن فرش ها،تمیز کردن دیوار،شتسشوی ظروف و … .اسفند ماهی پر زحمت و پر خرج برای ایرانیان است که هم نظافت انجام میشود و هم کارهایی دیگر مانند خرید.
روند خانهتکانی بدون نگرانی و تشویش باید در طی هفت مرحله به انجام برسد
۱. از همین حالا شروع کنید: خانهتکانی شب عید از کارهایی است که برخلاف اسمش نباید «شب عید» انجام شود، بلکه باید از مدتها قبل از رسیدن لحظات سال تحویل انجام شده باشد. علاوه بر کار نظافت، کارهای دیگری هم هست که باید از حالا تا آخر تعطیلات نوروزی انجام دهند؛ مثل تهیه هدیه، تهیه و ارسال کارت تبریک، شیرینیپزی، خرید خوراکیها و در کل «خرید شب عید» و پذیرایی از مهمانها.
۲. فهرستی تهیه و آن را دوباره چک کنید: قبل از اینکه شروع کنید، فهرستی از تمام چیزهایی که باید تمیز شوند، تهیه کنید. کارها را بر اساس هر اتاق تقسیم کنید و زمانی برای هر کار در نظر بگیرید؛ به این ترتیب میتوانید بسته به زمان لازم برای هر کار، حتی از زمانهای اضافه بسیار کوتاه، مانند پخش آگهی در تلویزیون نیز استفاده کنید و مثلا چند تکه لباس را در ماشین لباسشویی بریزید.
هنگامی که به تدریج هر مورد موجود در فهرست را علامت میزنید، حس بسیار خوبی به شما دست میدهد و احتمال اینکه کارتان را تمام و کمال انجام دهید، بسیار بیشتر خواهد بود.
۳. کمی اینجا و کمی آنجا: برای داشتن خانهای تمیز و درخشان، نباید لزوما زمان ممتد زیادی در اختیار داشته باشید. در حقیقت، خواهید دید که اختصاص دادن ۳۰ دقیقه در روز به کار نظافت، نتایج بسیار رضایتبخشی خواهد داشت. برای مرتب کردن لوازم و خردهریزها، یک زمان ثابت مانند قبل از خواب یا قبل از صبحانه در نظر بگیرید. در این فاصله میتوانید به نظافت هم بپردازید؛ مثلا بعد از دوش صبحگاهی آینه حمام را تمیز کنید و یا کف وان را با کمی پودر یا مایع مخصوص برق بیندازید.
۴. گاهی میانبر زدن اشکالی ندارد: اگر تا اینجا هر توصیهای را به جز مورد اول عملی کرده و یا به هر علت دیگر وقت کم آوردهاید، نگران نشوید. بخشهای اساسی و بیرونی خانه، مانند پردهها، فرش و مبلمان را تمیز کرده و نظافت داخل کمدها، کابینتها و قسمتهای «مخفی» را به بعد موکول کنید؛ اما فراموشش نکنید!
۵. همه کارها را به تنهایی انجام ندهید: این عید، تنها عید شما نیست و تنها دوستان و خانواده شما به منزلتان نمیآیند؛ پس نباید تمام نظافت آن را به تنهایی بر عهده بگیرید. در هر هفته زمان خاصی را به نظافت اختصاص و کارها را با فرزندان و همسر خود تقسیم کنید. از بچهها بخواهید که تختهای خود را مرتب کرده، اسباببازیها و لوازم دیگر خود را جمع کنند و پس از گردگیری قفسهها، سرجای خود بگذارند. این کار نه تنها باری از دوش شما برمیدارد، بلکه عادات خوبی به فرزندان شما میآموزد.
۶. کارها را ساده کنید: گاهی تمیز کردن دور و اطراف یک شیء اضافه راحتتر از دور انداختن آن به نظر میرسد؛ اما این روش در دراز مدت کارساز نخواهد بود. با کمی نظم و ترتیب، خردهریزها را کاهش دهید. خود را از شر هر لباسی که دیگر اندازهتان نیست یا بیش از دو سال است آن را نپوشیدهاید، راحت کنید.
هر قطعه پوشاک یا شیء ناقص مانند لنگه جوراب، لنگه گوشواره بدلی، ظروف شکستهای که دوباره چسبانده شده و… را دور بیندازید. تهیه لوازمی مانند جاکلیدی، جاکفشی و در کل وسایلی که موجب مرتب شدن خردهریزها میشوند را در دستور کار خود قرار دهید.
۷. خوش بگذرانید: نظافت لزوما معادل با کار سخت نیست. یک موسیقی خوب یا یک برنامه رادیویی خوب و مفید میتواند شما را با اشتیاق بیشتری به تحرک وادارد. برای خود انگیزههایی پیدا کنید و به خود قول دهید که اگر کارهای روزانه را مطابق برنامه انجام دادید، به خود جایزهای خواهید داد. این جایزه میتواند چیزی ساده اما دلپذیر، مانند یک حمام طولانی، صرف چای و شیرینی با خانواده یا تماشای یک برنامه خوب تلویزیونی باشد.
نکته مهم
هنگام استفاده از مواد شوینده، از تماس دستها به چشم خودداری کنید.
یک چشمپزشک گفت: آب بهترین مایع برای تمیز کردن چشم است و شستوشوی چشم با آب سرد پس از گردگیری و استفاده از مواد شوینده در کاهش عوارض چشمی بسیار موثر است. وی اظهار داشت: ورود گردوغبار ناشی از گردگیری به چشم میتواند موجب سوزش و قرمزی چشم و تشدید آلرژی شود.
وی افزود: همچنین بخار ناشی از برخی مواد شوینده نیز ممکن است به چشم آسیب رسانده و موجب التهاب شود. عطار تصریح کرد: مخلوط کردن برخی مواد شوینده با یکدیگر نیز موجب ورود بخارهای خطرناک به چشم و آسیب جدی میشود. وی خاطرنشان کرد: توصیه میشود پس از گردگیری و استفاده از مواد شوینده، چشمها را با آب سرد بشویید تا از سوزش، خارش و قرمزی آنها پیشگیری شود.
این چشمپزشک بیان داشت: همچنین باید به این نکته توجه کرد که در صورت خارش چشم در هنگام گردگیری و یا استفاده از مواد شوینده، از تماس دستها به چشم خودداری شود؛ زیرا این کار موجب ورود بیشتر مواد آلوده به چشم میشود. وی تاکید کرد: در صورتی که سوزش و خارش چشم بیش از حد باشد، باید هر چه سریعتر به پزشک مراجعه شود.
عطار گفت: هنگام استفاده از مواد شوینده و سفیدکننده نیز باید بسیار دقت و تا حد امکان از دستکش استفاده کرد؛ زیرا این مواد در صورت ورود به چشم میتوانند موجب التهاب جدی آن شوند.
منبع : زندگی آنلاین