این گیاه شباهت زیادی به رازیانه دارد و به همین دلیل دارای هورمون های زنانه است. در زمینهای مختلفی قابل کاشت است و از برگ، تخم و روغن آن میتوانید استفاده کنید.
شوید جزء سبزیهای خوراکی است و برگ آن منبع غنی ازپیش ساز ویتامین A(بتاکاروتن)، آهن و پتاسیم است، دارای فلاونوتیدهای فراوان و ۱۶درصد چربی است. ۲/۵ تا ۴درصد اسانس دارد و گاهی این اسانس به ۷/۷ میرسد، مقدار اسانس براساس منطقه جغرافیایی و فصل تغییر میکند. شوید منبع خوبی از کلسیم، فیبر، منگنز و منیزیم است.
شوید از تیره جعفری بوده و به خاطر داشتن فورانوکومارینها موجب افزایش حساسیت پوست به نور ماوراءبنفش و افزایش احتمال بروز واکنش حساسیت به نور میگردد. در کسانی که بیماری حاد کلیوی یا بیماری مزمن کلیوی دارند، شوید باعث تشدید التهاب مجاری کلیوی میشود. به علت اثرات قاعدهآوری و سقطزایی شوید، مصرف فرآوردههای تغلیظ شده و میوه آن در اوایل دوران بارداری ممنوع است.
اگر هدف از کاشت، تهیه بذر و استخراج اسانس باشد، زمان مناسب برای کاشت شوید اوایل بهار (اواخر اسفند) است ولی اگر هدف از کاشت شوید، استفاده به عنوان ادویه و سبزی باشد، از اواسط فروردین تا اواخر اردیبهشت زمان مناسبی برای کاشت این گیاه است. کاشت این گیاه بسیار راحت است. به همین دلیل این گیاه برای کسانی که میخواهند برای اولین بار گیاهی را بکارند، بسیار مناسب است.
عصاره برگ تازه شوید را با روغن زیتون به نسبت مساوی مخلوط کنید و با شعله ملایم بجوشانید، تا آب آن تمام شود. ولی باید مراقب باشید تا نسوزد میتوانید برگ تازه شوید را در روغن زیتون پرورده کنید و از این روغن برای تسکین درد مفاصل، اعصاب و نرم کردن سفتیها استفاده کنید. گرد شوید زخمهای تر و چرکی را خشک میکند. اسانس روغن شوید دارای اثرات ضدباکتریایی است و مانند سیر عمل میکند.
شوید مقوی معده، اشتهاآور و ضدسم است؛ کلسترول را کاهش داده و موجب افزایش بازسازی سلولهای آسیب دیده کبدی میشود. همچنین شیرآور و ادرارآور است و برای رفع تنگی نفس، سکسکه، ضعف معده و کبد تجویز میشود.شاید برایتان جالب باشد که بدانید شوید، سنگ های کلیه و مثانه را خرد کرده و از اسپاسم کلیه جلوگیری میکند. حتی مانع فساد غذا در معده می شود و بنابراین برای کسانی که بعد از مصرف غذا دهانشان بوی بد میگیرد، بسیار مفید است. خوردن آن با عسل جهت رفع سموم بسیار کمککننده است. استفراغآور است و سمها را دفع میکند. مسکن دردمعده، کلیه و مثانه است. از افزایش چربی خون جلوگیری میکند و نفخ را کاهش میدهد. در چین برای تسکین کمردردهایی که به علت انقباض عضلانی ایجاد میشود، شوید تجویز میشود. شوید از نظر طبیعت، گرم و خشک است به همین دلیل گرم مزاجان باید آن را با آبلیمو و سکنجبین و آب غوره و ترشیها بخورند و سرد مزاجان باید آن را با دارچین و عسل بخورند.
تخم شوید اثرات درمانی فراوانی دارد و به طور سنتی برای تسکین معده استفاده میشود. تخم شوید، ضدتشنج، ضددرد، نفخ شکم و ادرارآور است. تخم شوید به عنوان ادویه و چاشنی در غذاها استفاده میشود، از برگ آن گرمتر و خشکتر است. برای کسانی که اشتهای زیادی به غدا ندارند و لاغر هستند، تخم شوید بهترین دارو است، زیرا اشتها را زیاد کرده و معده را تقویت و به بدن انرژی میدهد. برای بیخوابی و دفع گازهای معده بسیار مفید است.دم کرده تخم شوید برای زنان بارداری که شیر آنها کم است، بسیار مفید است. این مادران باید حتما روزی چندبار دم کرده تخم شوید بنوشند تا شیرشان زیاد شود. ۴ تا ۱۸گرم تخم شوید را در هزارگرم آب دم کنید و روزی ۲ تا ۳فنجان بعد از هر وعده غذا میل کنید. این دم کرده برای تسکین درد معده و دفع دلپیچیده اطفال بسیار مفید است.به افراد مبتلا به چربی خون توصیه میشود، روزانه یک یا ۲استکان جوشانده تخم شوید یا یک استکان عرق شوید میل کنند. این گیاه باعث کاهش میزان چربی خون میشود.
ترکیبات این سبزی مفید
موارد منع مصرف شوید
زمان مناسب برای کاشت
خواص روغن شوید
خواص شوید
خواص تخم شوید